10 pași către un weekend în familie perfect

un weekend în familie perfect

Există weekend în familie perfect, chiar dacă pandemia ne-a dat bătăi de cap și ne-a impus să #stămacasă?

În izolare timpul se scurge mai încet și totul pare o monotonie și o rutină continuă, care ne obosește moral și fizic. Pentru a mai uita de monotonie ne-am gândit că un weekend în familie petrecut altfel ar fi o decizie ideală. Te-ai întrebat vreodată cum ar fi un weekend perfect pentru tine și familia ta în izolare? Până îți dai un răspuns la această întrebare, noi venim în ajutor cu 10 sfaturi special pentru tine și familia ta, pentru a petrece un timp mai special în zilele de odihnă.

Un weekend în familie perfect, se planifică de la început de săptămână

Un weekend în familie perfect, se planifică de la început de săptămână

Aceasta este o regulă eficientă care vă va ajuta să vă organizați. Începeți să planificați dinainte ce trebuie să faceți în weekend. Da, mereu există loc de spontaneitate, dar există și riscul de a petrece timpul doar cu treburi casnice, care mai degrabă vă vor obosi și vă vor fura din timpul plăcut alături de cei dragi. Farmecul planificării este că veți fi în așteptarea unui timp plăcut, senzație care ne face pe fiecare dintre noi să fim mai entuziasmați de ceea ce urmează să se întâmple.

Nu lăsați treburile casnice doar pentru weekend

Nu lăsați treburile casnice doar pentru weekend

Mulți dintre noi au obiceiul de a face toate treburile casnice sâmbătă și duminică. Treburile casnice tind să se acumuleze și, până la sfârșitul săptămânii, amenință că vor lua tot weekendul. Multe dintre ele sunt asemeni taskurilor de la muncă, ceea ce nu vă vor permite să vă relaxați și să acumulați energie pentru o nouă săptămână. Partea bună a izolării e că pentru a avea mai mult timp liber în weekend, puteți face treburile prin casă la fel ca sarcinile de la locul de muncă: să le planificați, să le distribuiți în cursul săptămânii și chiar să le transferați pentru următoarea, astfel veți putea să vă bucurați de weekend și de o atmosferă mai plăcută în familie.

În plus, treburile casnice nu trebuie să fie doar pentru părinți. Și cei mai mici pot avea o contribuție și pot învăța din micile responsabilități pe care le pot avea și ei în casă – citește mai multe în articolul dedicat: 9 moduri prin care treburile casnice pentru copii sunt o distracție.

Mai puțin timp pentru lucrurile care nu vă plac

Mai puțin timp pentru lucrurile care nu vă plac

Întotdeauna vor exista lucruri sau treburi pe care pur și simplu nu ne place să le facem, dar suntem nevoiți să le ducem la bun sfârșit. Nu veți putea să scăpa de acestea definitiv, așa că faceți o regulă să dedicați aproximativ o oră (nu mai mult) acestor ocupații într-un weekend, ba chiar ați putea să cereți ajutorul sau sfatul celor dragi, ca să scapi mai repede de ceea ce nu vă place. Mark Twain a denumit această ocupație „to eat the frog”. Cu cât mai puțin timp veți acorda lucrurilor care nu vă plac și nu vă aduc satisfacție, cu atât mai mult timp veți avea să dedicați familiei.

Rezervați timp pentru sport

Rezervați timp pentru sport

Cu siguranță ați auzit proverbul „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Noi vă sfătuim să îmbinați plăcutul cu utilul în ceea ce privește sportul. În izolare cu toții avem nevoie de mișcare, pentru o mai bună funcționare a organismului nostru, și dacă în zilele de muncă nu prea aveți timp de exerciții fizice, un weekend în familie poate fi timpul perfect pentru această activitate, mai cu seamă dacă se implică toată familia. Exercițiul fizic nu numai ca are o acțiune pozitivă asupra corpului și reduce stresul, dar și stimulează creativitatea.

Modul activ de viață stimulează producerea de endorfine și îmbunătățește funcționarea creierului. Astfel, pe lângă faptul că veți fi mai sănătoși, mai tonifiați, veți avea și mai multe idei despre cum să vă diversificați weekendul în familie.

Uitați de rețelele de socializare

Uitați de rețelele de socializare

Da, în izolare avem nevoie de socializare, dar măcar pentru un weekend în familie liniștit lăsați telefoanele/laptopurile la o parte și scăpați de obiceiul de a pierde constant timpul pe Instagram, Facebook etc. Comunicarea reală e mult mai plăcută. Povestiți cum a trecut săptămână, împărtășiți-vă planurile pentru viitoarea săptămână, vorbiți despre ce se întâmplă în lume, despre ce vă interesează.

Gândiți-vă la o listă de filme și seriale

Gândiți-vă la o listă de filme și seriale

Dacă tot nu avem cum să mergem la cinema, facem cinemaul acasă. Organizați împreună cu familia un maraton de filme. Gândiți-vă din timp la ce să vă uitați, alegeți un gen de filme care vă plac, iar în weekend doar pregătiți popcornul și savurați.
Pentru a veni în sprijinul vostru, am pregătit un top 10 filme pentru copii, pe care sigur le veți îndrăgi.

Învățați o limbă nouă

Învățați o limbă nouă

E mai plăcut să înveți o limbă nouă împreună cu familia, așa vă ajutați unul pe altul, descoperiți noi interese și vă amuzați. Cu un simplu search pe google puteți găsi manuale școlare pentru limbi străine, cu care să începeți studiul, dar există și alte opțiuni. Merită să aruncați o privire la cursurile online, pe care multe platforme le oferă gratuit în această perioadă. O alternativă sunt și video-urile pe YouTube.

Găsiți un hobby comun

Găsiți un hobby comun

Timpul liber poate fi alocat pentru hobby-uri. Merită să vă reamintiți ambițiile creative: origami, să scrieți povești și poezii, să desenați, să tricotați, să dansați, să cântați la instrumente muzicale etc. Chiar dacă se va dovedi că unul sau alt hobby nu este potrivit pentru toată familia, veți avea parte de câteva ore petrecute mai productiv decât în alte weekenduri.

Jucați board games

Jucați board games

Jocurile de masă s-au bucurat de o reînviere masivă în ultimul timp. Acestea sunt o idee bună atunci când vă plictisiți de monotonie. Dixit, Uno, Monopoly și multe altele vă pot ajuta să faceți următorul weekend în familie mai interesant, mai deosebit și mai amuzant.
Pentru a veni în sprijinul vostru, am pregătit o  listă cu 12 recomandări de jocuri de societate pentru copii, într-un articol detaliat, ce cuprinde beneficiile pe care acestea le pot avea pentru copii și pentru întreaga familie.

Planificați o ieșire virtuală – Explorați locuri noi online

Explorați locuri noi online

Există o mulțime de resurse online, care oferă posibilitatea să descoperi locuri noi, fără a ieși din casă. Planificați împreună cu familia o excursie virtuală pe Marele Zid Chinezesc, în muzeul Luvru sau în natură. Așa puteți ajunge chiar și acolo unde odată doar visați să ajungeți.

Alte recomandări

Pentru și mai multe răspunsuri la întrebarea Cum arată un weekend în familie perfect? vă invităm să parcurgeți și articolele următoare, cu sugestii suplimentare pentru a înlătura plictiseala și pentru a utiliza în mod util și distractiv weekendurile, în special pentru cei mici:

Timpul în autoizolare nu presupune doar plictiseală, muncă și rutina zilnică. Noi suntem stăpânii timpului nostru și suntem în putere să schimbăm totul. Chiar dacă trecem cu toții prin momente dificile, mereu avem posibilitatea de a face ca timpul nostru să fie diferit. Nu aveți nevoie de resurse financiare sau să ieșiți undeva, ca să aveți un timp perfect cu familia. Chiar și în condițiile izolării puteți fi smart și creativi, astfel încât să transformați monotonia în ceva productiv, activ și amuzant.

Sănătate și mult spor în organizarea celui mai palpitant și plăcut weekend în familie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Copilul tău ce face vara aceasta?

Înscrie-l acum la taberele în limba germană pentru copii Didacto și oferă-i o experiență de neuitat!