0752 822 373 | contact@didacto.ro

9 moduri prin care treburile casnice pentru copii sunt o distracție

Cuprins

De când a apărut copilul te împarți între copil și treburile casnice? Nu știi cum să-ți organizezi timpul ca să reușești să acorzi atenție copilului și să menții casa curată? Dacă transformi treburile casnice pentru copii în distracție, atunci copilul ți se va alătura cu bucurie. Propune sarcini pe care copilul să le poată face cu ușurință, fie să aranjeze lucrurile sau să șteargă praful de pe rafturi. Nu este atât de important să „ceri” copilului să facă aceste lucruri, cât să-l atragi și astfel să-l educi să fie mai ordonat.

În acest articol am pregătit 9 moduri prin care poți transforma treburile casnice pentru copii în distracție și sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să ai o locuință mai aranjată și să nu simți că trebuie să te împarți în două părți când vine timpul să faci lucrul prin casă.

Joc de roluri

Joc de roluri

Copiilor le place să se joace. Pentru ei jocul reprezintă activitatea de bază prin care se dezvoltă multilateral. În același mod, prin joc, poți învăța copilul să fie mai ordonat. Transformați-vă în buldozere care colectează gunoiul sau mașini care colectează cuburile într-o cutie. Puteți duce păpușile în taxiuri până la „casele lor”.

Inventează o poveste

Inventează o poveste

Poveștile, după cum știi, au o influență educativă puternică și un efect terapeutic asupra copilului, datorită faptului că el se identifică cu personajul principal și trăiește cu el toate evenimentele și consecințele acțiunilor sale. Dintr-o poveste copilul trage concluzii despre ce trebuie să facă corect, ce este bine și ce este rău, învață să interacționeze și să iasă din situații dificile. Aceste povești pot să învețe copilul să pună lucrurile la loc sau să te ajute să faci alte treburi casnice. Tot ce trebuie să faci e să parcurgi câțiva pași, pentru a avea o poveste perfectă pentru aceștia, transformând astfel treburile casnice pentru copii în activități amuzante.

Găsește personajul negativ

Găsește personajul negativ

Personajele negative sunt obstacolele care fac copilul mai creativ și mai priceput și contribuie la dezvoltarea abilităților și strategiilor. Stabiliți cine sunt „personajele negative” în treburile casnice pentru copii. Poate praful de pe raft sau jucăria aruncată într-un colț. Spune-i copilului că poate să salveze „lumea” dacă scapă de aceste personaje.

Transformă totul în competiție

Transformă totul în competiție

Nimic nu stimulează mai bine decât a dori să ocoli un adversar. Pentru a face acest lucru, nu este necesar să lupți cu el. Poți deveni un „adversar” pentru copilul tău în a face lucrurile prin casă, iar competiția va avea beneficii pentru toți, începând de la treburile casnice și terminând cu dezvoltarea personală.

Pariază cu copilul pe cine va face mai repede un anumit lucru sau va pune la loc mai multe obiecte. Pune ceva plăcut și semnificativ în joc (de exemplu, cel care câștigă va primi o înghețată). Competiția este întotdeauna o provocare. Sigur va fi distractiv și educativ pentru copilul tău.

Clepsidra

Clepsidra

Setează clepsidra și încheiați o înțelegere prin care să fie făcut un anumit lucru, spre exemplu păpușile să fie puse la loc în timp ce se scurge nisipul. Apoi întoarceți clepsidra și spuneți că acum este timpul pentru mașinuțe, apoi pentru lego, cubulețe etc. Astfel, jucăriile vor fi sortate, iar curățenia va deveni mai interesantă.

Joc cu cartonașe

Joc cu cartonașe

Există diverse opțiuni pentru jocuri, care să mențină copilul interesat și motivat. De exemplu, desenează cartonașe cu imaginea treburilor casnice pentru copii. Pune-le cu desenele în jos, fiecare membru al familiei trebuie să extragă un cartonaș și să facă ceea ce este desenat pe acesta. Poți seta termeni și condiții suplimentare, așa încât lucrul să fie făcut cât mai eficient. De exemplu, inventează un „juriu” pentru a verifica în ce măsură a fost îndeplinită sarcina.

Inventează un personaj misterios

Inventează un personaj misterios

În jocurile video (și nu numai), deseori alegem un personaj pentru noi înșine, în numele cui vom acționa. Studiile au arătat că atunci când ne asociem cu o personalitate fictivă, devenim mai inventivi, mai îndrăzneți și mai puternici nu numai pe terenul de joc, ci și în viață.

Un personaj misterios ajută să ne concentrăm asupra a ceea ce psihologii numesc calitățile definitorii ale persoanei – calitățile eroice care stau la baza „eu”-lui. Trăsăturile definitorii ale personalității fiecăruia sunt proprii, cum ar fi determinarea, bunătatea, simțul umorului, spiritualitatea, setea de aventură sau pofta de cunoaștere. Copiii nu sunt conștienți de propriile trăsături, însă mereu sunt gata de o aventură, calitatea pe care o poți folosi și în educație, și în ordonarea copilului.

Inventează o identitate misterioasă în funcție de personajul cu care vrea să se identifice copilul tău. Poți inventa personaje noi, inspirându-te din cei existenți, sau poți folosi supereroii deja existenți pentru a motiva copilul să facă treburile casnice. Pentru copii e interesant și distractiv să se identifice cu un supererou.

Cumpără jucării pentru a face treburile casnice pentru copii mai distractive

Cumpără jucării pentru a face treburile casnice pentru copii mai distractive

Cumpără jucării-instrumente de curățenie, cum ar fi o mătură viu colorată, un mop cu o găleată etc. În magazinele cu jucării pentru copii există o mulțime de jucării care să învețe copilul să fie mai ordonat și să te ajute să menții curățenia în casă.

Transformă treburile casnice pentru copii într-un quest

Transformă treburile casnice pentru copii într-un quest

Ascunde un „premiu” în casă și spune-i copilului că, pentru a-l primi, trebuie să îndeplinească anumite sarcini. Nu te axa doar pe sarcini legate de curățenie. Alternează-le cu exercițiile obișnuite de distracție pentru acuratețea, dexteritatea etc. Una dintre sarcini poate fi aruncarea tuturor bilelor în coș de la o anumită distanță; colectarea tuturor obiectelor albastre într-un container albastru, cele roșii în roșu etc.

Când transformi treburile casnice pentru copii în distracție, nu uita că copilul are nevoie de laude și recunoaștere, pentru că dacă va simți că a făcut o treabă bună și s-a distrat, cel mai probabil va dori să te ajute iar și iar. Un feedback corect este un aspect inevitabil în educația copiilor.

O modalitate de a consolida laudele este de a crea un program de recompense pentru copii, unde o stea sau un emoticon bine meritate vor fi oferite pe măsură ce sarcinile sunt îndeplinite. Astfel, o săptămână completă cu sarcini îndeplinite poate fi răsplătită duminică, de exemplu, cu un desert preferat pentru copil sau cu o ieșire demult așteptată. La fel de important este să fii un exemplu pentru copilul tău. Atunci când îi vei oferi posibilitatea să facă împreună cu tine lucrurile, va lua exemplu de la tine și va dezvolta obiceiuri și abilități noi – de a fi ordonat și săritor la nevoie.

Un bun exemplu pentru a crea un program distractiv, alături de copii, este acest Tabel cu treburi casnice pentru copii, ce poate fi descărcat gratuit.

Fii inventiv/ă și distrează-te împreună cu copilul tău!

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză