4 obiceiuri care educă răbdarea la copii

4 obiceiuri prin care poate fi educată

Răbdarea la copii este o trăsătură și practică necesară în formarea viitorilor adulți responsabili. Experții susțin că acei copii care sunt capabili să aștepte o anumită perioadă de timp pentru a primi o recompensă devin adulții a căror probabilitate de a reuși în viață este mai mare. De cele mai multe ori, comportamentul impulsiv al copiilor se naște tocmai din lipsa de răbdare. Dar cum anume putem să educăm răbdarea la copii?

Ce este răbdarea?

Răbdarea la copii – Ce este răbdarea?

Abilitatea de a aștepta pentru a primi recompensa mai târziu se numește răbdare sau control de sine, fie că este vorba despre a nu-ți cumpăra ultimul model de telefon imediat ce apare sau despre a reprima anumite obiceiuri de consum care te pot lăsa fără bani pentru întreaga lună.[1]

Walter Mischel a descoperit o legătură puternică între răbdarea la copii la vârste fragede și nivelul IQ-ului sau performanța lor academică de mai târziu. Deducem astfel că educarea copiilor în ceea ce privește răbdarea este un aspect extrem de important în formarea lor ca adulți și în formarea obiceiului de a lua decizii în viitor.

De ce ar trebui educată răbdarea

Răbdarea la copii – De ce ar trebui educată răbdarea de la vârste fragede?

S-a constatat că acei copii care învață să fie răbdători vor avea mai multe reușite în viață decât cei care nu primesc astfel de lecții.  Într-un studiu din 1960, cercetătorul Michael Mischel a oferit unui grup de copii de 4 ani, cu toții înfometați, câte o bezea ca recompensă imediată. Dacă acceptau să aștepte 20 de minute, aceștia primeau câte 2 bezele.

După 14 ani, cercetătorul a reluat studiul pe același grup de tineri: cei care au ales să aștepte au dovedit o motivație mai puternică și o abilitate mai mare de a-și atinge țelurile pe termen lung, amânând recompensele imediate. În comportamentul celuilalt grup s-a observat neîncrederea în cei din jur și în propria persoană, dar și o mai mare îngrijorare, în general.[2]

Să dezvolți răbdarea la copii nu este, desigur, un lucru ușor. Fie că își dorește să mănânce ciocolata înainte de a lua prânzul, fie că vrea o jucărie pe care părintele nu și-o permite momentan sau că nu vrea să aștepte la coada de la magazin fără să primească ceva în schimb, toate aceste impulsuri au un singur răspuns pentru a fi înlăturate: dezvoltarea răbdării.

4 obiceiuri prin care poate fi educată

Răbdarea la copii – 4 obiceiuri prin care poate fi educată

Părinți răbdători – copiii răbdători

Părinți răbdători – copiii răbdători

Primul aspect legat de educarea răbdării la copiii este, de fapt, felul în care se comportă părinții în fața unor situații limită. Plecând de la ideea lansată de Goldsmith, Buss și Lemery, răbdarea se moștenește și, mai mult decât atât, se preia prin modele comportamentale. Astfel, părinții joacă un rol extrem de important în educarea răbdării copiilor.

Deși există diferențe majore între situațiile în care adulților și copiilor li se cere să acționeze cu răbdare, este cert că un copil va acționa precum și-a observat părintele că a procedat. Dacă părintele a fost nerăbdător sau agitat, nici copilul nu va da dovadă de răbdare când i se va cere.

Este esențial ca ceea ce i se spune copilului să facă și ceea ce vede în jurul său din partea părinților să coincidă. În caz contrar, contradicția dintre regula pe care părintele i-a impus-o și felul în care acesta a procedat îl poate împinge înspre a încerca să imite acțiunea celor mari sau a sfida autoritatea acestora.

Jocurile

Jocurile

Care poate fi modul potrivit prin care să-ți înveți copilul cum să dobândească răbdarea, dacă nu jocurile? Niciun copil nu poate să le refuze, mai ales dacă acestea, pe lângă doza de interactivitate, presupun timp petrecut cu părinții sau frații lor. Astfel, puzzle-urile sau jocurile de strategie sunt jocuri care necesită timp și răbdare pentru a ajunge la final. Totuși, satisfacția este pe măsură, mai ales pentru cei mici.

Specialiștii recomandă, de asemenea, ca părinții să le citească celor mici povești mai lungi. Cu cât finalul este mai îndepărtat și curiozitatea este mai mare, copilul va învăța să își dezvolte răbdarea pentru a afla deznodământul.

A cânta la un instrument, a dezvolta o abilitate

A cânta la un instrument, a dezvolta o abilitate

Conform specialiștilor, a învăța copilul să își dezvolte o abilitate este o modalitate de a-i educa răbdarea. Cu alte cuvinte, a depune eforturi acum și a aștepta recompensa câțiva ani mai târziu – acesta este un exercițiu potrivit pentru dezvoltarea răbdării și a controlului de sine.  Lecțiile de pian sau de vioară sunt, pur și simplu, lecții ale așteptării pentru o recompensă viitoare.

Dar ideea de a cânta la un instrument nu e singura alternativă. A dezvolta o abilitate sau o pasiune care nutrește în copil este o practică la fel de reușită. Indiferent dacă celui mic îi place să citească, să sculpteze sau să deseneze, toate acestea se bazează pe același principiu: este nevoie de multă practică pentru a reuși. Practica și perfecționarea necesită răbdare.

Copilul trebuie să înțeleagă cum să construiască pas cu pas și să observe că progresul vine doar muncind. Deși este posibil ca cei mici să nu înțeleagă aceste principii sau noțiuni, este important ca părintele sau profesorul să marcheze fiecare reușită în spatele căreia au stat câteva zile de strădanie.

Include conceptul de RĂBDARE în viața de zi cu zi

Include conceptul de RĂBDARE în viața de zi cu zi

Deoarece copiii nu percep timpul precum adulții, cei mici pot primi diverse repere sau reprezentări grafice care să marcheze trecerea timpului. La finalul perioadei de așteptare, copilul poate fi recompensat. Dacă plăcinta se coace în 40 de minute, părintele îi poate desena copilului un cadran împărțit în patru părți; la fiecare 10 minute trecute, copilul poate colora o parte într-o culoare favorită.

Astfel, divizând timpul în unități mai mici, procesul este mai aproape de înțelesul copiilor, iar așteptarea poate deveni un joc. Faptul că la final va primi o recompensă pentru răbdarea de care a dat dovadă, va transforma așteptarea într-un proces nu chiar atât de dificil.

Asemenea exemplului anterior se poate proceda și în cazul în care copilul își pierde răbdarea așteptând la coadă într-un supermarket. Cel mic poate număra toate hainele de culoare neagră pe care oamenii le-au îmbrăcat în acea zi sau poate sorta deoparte toate produsele de dimensiune mică. Toate aceste tehnici, oricât de simpliste par, îi ocupă timpul și transformă așteptarea într-o activitate interesantă.

La finalul acestei perioade în care copilul a numărat sau a sortat, după ce timpul necesar de așteptare s-a scurs, este important să-i fie amintit că a trecut testul răbdării cu succes. Astfel, va învăța ce înseamnă răbdarea și va prețui faptul că recompensa vine doar după efort.

Concluzie

Important de reținut este faptul că răbdarea la copii se învață. Cu cât este învățată și practicată mai devreme, cu atât abilitățile copilului de a se descurca în situații limită cresc. Fiecare părinte își dorește, pe termen lung, un viitor strălucit pentru copilul său. Cultivarea răbdării unui copil nu este nici pe departe o practică ușoară. Este însă dovada faptului că pașii mărunți pot clădi ceea ce societatea numește o persoană responsabilă, care înțelege că realizarea unor lucruri mărețe necesită, în primul rând, răbdare.

Vă recomandăm, mai departe, să aflați ce presupune Dezvoltare personală pentru copii – 15 recomandări și activități, dar și cum puteți încuraja creativitatea copilului.

 

Surse și studii ce au contribuit la redactarea articolului:

[1] Richard C. Barnett, Joydeep Bhattacharya and Mikko Puhakka, Patience Cycles, în Journal of Institutional and Theoretical Economics, vol. 169, nr. 2, p. 339-354, https://www.jstor.org/stable/24549062 (01.05.2020).

[2] Jeffrey R. Stevens, David W. Stephens, Patience, în Current Biology, vol. 18, nr. 1, https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(07)02260-9.pdf (30.04.2020).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Copilul tău ce face vara aceasta?

Înscrie-l acum la taberele în limba germană pentru copii Didacto și oferă-i o experiență de neuitat!