20 de lucruri pozitive pe care copiii să le audă constant

20 de lucruri pozitive pentru copii, pe care aceștia să le audă constant

Dacă te întrebi de ce trebuie să spunem lucruri pozitive pentru copiii noștri, răspunsul este unul simplu: cei mici aud, înregistrează și imită tot. Iar cuvintele noastre au efect mult mai lung, chiar la mulți ani după ce le-am rostit. Dacă în familia ta este liniște și plutește o energie pozitivă, copilul va înțelege ce este bunătatea și va crește sănătos emoțional.

De altfel, atunci când vorbim despre lucrurile pozitive pentru copii, încercă să învățăm și cum să-l înlocuim pe nu cu da. Folosim un limbaj care să îi arate copilului nostru că pozitivismul are o valoare mai mare decât negativismul.

Ți-am pregătit o listă cu 20 de lucruri pozitive pentru copii, pe care aceștia trebuie să le audă constant:

Te iubesc

1. Te iubesc!

Cel mai important dintre lucrurile pozitive pentru copii este propoziția Te iubesc. Nu lăsa nicio zi să treacă fără ca el să nu audă aceste cuvinte din gura ta. Toți avem nevoie să știm că suntem iubiți. Chiar și în zilele dificile, în care copiii îți dau bătăi de cap și nu iau cele mai bune decizii, arată-le iubirea ta necondiționată.

2. Știu că poți!

Am scris în acest articol despre motivația pentru copii și despre cum aceasta fluctuează. Copiii se descurajează foarte ușor atunci când vor să facă un numit lucru care nu le iese din prima, chiar dacă e vorba de ceva mărunt, cum ar fi cățărarea într-un copac. Rolul nostru de părinți este să îi încurajăm să persevereze, să nu renunțe când e greu. Aceste cuvinte de încurajare sunt lucruri pozitive pentru copiii noștri și ajută la clădirea încrederii în ei înșiși.

Ești unic

3. Ești unic. Nu te compara cu nimeni altcineva.

Din păcate, unul dintre gândurile cu care ajungem să ne batem în viața de adult este că nu suntem suficient de buni. Acest gând vine tocmai din comparațiile pe care le facem cu alți. Spune-i copilului tău că este unic, diferit de restul și este bine să fie așa.

E în regulă să fii curios și să pui întrebări

4. E în regulă să fii curios și să pui întrebări.

De ce ninge? Unde merge soarele când pleacă de pe cer? De unde vine zăpada? Când auzi de ce de 100 de ori pe zi, e ușor să te pierzi cu firea.  Curiozitatea copiilor vine din setea de a cunoaște mediul înconjurător. Încurajează-l să fie curios, să pună întrebări, să exploreze, să-și găsească pasiunile și să greșească. Doar așa va avea posibilitatea de a învăța.

Mai multe detalii despre curiozitatea la copii poți citi în acest articol.

5. Îmi pare rău!

Îmi pare rău este unul dintre acele lucruri pozitive pentru copii pe care ne este foarte greu să îl rostim. Atunci când faci greșeli, admite-le. Arată-i copilului că este în regulă să greșească și că trebuie să își ceară scuze atunci când o face.

Nu trebuie să faci ceea ce fac toți

6. Nu trebuie să faci ceea ce fac toți.

Copiii trebuie să înțeleagă de la o vârstă fragedă faptul că sunt diferiți, unici și speciali. Fiecare excelează într-un anumit domeniu și fiecare are gusturi diferite. Dacă spui aceste cuvinte și le însoțești și de o îmbrățisare, ele vor avea un impact enorm asupra încrederii de sine a copilului.

7. Am învățat ceva de la tine.

În timp ce noi credem că suntem singurii care îi învață pe copii câte ceva, ei sunt, de fapt, cei care ne oferă lecții prețioase. Să fim buni, să ne jucăm, să apreciem simplitatea. Spune-i copilului tău ce înveți de la el. Spunând și făcând aceste lucruri pozitive pentru copii, el ajunge să înțeleagă că este de folos în viața ta.

Îmi place când tu...

8. Îmi place când tu…

Îți place cum cântă? Dar cum colorează? Rezolvă repede un puzzle? Conștientizează și spune-i zilnic câte un lucru bine făcut.

9. Cum te simți?

Conform psihologilor, cele mai bune lucruri pozitive pentru copii vin sub formă de întrebări. Ele deschid porți spre înțelgere și comunicare. Mai mult, îi și arăți copilului că îți pasă de sentimentele lui și ții cont de ele.

Părerea ta contează

10. Părerea ta contează.

Este necesar pentru copii să știe că decizia lor este ascultată și luată în considerare. Dacă îi cenzurezi libertatea de exprimare, nu îi oferi șansa să își construiască opinii.

11. Fă lucruri pozitive pentru copii. Fii empatic.

Empatia este piatra de temelie a relațiilor frumoase din societate. Spune-i cât este de important să împartă cu ceilalți ceea ce are el și lasă-l să vadă efectele faptelor lui: bucuria și zâmbetele de pe fața celorlați.

Hai să ne jucăm!

12. Hai să ne jucăm!

Pentru a crește un copil sănătos, pe lângă aceste lucruri pozitive pentru copii pe care să i le spui, câteodată trebuie să renunți la rolul tău de adult. Dedică-ți măcar câteva ore în fiecare zi copilului tău. Implică-te activ în jocurile lui, respectând regulile impuse de el. Astfel poți crea o relație mai apropiată și mai conectată.

Un articol despre beneficiile jocului în natură poți citi chiar aici.

13. Te voi susține indiferent de alegerile tale.

Tu nu ești copilul tău. Aveți plăceri și interese diferite. Daca ceea ce îi propui tu copilului nu este în concordanță cu valorile lui, el va dezvolta o anxietate și teamă de a se expune în totalitate în fața ta. Este foarte important pentru copil sa stie ca tu esti langa el si îl susții, indifferent de alegerile sale.

Mulțumesc!

14. Mulțumesc!

Atunci când un adult mulțumește unui copil, îi crește propria valoare umană în proprii săi ochi. Copilul ajunge să crească cu imaginea de sine că este o persoană egală cu semenii săi, demnă de respect. Alege tu pentru ce consideri că este cazul să îi mulțumești: că îți dă o mână de ajutor în casă, că este empatic, etc. Arată-i mulțumirea ta însoțită de un zâmbet și fă minuni pentru el!

Este unul dintre cele 20 de lucruri pozitive pentru copii care sunt cel mai ușor de spus.

15. E în regulă să greșești.

Chiar dacă pare bizar, să vorbești despre greșeli este unul dintre acele lucruri pozitive pentru copii pe care aceștia trebuie să le audă. Cu toții greșim. Însă copiii simt că dacă cumva greșesc, vor avea mari problem sau ne vor dezamăgi.

Introdu în vocabularul tau fraze de grenul “Vai, am greșit! Ia sa vad cum pot repara ce am facut!“. Spune-i că este în regulă să greșească și este important să învețe din greșeli.

Emoțiile tale sunt importante

16. Emoțiile tale sunt importante.

Dintre lucrurile pozitive pentru copii pe care aceștia trebuie să le audă face parte și importanța emoțiilor lor. Exprimarea, ascultarea şi validarea emoţiilor copilului îi oferă acestuia sentimentul de siguranță.

17. Poți să spui și nu.

Să învețe să refuze este unul acele lucruri pozitive pentru copiii tăi. Așa îl înveți cum să aibă încredere în sine, să aibă propriile păreri și să fie independent spunându-și propriul punct de vedere.

Te cred!

18. Te cred!

Nimic nu este mai important pentru un copil decât să vadă, să audă și să simtă că părinții lui au încredere în el. Vor fi multe situații tensionate în viața copilului tău, în special după ce ajunge la grădiniță și se intersectează cu alți copii. Pot apărea conflicte în care este benefic să îl crezi, să fii apărătorul lui suprem, până când acesta va putea sa-și poarte de grijă singur.

Dacă totuși crezi că el a făcut o greșeală, arată-i ce și cum să facă să nu o mai repete.

19. Te iert.

Atunci când copilul tău greșește, cu siguranță a făcut-o din neștiință sau necunoaștere. Spune-i când te supără și iartă-l atunci când îi pare rău pentru ce a făcut. Copiii au nevoie să simtă că aparțin unui mediu în care conflictele sunt rezolvate într-un mod constructiv.

Pentru a înțelege mai bine cum se dezvoltă copiii în timp, te invit să citești acest articol.

Cu toții avem zile în care totul merge prost

20. Cu toții avem zile în care totul merge prost.

Cu toții avem zile în care parcă nimic nu merge conform planului. Este normal să fie așa, pentru că de multe ori nu stă în putea noastră să controlăm exteriorul. Setarea unor obiective realiste ajută copiii să nu ajungă să fie dezamăgiți de nereușite.

Nu aș vrea să crezi că există doar 20 de lucruri pozitive pentru copii pe care trebuie să le rostești. În realitate, lista este mult mai lungă.

Aceste lucruri pozitive pentru copiii tăi pe care aceștia trebuie să le audă sunt doar câteva cărămizi puse la baza creări încrederii în sine. Rostește-le cel puțin o dată pe zi și ajută-ți copilul să crească frumos, fără teama de a greși sau de a refuza.

Uneori, aceste expresii pot suna ciudat și îți dau impresia că își pierd din valoare dacă le spui zilnic. Însă doar prin repetiție poți să te asiguri că ele vor fi ținute minte. Și în viitor, când vor fi adulți și vor trece prin clipe grele, își vor aminti de vorbele tale de încurajare. Vor ști că sunt capabili să se descurce singuri și că sunt iubiți.

Tu ce alte lucruri pozitive pentru copii obișnuiești să le spui?

Rămâne în sarcina ta să cauți și alte lucruri pozitive pentru copii pe care să le pui în aplicare și să le testezi. Indiferent în ce categorie de vârstă se încadrează copiii tăi, ei au nevoie de dragoste, de încurajare și de siguranță.