10 sfaturi de parenting și practici de parenting care te ajută

sfaturi de parenting

În acest articol o să descoperi 10 sfaturi de parenting și practici de parenting care o să te ajute să ai o viață de familie mai liniștită și să îți crești, cât mai bine posibil, copiii.

Traiul zilnic, într-o familie  ocupată, cu un mod de viață alert, poate să fie stresant pentru toți membri familiei. Acest lucru duce adesea la certuri, discuții și rivalitate între copii. Pentru majoritatea părinților dorința de a avea grijă și de a oferi iubire copiilor este la fel de naturală, precum respirația. Adevărul este că, în ziua de astăzi, când majoritatea dintre noi suntem foarte ocupați și distrași de agitația și forfota care ne înconjoară, tot mai mulți părinți se zbat să se simtă ,cu adevărat, conectați la modul inter-uman, de copiii lor.

Deși să fii părinte nu este tocmai un lucru lesne, această activitate îți oferă și recompense inimaginabile. Fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copiii lui. Din păcate, de foarte multe ori, se întâmplă să nu știm cum să le oferim aceste lucruri. Adesea, ne propunem să respectăm un set de reguli, activități zilnice și,cu toate acestea, sfârșim prin a le face întocmai pe dos. Doresc să te anunț că nu ești singurul părinte care a trecut prin asta, mulți părinți au încercări asemănătoare zilnic.

Vestea bună este că prin educație și disciplină putem să ne ușurăm puțin munca. Putem să învățăm cum să devenim părinți mai inspirați, mai buni. Psihologii au studiat parentingul și  ne oferă o serie de practici care ne ajută să ne creștem copiii armonios. Citind acest articol o să descoperi câteva sfaturi pe care poți să le aplici pentru a-ți face viața de familie un pic mai ușoară.

Cambridge Dictionary definește parentingul: „ creșterea copiilor și toate responsabilitățile și activitățile pe care le implică”. Deși termenul parenting, preluat din limba engleză, a luat amploare în România doar în ultimii ani, conceptul a existat dintotdeauna. Ce s-a schimbat este doar modul în care tratăm acest subiect. Odată cu dezvoltarea oamenilor, a început să se dezvolte și modul în care ne raportăm la proprii copii.

Noi considerăm dezvoltarea personală ca fiind o prioritate pentru părintele modern, iar aplicarea acestor sfaturi de parenting și practici de parenting o să te ajute, așa că te încurajăm să le incluzi în rutina ta.

Setează limite

Setează limite

Copiii își doresc limite care îi ajută să înțeleagă și să gestioneze o lume, adesea confuză. Arată-ți dragostea stabilind limite, astfel încât copiii tăi să  poată explora și descoperi pasiunile, în siguranță.

Misiunea copilului tău în viață este să obțină independența. Oferă-i responsabilități, în acest sens, pentru a o atinge. De exemplu, el poate să își strângă singur jucăriile, să își spele farfuria, să se îmbrace singur. Acordarea responsabilității unui copil este bună pentru creșterea stimei de sine.

Nu încercați să remediați totul. Oferiți-le copiilor șansa de a găsi soluții proprii, originale.

Nu te grăbi să îi salvezi, lasă-i să se descurce singuri în unele aspecte.

Amintiți-vă că disciplina nu este o pedeapsă. Stabilirea limitelor îi învață pe copii cum să se comporte în societate și îi ajută să devină competenți și în ceea ce înseamnă controlul.

Alegeți luptele. Copiii nu pot respecta prea multe reguli. Nu să vă certați pentru lucruri mărunte precum alegerile vestimentare. Concentrați-vă pe lucrurile care contează cu adevărat, de exemplu, să vorbească politicos, să fie sincer, să-i respecte pe ceilalți copii.

Aceste sfaturi de parenting și practici de parenting o să te ajute să poți seta limite copilului tău.

Petrece timp de calitate împreună cu copilul tău

Petrece timp de calitate împreună cu copilul tău

Citiți cărți împreună, în fiecare zi. Începeți când este nou-născut. Bebelușilor le place să asculte sunetul vocii părinților lor. Apoi continuați până în adolescență. Seara în pat, înainte de culcare, citiți o carte împreună. Este o experiență excelentă și va pune bazele unui obicei sănătos pentru copilul tău.

Lasă-ți copilul să aleagă o activitate în care stați împreună timp de 10 sau 15 minute, fără întreruperi. Nu există o modalitate mai bună pentru a-ți arăta dragostea. Concentrează-te 100% pe activitatea pe care o faceți împreună și nu lăsa nimic să te disturbe.

Încurajează timpul petrecut împreună cu tăticul. Cea mai mare resursă neexploatată disponibilă pentru îmbunătățirea vieții copiilor noștri este timpul petrecut cu tatăl lor. Copiii care petrec timp cu tatăl se descurcă mai bine la școală, rezolvă problemele cu mai mult succes.

Copiii tăi, probabil, nu-și vor aminti nimic din ceea ce le spui, dar își vor aminti ritualurile familiei. Ce v-ați jucat împreună, ce au simțit când au stat în brațele tale, ce au simțit când s-au descurcat bine la jocul vostru, ce făceați seara înainte de culcare.

Fii un model pentru copilul tău

Fii un model pentru copilul tău

Fii un exemplu demn de urmat. Copiii învață din ceea ce fac părinții. Modelarea unui comportament adecvat, respectuos, bun, funcționează mult mai bine decât să le spui, impetuos, ce să facă. Acesta este cel mai bun mod de a arăta copilului tău cum ar trebui să se comporte.

Spune întotdeauna adevărul. Așa îți dorești să se comporte copilul tău, nu? Ca el să o facă, trebuie, prima dată, să o vadă la tine.

Sărutați-vă și îmbrățișați-vă soțul în fața copiilor. Relația voastră este singurul exemplu pe care îl are copilul despre cum arată, cum se simte, o relație intimă. Deci, este sarcina ta să stabilești un standard excelent.

Fii de acord cu partenerul tău. Susțineți abordarea partenerului de viață în procesul de creștere a copiilor. A critica sau a te certa cu partenerul tău va face mai mult rău căsătoriei tale și sentimentului de siguranță al copilului tău decât dacă accepți standarde diferite de ale tale. Copilul trebuie să vadă că aveți aceiași părere și că sunteți pe aceeași lungime de undă.

Aceste sfaturi de parenting și practici de parenting o să te ajute să te gândești de fiecare dată la modul în care vorbești și acționezi, deoarece o să fii conștient că există un omuleț care copiază tot ce vede la tine.

Laudă-ți copilul

Laudă-ți copilul

Oferă laude potrivite. În loc să spui pur și simplu „Ești grozav”, încearcă să fii specific în legătură cu ce a făcut copilul tău pentru a merita feedback-ul pozitiv. S-ar putea să spui: „Faptul că ai așteptat până când am terminat de vorbit la telefon a fost greu pentru tine și mi-a plăcut foarte mult faptul că ai avut răbdare.”

Încurajați lucrurile bune. Când observi că el face ceva util sau frumos, anunță-l cum te simți. Este o modalitate excelentă de a consolida un comportament bun, așa că are mai multe șanse să continue.

Împărtășiți și cu alte persoane ceea ce considerați că face bine copilul . Ceea ce auzim este mult mai puternic decât ceea ce ni se spune direct. O laudă este mult mai eficientă, dacă , copilul aude că o spuneți bunicii, tatălui sau chiar păpușii lui.

Învață-l abilitățile sociale

Învață-l abilitățile sociale

Iată o listă de abilități sociale care vă pot ajuta copiii să se dezvolte: comunicarea eficientă, obținerea de feedback, acceptarea diferențelor, respectarea drepturilor și proprietății altora, identificarea sentimentelor altora, să vadă lucrurile din perspectiva altora, realizarea contactului vizual, gestionarea emoțiilor negative, ascultare, evitarea întreruperilor în timp ce altcineva vorbește, rezolvarea conflictelor, a oferi ajutor celorlalți,complimentarea celorlalți, etc.

Pune-i copilului tău trei întrebări în fiecare zi. Arta conversației este o abilitate socială importantă, dar părinții adesea neglijează să îi învețe pe copii. Deschideți conversația cu întrebări de genul: „V-ați distrat la școală?”; „Ce ai făcut la petrecerea la care ai participat ?”; sau „Unde vrei să mergi mâine după-amiază?”. Încurajează-l să povestească și să descrie cât mai detaliat întâmplările.

Învață-l acest truc curajos. Spune-i să observe întotdeauna culoarea ochilor unei persoane. Realizarea contactului vizual va ajuta un copil ezitant să pară mai încrezător și va ajuta orice copil să fie mai asertiv.

Aplicarea acestor sfaturi de parenting și practici de parenting o să te ajute să crești un copil care o să se descurce bine când ajunge la maturitate, deoarece abilitățile sociale sunt importante.

Crește copii recunoscători

Crește copii recunoscători

Arată-i copilului tău cum să devină un cetățean responsabil. Găsiți modalități de a-i ajuta pe ceilalți în fiecare an. Copiii capătă un sentiment de încredere în sine când fac voluntariat pentru comunitate. Puteți să donați hăinuțe, jucării. Lasă-l pe el să aleagă ce dorește să doneze. Puteți să ajutați persoanele de la centre pentru vârstnici, etc.

Nu crește un copil răsfățat. Fiecare copil este o comoară, dar niciun copil nu este centrul universului. Învață-l să fie recunoscător pentru ce are și să fie conștient că sunt persoane care nu au aceleași lucruri și care ar tânji după ele. Învață-l să își aprecieze semenii.Vorbește-i despre ce înseamnă să fii o persoană bună, altruistă, caldă, amabilă. Începeți de când e mic. În momentul în care citiți povești la culcare, de exemplu, întrebați-l pe copil dacă personajele sunt înțelepte sau drăguțe și cere-i să îți explice de ce crede acest lucru.

Explică-i copilului de ce valorile sunt importante. Răspunsul simplu: când ești amabil, generos, onest și respectuos, îi faci pe cei din jurul tău să se simtă bine. Mai important, te simți bine și tu.

Stabiliți un „cerc de recunoștință”, în fiecare seară, la cină. Vorbiți pe rând despre diferiți oameni care au fost generoși și amabili cu fiecare dintre voi în acea zi. Împărtășiți ce ați simțit. Enumerați lucrurile pentru care sunteți recunoscători în respectiva zi.

Recunoștința este unul dintre cele mai consistente aspecte de parenting și practici de parenting care o să îți ajute copilul să fie ancorat în realitate. Aplicând recunoștința o să vezi că, pe zi ce trece, copilul tău devine tot mai bun și își apreciază viața și acțiunile pe care le întreprinde.

Spune-i zilnic : ”Te iubesc!”

Spune-i zilnic : ”Te iubesc!”

Spune-i „te iubesc” ori de câte ori simți, chiar dacă este de 100 de ori pe zi. Nu strică acest comportament, de fapt îl ajută să se simtă iubit, iar acest lucru îi va susține o dezvoltare armonioasă.

Rețineți ce spun mereu bunicile. Copiii nu sunt ai tăi, sunt doar împrumutați pentru tine o perioadă de timp. Anii se scurg, galopant. Profitați la maxim de timpul pe care îl aveți împreună și faceți tot posibilul pentru a-i ajuta să devină oameni buni.

Savurați momentele petrecute împreună. Da, parentingul este cea mai istovitoare slujbă de pe planetă. Da, casa ta este o mizerie, rufele sunt îngrămădite și câinele trebuie plimbat. Dar copilul tău a râs, a zâmbit, este fericit. Bucurați-vă acum, timpul trece mult prea repede.

Aplică zilnic aceste sfaturi și practici de parenting și o să vezi că, copilul tău o să se simtă în siguranță, o să simtă iubire și o să fie fericit.

Vorbește-i cât mai calm copilului tău.

Vorbește-i cât mai calm copilului tău

Probabil ți-ai spus deja că nu ar trebui să strigi la copiii tăi. Însă, atunci când te enervează, nu este ușor să te abții. Rezultatele cercetărilor lui Ming-Te Wang sunt clare: cu cât strigi mai des la copii, cu atât comportamentul lor se va agrava. În loc să încercați să controlați comportamentul copiilor, înțelegeți perspectiva și sentimentele lor. Apoi folosiți raționamentele logice pentru a le explica copiilor ce au greșit și cum ar trebui să se comporte.

Dacă aveți probleme să vă controlați furia, încercați aceste sfaturi:

  • Ia decizia fermă că nu vei striga la copiii tăi doar dacă este vorba de o problemă de siguranță;
  • Decide dinainte ce vei face dacă începi să te superi. Dacă este necesar, îndepărtează-te de situație. Ia cinci respirații profunde atunci când devii agitat;
  • Evită utilizarea amenințărilor;
  • Gândește-te ce nevoi nesatisfăcute are copilul tău, pentru a putea ajunge la rădăcina problemei. De exemplu: s-ar putea simți ca și cum nu ar avea control asupra vieții sale, ceea ce explică comportamentul său rebel.

Ai încredere în tine

Ai încredere în tine

Ai încredere în instinctul tău de mamă. Nimeni nu-ți cunoaște copilul mai bine decât tine. Urmează-ți instinctele când vine vorba de sănătatea și starea lui de bine. Dacă crezi că ceva nu este în regulă, este posibil să ai dreptate.

Doar spune nu. Rezistă nevoi de a-ți asuma obligații suplimentare la birou. Niciodată nu vei regreta că ai petrecut mai mult timp cu copiii tăi.

Nu accepta lipsa de respect din partea copilului tău. Nu-i permite niciodată să fie nepoliticos sau să spună lucruri dureroase pentru tine sau altcineva. Dacă o face, spuneți-i ferm că nu vei tolera nicio formă de lipsă de respect.

Mobilizează-i pe toți cei care fac parte din viața copilului tău, soțul, bunici,mătuși/unchi, babysitter pentru a ajuta la consolidarea valorilor și a comportamentului pe care dorești să-l insufli copilului tău. E nevoie ca toți cei implicați în viața copilului să îi arate care sunt valorile pe care e bine să și le însușească.

Ultima recomandare din cele 10 sfaturi de parenting și practici este: Disciplinează-ți copilul fără a folosi violența!

Disciplinează-ți copilul fără a folosi violența!

Fără îndoială, pentru unii părinți, lovitul copilului poate aduce ascultare pe termen scurt, dar niciodată nu este o soluție, à la longue,  pentru părinți. Această metodă este una greșită. Ea nu-l învață pe copil să fie corect. Învață copilul doar să se teamă de consecințele faptelor sale. Copilul este apoi motivat să evite să fie prins atunci când greșește, decât să facă lucrurile corect. El nu înțelege cum ar fi trebuit să se comporte, doar că acel comportament trebuie evitat pentru că îi este frică.

Copiii care sunt trântiți, bruscați sau loviți sunt mai predispuși, la rândul lor să se lupte cu alți copii. Au mai multe șanse să devină bătăuși și să folosească agresivitatea verbală sau fizică pentru a rezolva problemele. Mai târziu în viață, vor fi  mai predispuși spre violență, spre a avea un comportament antisocial, să existe relații toxice între părinte și copil, probleme de sănătate mintală și pot deveni victime sau abuzatori, în sensul violenței domestice.

Există o varietate de alternative mai bune pentru a-ți disciplina copilul și care s-au dovedit a fi mai eficiente. Exemple care trebuie implementate sunt disciplina pozitivă și întărirea pozitivă.

Este nevoie să aprofundezi aceste sfaturi de parenting și practici de parenting ca să știi exact ce este bine să faci pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasă a copilului tău. De asemenea, este important să eviți cât mai mult tehnicile care îi pot face rău.

Concluzie:

În cadrul acestui articol ai putut citi cele 10 sfaturi de parenting și practici de parenting pe care noi le considerăm importante pentru a crește bine propriul copil. Aceste recomandări ating doar ”suprafața apei”. Pentru a merge în profunzime este nevoie să citești și alte articole, cărți, cursuri, din acest domeniu important pe care il reprezintă parenting-ul.

Lucrul bun este că, deși parentingul poate părea anevoios, este și plin de satisfacții. Partea proastă este că recompensele vin, de obicei, mult mai târziu în raport cu munca asiduă depusă. Dar dacă vom încerca tot posibilul, vom vedem , în final,  recompensele și nu vom avea ce regreta. După ce anii vor trece și copiii noștri vor deveni adulți realizați o să ne mulțumim în sinea noastră pentru tot efortul pe care l-am depus în creșterea lor.

Pentru mai mult articole despre acest subiect intră aici.

Se spune că prima dată este nevoie să cultivăm, apoi o să putem culege roadele. Noi îți dorim să ai puterea să faci acum ce e mai greu, pentru ca apoi să fie bine. O creștere a copilului cât mai frumoasă și armonioasă îți dorim.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin