0752 822 373 | contact@didacto.ro

10 lucruri despre mindfulness pentru copii

Cuprins

În primul rând ce este mindfulness?

Mindfulness este o tehnică de meditație sau de calmare a minții care plasează individul deasupra tumultului mental și emoțional ce poate fi provocat în special de gânduri. Prin urmare semnifică o pauză dintre gânduri. În viziunea lui John Kabat-Zinn, mindfulness înseamnă a acorda atenție în mod intenționat momentului prezent într-un fel particular și lipsit de judecată.

De asemenea, înseamnă și acceptare, a acorda atenție gândurilor și sentimentelor fără judecată și fără a reacționa la ele. Dacă acest concept de mindfulness pentru copii a apărut abia în cercetări științifice recente, dorim să subliniem impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra copiilor pentru că ei vor avea de câștigat pe toate planurile la maturitate. Plus că e mult mai ușor să înveți și să integrezi când ești copil lucruri noi decât atunci când ești deja adult. O activitate precum meditația ajută la crearea și stabilizarea căilor neuronale care ajută întregul organism să se auto-regleze, să gândească pozitiv și să acționeze – benefic în special în cazul unui copil.

Cel mai simplu exercițiu pentru a ne aduce atenția în momentul prezent și a ne reconecta cu noi înșine este următorul: stând pe scaun sau în poziție de lotus într-o încăpere sau chiar în mijlocul naturii de unde nimic să nu ne deranjeze (ex.să nu auzim zgomote), ne concentrăm pe procesul de respirație, pe inspirație și expirație, observând în același timp orice senzație care apare în corp.

Inspirațiile și expirațiile trebuie să fie cât mai lente. Se continuă până la 1-2 minute apoi exercițiul este încheiat. Cu cât tehnica se stăpânește mai bine și mai ușor în timp, cu atât se poate mări și timpul în care se realizează respirația și concentrarea pe corp și pe momentul prezent. În timp, starea de conștientă se poate extinde și asupra unor acte simple precum a mânca, a merge sau a petrece timp alături de familie și prieteni.

Mindfulness pentru copii – cum poate fi util?

Ajută copiii să devină mai conștienți de ei înșiși

mindfulness pentru copii

Fiind încă în formare și neuronală și fizică, copiii nu pot încă gestiona eficient gândurile, emoțiile și comportamentele lor. Meditația de tip mindfulness este un instrument foarte util pentru stăpânirea de sine și a felului în care reacționează în orice situație. În loc să mai dea vina pe mediul extern pentru ce se întâmplă în interiorul lor, ei vor învăța să facă distincție dintre stimulii din mediul exterior și capacitatea proprie de a reacționa în orice situație, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

 Puteți viziona mai jos un filmuleț animat util, de 3 minute, cu meditația de tip mindfulness pentru copii:

Asigură o dezvoltare armonioasă a întregului corp-minte-spirit

Meditația de tip mindfulness pentru copii  sporește well-being-ul copiilor, adolescenților, adulților și al persoanelor vârstnice. Este benefic pentru orice vârstă deoarece totul începe de la gânduri, și se transferă la emoții și la comportamente, iar pe urmă se pot influența reciproc.

Poate dezvolta compasiunea și empatia

Prin conștientizarea de sine se dezvoltă și empatia, adică atenția față de persoanele din jr care pot avea și ele gânduri, emoții, comportamente și care pot fi de asemenea afectate de anumite acțiuni ale noastre inconștiente, dacă nu suntem atenți la felul în care ne raportăm la ceilalți.

Dezvoltă atenția

Pentru ca tehnica să aibă efect, în primul rând atenția trebuie să fie îndreptată către propriul corp. Apoi atenția se îndreaptă asupra respirației, a proceselor fiziologice interne, asupra propriilor gânduri și emoții. În timp se poate ajunge la o hiper-atenție sau la o atenție concentrată asupra noastră dar și asupra celor din jur. Ar fi ideal ca aceste instrumente să fie accesibile ființelor umane de la o vârstă cât mai fragedă.

Menține contactul cu momentul prezent

Copiii se pot disciplina și auto-disciplina prin meditație. Printr-un contact mai des cu momentul prezent ei se vor putea conecta și reconecta cu succes la lumea lor interioară și astfel să își auto-regleze unele comportamente ce nu sunt benefice pentru ei sau pentru cei din jurul lor.

Poate relaxa copiii hiper-activi în mod natural

Deseori copiii hiper-activi nu au resurse pentru a-și folosi energia în mod constructiv. Alături de mișcare, exercițiu sau un anume sport, ex.gimnastică, balet sau arte marțiale, copiii au nevoie și de un antrenament mental care să îi ajute să depășească agitația mentală și interioară.

Are efecte benefice asupra funcționării sistemului psihic

Este demonstrat științific faptul că mindfulnessul poate diminua anxietatea și poate reduce furia și agresivitatea cu care se pot confrunta copiii. Poate îmbunătăți abilitățile sociale, și poate îmbunătăți învățarea pentru copiii cu probleme de învățare.  Mai multe despre acestea, puteți citii în următoarele studii confirmate:

Poate spori curiozitatea copilului în ce privește cunoașterea și înțelegerea în profunzime a universului său interior

Mindfulnessul poate spori curiozitatea copilului în ce privește cunoașterea și înțelegerea în profunzime a universului său interior. Copiii sunt curioși din fire să cunoască, să atingă, să încerce lucruri noi. Ce ne face să credem că nu ar fi curioși și interesați și să aprofundeze ceea ce se găsește în interiorul lor în liniște și tăcere? Avem evidența că se poate implementa cu succes. Copilul poate avea noi insight-uri sau revelații despre el ca ființă spirituală.

Statul în tăcere sau meditația transcendentală

În Portugalia, Suedia și Olanda se practică statul în tăcere sau meditația transcendentală. Unele școli au adoptat un program de câteva minute pe zi de meditație în care elevii stau în liniște pentru a favoriza incluziunea socială, toleranța și alți factori care previne violența în școli în diferite țări europene.

În 2019, milioane de clase de elevi din 180 de țări au participat la proiectul ”Cel mai mare moment mindful al lumii„.

Poți descoperi o lume mai spirituală cu ajutorul copilului tău

Dacă pana acum câțiva ani, mindfulnessul nu era atât de cunoscut și mediatizat, persoanelor adulte din ziua de azi le-ar fi mai dificil să adopte noi căi pentru reducerea stresului zilnic, dar dacă sunt atenți la creșterea copiilor lor, aceștia pot să învețe lucruri la care nu aveau atât de mult acces în trecut când nu exista internet, mediu online etc. Copiii au o înțelepciune necontaminată de societate, iar dacă au tehnicile necesare pentru a o scoate la suprafață, pot deveni niște mici învățători chiar și pentru cei ce se consideră mari învățați.

Surse utile pentru părinți și copii de dezvoltare prin mindfulness:

În plus, pentru mai multe detalii despre dezvoltarea armonioasă a copiilor, vă invităm să parcurgeți articole interesante și bine documnetate, pe blogul TabaraDeVara.ro.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză