8 mituri despre tulburarea cu deficit de atenție la copii

Deficitul de atenție la copii este o tulburare înconjurată de multe mituri și știri false ce îngreunează cu și mai mult adresarea nevoilor reale ale celor care suferă de această condiție medicală. Termenul de deficit de atenție reprezintă referirea de până în anul 1987 pentru tulburarea pe care astăzi cel mai frecvent o denumim drept ADHD – tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție.

În rândurile de mai jos am descris 8 mituri despre deficitul de atenție la copii. Sperăm să vă fie de folos în recunoașterea și adresarea corectă a acestei tulburări ce pune nenumărate piedici în viața celor mici și nu numai.

Mit #1: nu există tulburare cu deficit de atenție

Unul dintre cele mai des întâlnite mituri despre deficitul de atenție este acela că nu există și că este doar “în capul tău”. Într-adevăr, deficitul de atenție are legătură cu capul, dar mai specific cu creierul. Cercetările arată că anumite regiuni ale creierului nu se sincronizează în mod corespunzător la pacienții cu deficit de atenție. Iar structura creierului în general este diferită de persoanele care nu suferă de această tulburare.

Deși mulți oameni pot crede că deficitul de atenție este ceva pe care copiii îl folosesc drept scuză pentru a nu se concentra sau pentru a nu-și finaliza munca, în majoritatea cazurilor o astfel de părere se dovedește a fi pripită și chiar ignorantă.

Statisticile arată că cel puțin 10% dintre școlari sunt afectați de această tulburare. Diagnosticarea târzie sau incorectă a deficitului de atenție poate îngreuna cu mult viața celor mici și a celor din jurul lor.

Mit #2: doar copiii hiperactivi suferă de tulburare cu deficit de atenție

Când ne referim la tulburarea cu deficit de atenție sau ADHD, cei mai mulți dintre noi își imaginează în fața lor stereotipul copilului gălăgios, nervos și haotic. Însă, nu toți copiii cu deficit de atenție sunt astfel. De multe ori chiar pot face parte din categoria opusă a copiilor care par doar timizi și distrași.

Cele mai recente ghiduri despre tulburarea cu deficit de atenție, alcătuite de către Asociația Americană de Psihiatrie, împart ADHD-ul în trei subtipuri: neatent, hiperactiv-impulsiv și combinat (acești copii demonstrează atât trăsături hiperactive, cât și neatentive).

Copiii cu deficit de atenție de tip neatent tind să fie ușor distrași și pot părea rezervați în contrast cu colegii lor cu simptome dominant hiperactiv-impulsive.

Mit #3: deficitul de atenție este doar o boală a copilăriei

Multe voci consideră deficitul de atenție ca fiind drept o simplă tulburare a copilăriei. Aceste opinii pot fi alimentate de faptul că majoritatea cazurilor de ADHD sunt diagnosticate în timpul copilăriei, însă asta se întâmplă doar pentru că copiii sunt mai puțin rezervați în reacțiile lor și nu-și reprimă răbufnirile asemenea adulților, nicidecum pentru că tulburarea ar dispărea odată cu înaintarea în vârstă.

70% dintre copiii cu deficit de atenție vor crește cu această tulburare și vor deveni adulți cu ADHD, iar pentru o bună parte dintre adulți de multe ori această tulburare rămâne greu de diagnosticat și poate avea efecte dezastruoase asupra vieții de familie și a carierei.

Mit #4: doar băieții suferă de tulburare cu deficit de atenție

Cu siguranță poate părea că băieții tind să fie mai hiperactivi și mai ușor distrați în comparație cu fetele. Însă, atât băieții, cât și fetele pot fi diagnosticate cu tulburare cu deficit de atenție, deși prevalența este mai mare în rândul băieților (13,2%), comparativ cu fetele (5,6%).

Băieții au de două ori mai multă probabilitate de a fi diagnosticați cu ADHD decât fetele, pentru că în foarte multe situații în cazul fetelor simptomele sunt trecute cu vederea și rămân nediagnosticate, acestea fiind ușor diferite față de cele în cazul băieților.

Mit #5: tulburarea cu deficit de atenție este o dizabilitate de învățare

Tulburarea cu deficit de atenție nu este o dizabilitate de învățare, chiar dacă simptomele ADHD pot fi de multe ori un obstacol real în calea învățării. Însă, cu toate acestea deficitul de atenție la copii nu provoacă dificultăți în abilități specifice precum cititul, scrisul și matematica.

Doar pentru că tulburarea cu deficit de atenție nu reprezintă o dizabilitate de învățare nu înseamnă că copiii nu pot primi ajutor la școală. Totodată, adulții cu ADHD pot primi la rândul lor sprijin chiar și la locul de muncă.

Mit #6: copiii cu deficit de atenție nu pot fi atenți niciodată

Cu toate că tulburarea cu deficit de atenție afectează în primul rând abilitățile de concentrare, asta nu înseamnă că copiii cu ADHD nu pot fi atenți niciodată. Mai degrabă, atenția lor va fi și mai mult condiționată de gradul de interes și modalitățile inovative prin care o informație le este prezentată.

A spune unui copil care suferă de tulburare cu deficit de atenție să se concentreze mai bine, să încerce mai tare, fără ca metodele pe care le utilizăm să fie adaptate după nevoile acestuia este de parcă am cere unui copil cu dizabilități motorii să folosească cu orice preț scările.

Mit #7: zahărul provoacă tulburare cu deficit de atenție

Unii oameni cred că tulburarea cu deficit de atenție la copii este cauzat de consumul de zahăr sau cel puțin faptul că zahărul înrăutățește simptomele ADHD. Până în prezent, nu există date concrete care să susțină această idee.

Cu toate că internetul abundă de articole ce leagă alimentația nesănătoasă de tulburarea cu deficit de atenție, cercetătorii demonstrează că până în prezent cauzele pot fi cel mai probabil unele genetice.

Mit #8: tulburarea cu deficit de atenție este o barieră în calea succesului

Un diagnostic de tulburare cu deficit de atenție sau ADHD poate fi înfricoșător, în special atunci când prima opțiune de tratament nu funcționează în cazul celui mic. Părinții pot fi îngrijorați de faptul că, în lumea reală, copiii lor vor întâmpina nenumărate dificultăți ce vor împiedica succesul acestora.

Însă, în ciuda tuturor piedicilor, tulburarea cu deficit de atenție este o boală ce vine și cu propriul său set unic de abilități: nivel de energie crescută, creativitate, dorință de a încerca lucruri noi și multe altele.

Persoanele cu deficit de atenție sau ADHD pot și reușesc chiar și la cele mai înalte niveluri ale fiecărei profesii. Ca adulți, persoanele cu ADHD deseori constată că lucrurile care le-au adus probleme în timpul copilăriei pot deveni atuuri în carieră și în relațiile personale.

Deficitul de atenție la copii poate fi o tulburare cu greu de gestionat, însă diferențierea miturilor de realitate poate fi un prim pas în mai buna înțelegere și tratare a acesteia.

Alte articole ce v-ar putea fi de folos:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin