0752 822 373 | contact@didacto.ro

5 beneficii de a ține un jurnal pentru copii

Cuprins

Un jurnal poate reprezenta cel mai la îndemână instrument pe care un părinte îl are în a-și determina copilul să descopere frumusețea scrisului și modurile în care emoțiile pot fi gestionate și analizate corespunzător situației. A ține un jurnal pentru copii reprezintă un process continuu de învățare, benefic încă de la cele mai mici vârste.

Ce este un jurnal?

A ține un jurnal pentru copii poate fi o activitate foarte bună, mai ales pentru cei care sunt reticenți în a scrie sau, în unele cazuri, reticenți în vorbire. Versatilitatea formelor prin care un jurnal se poate scrie, face ca acest instrument să poate fi inclus în diferite strategii de învățare, chiar și în matematică, științe sau studii sociale.

Copilul dumneavoastră își poate nota progresul la anumite materii sub formă de jurnal, astfel încât să poată observa și analiza pașii pe care i-a făcut pe parcursul anului școlar. De exemplu, un jurnal științific poate fi folosit pentru a scrie despre experimentele pe care le-a încercat, ipoteze pe care le are, observații pe care le face și pentru a nota articole de ziar sau reviste cu întâmplări interesante din lumea științei.

Totuși, de cele mai multe ori atunci când ne gândim la a ține un jurnal, ne referim la un jurnal în care ne notăm experiențele de pe parcursul unei zile sau perioade. Astfel, jurnalul devine o colecție de notări și analize despre ceea ce ni se întâmplă și cum reacționăm la aceste întâmplări.

Indiferent de forma pentru care optăm, un jurnal poate avea foarte multe beneficii atât pentru adulți, cât și pentru copii. Mai jos am notat 5 beneficii ca să ții un jurnal pentru copii, ce sperăm că vă vor motiva să adoptați acest instrument în dezvoltarea celui mic:

5 beneficii ca să ții un jurnal pentru copii

Ajută la gestionarea emoțiilor

Ajută la gestionarea emoțiilor

Copilăria, dar mai ales adolescența, este o perioadă plină de emoții și experiențe noi. Un jurnal pentru copii poate fi locul cel mai potrivit în care să-și noteze acele sentimente pentru a le analiza mai apoi la rece. Mulți copii se simt mai bine atunci când își pot exprima ideile și gândurile într-un loc sigur, fără a fi judecați.

Un jurnal vă poate ajuta copilul să-și proceseze mai ușor sentimentele. Pe măsură ce obiceiul de a scrie un jurnal este dezvoltat și susținut continuu, beneficiile devin unele și pe termen lung. Cei care scriu un jurnal sunt mai conectați la nevoile și dorințele lor interioare. A ține un jurnal pentru copii antrenează atenția și îl ajută pe cel mic să navigheze mai ușor prin tot ceea ce i se întâmplă.

Totodată, un jurnal reprezintă o oportunitate de gestionare emoțională și ajută creierul să regleze emoțiile. Jurnalul poate ajuta în gestionarea criticii de sine și a observării unor tipare comportamentale pe parcursul timpului. Cercetările arată chiar că scrierea expresivă poate ajuta la dezvoltarea unor scheme mai structurate, mai adaptate și mai integrate despre sine, despre alții și despre lume.

Îmbunătățește abilitățile de comunicare

Îmbunătățește abilitățile de comunicare

A ține un jurnal pentru copii ajută la comunicarea ideilor prin scris. Uneori, copiilor le este mai ușor să se exprime prin scris, față de comunicare orală. Astfel, exercițiul susținut de a nota diverse întâmplări de pe parcursul zilei sau legat de o materie, antrenează abilitatea de comunicare a celui mic. Acesta va exersa, prin scriere, diverse strategii de a povesti, de a analiza și de a prezenta o informație.

Copiii vor trebui, prin procesul de a ține un jurnal, să aloce o atenție deosebită asupra modului în care își aleg cuvintele și asupra modului în care le folosesc pentru a putea reda cât mai autentic cele întâmplate. Cu timpul aceste abilități, noi dezvoltate, vor contribui la calitatea de a fi un bun povestitor, fapt ce este din ce în ce mai important atât în domenii artistice, cât și în vânzări sau în domeniul științific (de exemplu: cum prezentăm o idee de cercetare în așa fel încât să obținem bursa dorită).

Întărește imunitatea

Întărește imunitatea

Scrierea expresivă, printr-un jurnal pentru copii, poate întări imunitatea și poate reduce riscul de îmbolnăvire. Spre exemplu, un studiu realizat de cei de la Universitatea Cambridge arată că a ține un jurnal poate diminua simptome ale astmului și ale artritei reumatoide. De asemenea, s-a demonstrat că scrierea expresivă într-un jurnal pentru copii îmbunătățește funcția ficatului și a plămânilor și combate anumite boli, a fost chiar raportat că ajută răniții să se vindece mai repede.

Pennebaker (1985) demonstrează prin cercetările sale că reprimarea activă a gândurilor și a sentimentelor cu privire la evenimentele traumatice necesită efort foarte mare și de cele mai multe ori reprezintă un stres pentru corp, ce dăunează sănătății generale. Astfel, confruntarea cu o traumă vorbind sau scriind despre aceasta și recunoașterea emoțiilor asociate reduce munca fiziologică utilizată pentru reprimare, prin urmare, scăzând treptat stresul general asupra organismului. În cazul celor mici, a ține un jurnal pentru copii poate ajuta la a trece mai ușor peste anumite situații dificile și a le procesa în timp, de exemplu cum este pierderea unei persoane dragi sau gestionarea unei dizabilități.

Perspective noi

Perspective noi

A ține un jurnal pentru copii îi ajută pe aceștia să structureze și să rationalizeze ceea ce li întâmplă. Acest exercițiu oferă nu doar posibilitatea de a analiza propriile acțiuni, ci și posibilitatea de a evalua pe cât se poate de obiectiv o situație și de a vedea perspectivele diferite ale celor implicați în respectiva situație. Astfel, cel mic poate observa uitându-se în urmă ce anume i-ar fi putut determina pe respectivele persoane să acționeze în acel mod și dacă reacțiile acestora au depins sau nu și de acțiunile lui.

Copiii pot învăța, notând în jurnal, cum se manifestă diverse credințe despre lume și cum anume pot să-și adapteze reacțiile la modul de a fi al celorlalți. Spre exemplu, o idee utilă pentru a dezvolta această abilitate este și să oferim copiiilor diverse ipoteze despre care aceștia să scrie în jurnal, asemenea unor eseuri, pentru a-i determina să argumenteze pe o anumită temă ce implică perspective opuse.

Reduce anxietatea și stresul

Reduce anxietatea și stresul

Există numeroase studii care demonstrează impactul benefic al activității de a scrie un jurnal asupra sănătății, fericii și reducerii stresului. Unul dintre modurile în care a scrie un jurnal pentru copii poate reduce anxietatea și stresul prin faptul că acest proces ajuta la gestionarea sentimentelor și stărilor de neliniște.

Sentimentele de anxietate pot duce la stres și epuizare atunci când nu sunt adresate în modul corespunzător. Notarea acestor stări de anxietate, neliniște, într-un jurnal pentru copii îl pot elibera pe cel mic de greutatea acestor frământări și îi pot oferi o claritate asupra diverselor situații prin care trece. Acesta, analizând ideile scrise în jurnal, poate cântări mai ușor motivele reale ce îi cauzează neliniștea și determina, astfel, dacă aceste stări sunt într-adevăr justificate sau de fapt au fost rezultatul unei frici și îngrijorări nefondate.

Concluzii

A ține un jurnal pentru copiii, mai ales pentru cei cărora le este greu să-și exprime verbal nevoile sau să ia decizii, este o modalitate excelentă de învățare pentru a-și organiza și gestiona emoțiile. Chiar dacă tot ceea ce face copilul dumneavoastră este să scrie despre o interacțiune pe care a avut-o în timpul zilei, deja acest fapt reprezintă un exercițiu de povestire și reflecție ce-i vor fi de mare folos pe viitor.

 

Alte articole ce vă pot fi de folos în dezvoltarea copilului:

https://tabaradevara.ro/dezvoltare-personala-pentru-copii-15-recomandari/

https://tabaradevara.ro/feedback-pozitiv-si-intarire-pozitiva-la-copii/

https://tabaradevara.ro/dezvoltarea-personala-la-copii-10-mituri/

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză