Subiectul de discuție, precum înțelegerea copilului au dat naștere multor lucrări de cercetare, care ulterior s-au transformat în cărți destul de căutate azi. De la cum să îți îngrijești nou-nascutul, până la cum să îți educi copilul ca o persoană independentă.
De regulă, părinții folosesc modelul pe care l-au văzut în copilărie și poate că nu a fost cel mai bun model. Și să nu uităm faptul că sunteți din generații diferite, ceea ce a avut efect asupra voastră, cel mai probabil, nu va avea aceeași influență și asupra copiilor. Generații în care aproape totul este interpretat și văzut diferit, inclusiv și educația copiilor și vorbim și despre alte necesități pe care le are un copil.
Cărți de parenting în română
Cum să comunici cu un copil dificil? Ce ar trebui să învețe copiii sub trei ani? Ce greșeli ar putea fi evitate? Parentingul este o muncă grea, în care asistenții sunt utili. Desigur, poate fi vorba de părinți, prieteni sau cunoscuți. Însă, de obicei, niciunul dintre ei nu este un expert în psihologia copilului.
Prin urmare, pentru a evita sfaturi inutile, este mai bine să contactați profesioniști. Adică psihologi și medici care scriu, în mod special, cărți utile pentru dumneavoastră cu o analiză profesională pentru a vă răspunde la toate întrebările dificile.
Mai jos vă punem la dispoziție o listă de cărți de parenting în română. Aici veți descoperi doar cele mai bune cărți de care fiecare părinte are nevoie pentru a crește și dezvolta un copil:
Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman & Ross Campbell
Adulților le poate fi dificil să înțeleagă faptul că copiii văd lumea într-un mod complet diferit, că aceștia acordă atenție altor lucruri și nu pot spune sau explica multe. Copiii nu înțeleg cum ar putea să transmită ceea ce este important pentru ei, deoarece ei înșiși încă nu își pot da seama.
De aceea, este important ca adulții să învețe să găsească un limbaj comun cu copilul și să înțeleagă de ce au nevoie. Această carte îi vor ajuta pe părinți să ajungă la o înțelegere cu copilul și să crească o persoană fericită.
În carte se vorbește despre ce este iubirea pentru un copil, ce gesturi din partea adulților poate fi interpretată ca o manifestare a iubirii. E esențial ca părinții să înțeleagă ce limbaj de iubire este predominant și care este cea mai importantă pentru copilul lor.
Există sfaturi despre cum să înțelegeți acest lucru și exemple. Autorii analizează situațiile și explică ce poate conduce la înrăutățirea lucrurilor și oferă sfaturi despre cum să corectăm situația și să evităm conflictul.
Putem crește copii buni într-o lume negativă – Zig Ziglar
Nu toți părinții înțeleg că o atitudine pozitivă asupra vieții este rezultatul unei alegeri pe care trebuie să o facem. Noi înșine ne alegem atitudinea față de viață și în procesul pe care îl ajutăm pe copil să facă la fel. Pentru a crește un copil pozitiv, trebuie să fiți un părinte pozitiv.
Respectiva carte oferă soluții eficiente la problemele părinților, astfel încât îndoielile și atitudinile lor negative să dispară. Autorul spune că trebuie să învățăm copilul că timp de opt ore pe zi concurența este foarte mare, dar dacă muncim cu o oră în plus, 90% din concurență dispare. Cheia succesului este să profiți de eșec.
Fii de partea mea – Mirela Retegan și Liviana Tane
Nu este o carte scrisă de profesioniști, dar aceasta însumează rezultatul unor experimente complexe. Este o carte care te face să te uiți în trecut și să te vezi pe tine la vârsta copilului tău și provocările cu care te-ai confruntat.
Te învață cum să te comporți cu copilul tău care își ascunde universul și îți cere să îi respecți dreptul la intimitate. Este o carte despre comportamentul adolescenților și care trebuie să fie poziția ta ca părinte aici. Cartea nu este doar pentru părinți, dar și pentru toți cei care interacționează cu adolescenții.
Copilul invizibil – Gáspár György
“Copilul invizibil” este o carte despre mine și despre tine, despre oameni și povești de viață. Este despre copiii uitați din noi, care așteaptă de multă vreme să fie văzuți, auziți și simțiți – care tânjesc să ajungă acasă.
Cartea este o invitație la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezență conștientă, scrisă pentru părinți și viitorii părinți, pentru toți cei care au avut o copilărie și care au uitat părți esențiale din istoria vieții sau care nu pot să se împace cu trecutul.
Cartea are un mesaj pentru fiecare cititor – acela dea îndrăzni să ne uităm la copilul interior, așa cum părinții noștri nu au știut sau nu au putut să o facă, într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată.
Parentaj sensibil şi inteligent – Daniel J. Siegel, Mary Hartzell
O carte foarte cunoscută și apreciată de cei mai cunoscuți oameni din lume. Cum să înțelegem dacă o carte este bună, dacă nu după recenziile pe care le are.
Astfel, Jessie Nelson, regizor, producător și scenarist, spune despre carte „Parentaj sensibil și inteligent este o unealtă extraordinară pentru creșterea și educarea copiilor. Darul acestei cărți constă în faptul că este un excelent memento pentru a fi mai empatici cu proprii copii și, la fel de important, cu noi înșine.
Ea ne revelează că nu este niciodată prea târziu să-ți vindeci vechile răni și să te reeduci pe tine însuți. Făcând acest lucru, ți se permite să fii mai prezent și mai plin de bucurie în călătoria copilului tău. Atât părintele, cât și copilul ajung la destinație mai întregi și mai iubitori.“
Iar dr. Sal Severe, autor al volumului How to Behave So Your Children Will, Too! afirmă că „Parentaj sensibil și inteligent arată părinților cum să înțeleagă și să integreze experiențele din propria copilărie într-un stil de creștere și educare a copiilor care promovează comunicarea sănătoasă, atașamentul semnificativ și încrederea.“
Alte cărți de parenting în română
- Soluţii blânde pentru somnul liniştit al bebeluşilor şi al copiilor – Sarah Ockwell-Smith
- Reţete de jocuri – Lawrence J. Cohen
- Mami, tati, mă auziţi? – Jacques Salome
- Părintele eficient – Thomas Gordon
- Copilul tău este un geniu – Florin Alexandru
- Parenting pozitiv – Rebeca Eanes
- Un părinte mai bun – Adele Faber, Elaine Mazlish
- Comunicarea eficientă cu copilul – Adele Faber, Elaine Mazlish, Lisa Nyberg
- Cum iubește un copil – Janusz Korczak
- Inteligența emoțională în educația copiilor – Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian
- Ghid esențial de parenting – Gail Reichlin & Caroline Winkler
- Cum să le vorbim copiilor astfel încât să ne asculte – Joanna Faber, Julie King
- Un părinte mai bun – Adele Faber, Elaine Mazlish
- Cum să-i asculți pe adolescenți și cum să te faci și ascultat – A. Faber, E. Mazlish
- Cum să-ți schimbi adolescentul până vineri – Dr. Kevin Leman
- Jurnalul unei mame – Ligia Pop
- Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii – Linda Lantieri
- Ghidul unui cuplu ocupat – Kathy Peel
- Creierul copiilor pe înțelesul copiilor – Álvaro Bilbao
- Cum să înțeleg emoțiile copilului meu – Robert Zuili
- Descoperă aptitudinile copilului tău. Inteligența multiplă – Albane de Beaurepaire
- Nu există părinte perfect – Isabelle Filliozat
- Cel mai fericit copil – Dr. Harvey Karp
- Copiii erei digitale – Martin L. Kutscher
- Comunicarea nonviolentă. Un limbaj al vieții – Marshall B. Rosenberg
- Ajutați-vă copilul să fie fericit – Gilles Diederichs
- Un altfel de părinte – Dr. Christine Coquart, Catherine Piraud-Rouet
- Parenting de râsu’‐plânsu’ – Anna Whitehouse, Matt Farquharson
- Cum să creștem ființe umane – Dr. Ross W. Greene
- Copiii știu cel mai bine – Deborah Carlisle Solomon
- Lacrimi și crize de furie – Aletha Solter
- Cum sa cresti un copil inteligent și de succes – Peg Dawson, Richard Guare
- Cum să crești un adult – Julie Lythcott-Haims
- Metoda daneză de creștere a copilului – Autori Alexander Jessica Joelle, Iben Sandahl
- Nu există copii răi – Janet Lansbury
- Copilul tău competent – Jesper Juul
- Psihanaliza basmelor – Bruno Bettelheim
- Empatia în parenting – Shauna Shapiro
- Parenting necondiţionat – Alfie Kohn
- Mitul copilului răsfăţat – Alfie Kohn
- Înţelege-ţi copilul – Kay Kuzma
- Ce trăieşte copilul şi ce simte mama lui – Speranţa Farca
- Eu te-am făcut, eu te omor – Michiela Poenaru
Dacă vă este mai confortabil lectura în engleză, vă punem la dispoziție articolul 42 de cărți de parenting în engleză. Veți găsi cărțile menționate și aici în engleză, dar și cărți noi.