10+ recomandări de activităţi creative pentru copii

Activităţi creative pentru copii

Când ești blocat acasă cu copiii și nu ai ce face, nu dispera! Dacă plouă și nu poți ieși, există o mulțime de activități creative pentru copii care le vor atrage atenția pentru o lungă perioadă de timp. Sau, dacă vreți să ieșiți în curte, există idei distractive și pentru afară, pe bază de apă și activități care îl fac pe cel mic să fie mai activi.

Obiectivul nostru este să facem ca meșteșugul să fie distractiv şi ușor, cu materiale pe care majoritatea gospodăriilor le au deja la îndemână (sau nu te vor costa o avere).

La ce vârste sunt potrivite aceste activităţi creative pentru copii ? Avem idei pentru toate categoriile de vârstă, vei găsi multe activităţi ușoare pentru copii mici, meșteșuguri suficient de simple pentru ca aceștia să le practice acasă sau la grădiniță.

Care sunt beneficiile activităţilor creative?

Care sunt beneficiile activităţilor creative?

Activitățile creative au o mulțime de beneficii.

 • Ajută în primul rând la dezvoltarea încrederii în sine.
 • Ajuta la coordonarea motorie.
 • Copiii devin mai sociabili și îi ajuta la stabilirea relațiilor interpersonale.
 • Învață să lucreze în echipa.
 • Își dezvolta foarte mult simțurile: creativitatea, simțul observației, memoria sau gândirea logica.
 • Îi ajuta pe copii să fie mai disciplinați și să cunoască importanta regulilor.
 • Îi ajuta să-și împărtășească sentimentele, emoțiile și propriile experiențe.
 • Le dezvolta simțul responsabilității.

Cum îi ajută pe părinţi aceste activităţi creative pentru copii?

Cum îi ajută pe părinţi aceste activităţi creative pentru copii?

 • Îi ajuta să își cunoască mai bine copilul și totodată să îi cunoască nevoile;
 • Descoperă talentele copilului și îl pot îndruma spre ce îi place să facă;
 • Îl ajuta pe copil să găsească mai ușor soluții pentru diferite probleme;
 • Părinții stabilesc o strânsă legătură cu copiii lor, iar aceste activități creative pentru copii sunt un prilej de a petrece timpul cu ei într-un mod distractiv.

În orice caz, noi avem rețeta pentru copii fericiți și ne-am gândit să iți dam câteva idei de activități creative pentru copii.

Activităţi creative pentru copii

Pictura cu vopsea comestibilă

Arta joaca un rol important în dezvoltarea creativității copiilor. Pictura nu este doar o metodă de relaxare ci îi și ajută pe copii să își definească clar emoțiile prin: alegerea culorii, alegerea formei pe care vor să o picteze. Materialele necesare pentru a realiza această activitate sunt acuarelele comestibile speciale pentru copii și bloc de desen.

Este foarte important ca atunci când cel mic își termină opera de arta, să discuți despre ce a pictat și de ce a realizat acel desen. Astfel, îi poți desluși personalitatea și ceea ce gândește.

Dansul

Dansul este cea mai distractivă activitate pe care o cunoaștem, încă de când eram mici. Cel mai mare avantaj pe care îl are aceasta arta, este că cei mici își pot îmbunătăți starea fizică. Dansul mărește flexibilitatea, forța fizică și ajută la dezvoltarea mușchilor.

Este, de asemena, o forma de exercițiu potrivit pentru orice copil, o forma de distracție pe care o pot practica și părinții, alături de cei mici. Iată cum poți să îl faci pe copilul tău să iubească dansul cu ajutorul jocului pentru copii Just Dance, în acest video.

Poți transforma orice camera din casa ta într-un ring de dans, tot ce ai nevoie este de un televizor și un smart phone. Iată și un video care să îi stimuleze copilului tău curiozitatea, aici.

Lucrul manual

Lucrul manual poate fi un hobby extraordinar. Prin această activitate iți poți da frâu liber imaginației, iar satisfacția este enormă atunci când creezi ceva cu propriile tale mâini. Lucrul manual este o îndeletnicire veche de când lumea, benefică pentru îmbunătățirea activității cerebrale. Cu cât copilul tău creează și meșterește mai mult, cu atât se stabilesc mai multe conexiuni la nivel cerebral și acesta devine mai inteligent.

Sunt o mulțime de activități creative pentru copii care țin de această latură, iar noi venim în ajutorul tău cu câteva idei.

 • Confecționarea globurilor de iarnă. Poți confecționa cu copilul tău niște globuri de iarnă minunate, iar materialele necesare sunt: un borcan cu capac, sclipici, ulei, o jucărie micuță (care să fie un simbol al Crăciunului), lipici și apă. Găsești un exemplu în acest video.
 • Păpuși din șosete. Îi poți stimula creativitatea copilului tău prin diferite moduri, chiar și cu o șosetă veche. În acest video vei găsi diferite idei de a transforma o șosetă veche într-o jucărie. Suntem siguri că împreună veți confecționa cele mai haioase păpuși.
 • Confecționarea mărțișoarelor. Nu ai nevoie de materiale scumpe pentru a crea cele mai frumoase mărțișoare. Cu doar câteva coli de hârtie colorată, copilul tău poate realiza cele mai vesele și creative simboluri ale primăverii. Găsești un exemplu chiar aici.
 • Broderia. Broderia este cel mai vechi mijloc de personalizare a hainelor. Învață-l pe copilul tău cum să își brodeze diferite simboluri pe hăinuțe. Vezi un tutorial aici.
 • Tablouri din condimente. Ajuta-ți copilul să picteze folosind condimentele din propria ta bucătărie. Împreună, puteți face tablouri minunate. Materiale necesare: aracet, condimente și o coala de hârtie. Oricare din noi, poate să-și amintească de aceasta tehnica simplă și distractiva de la orele de lucru manual din scoală generala, nu-i așa?
 • Confecționarea unui zmeu. Zmeul este unul din cele mai mari bucurii ale copilăriei și toți copiii îl iubesc. Cei mici își pot îndeplini singuri dorința de a avea și înălța un zmeu, iar tu îi poți ajuta, construind unul împreună cu ei. Astfel, ei vor avea contact cu natura, iar joaca în natură are o grămadă de beneficii pentru sănătatea fizică și psihică a lor. Vezi mai multe informații despre joaca în natură, aici. Iată un tutorial care îl poate ajuta pe copilul tău să confecționeze un zmeu, aici.
 • Bijuterii handmade. Copilul tău își poate confecționa propria brățară. Singurul lucru de care are nevoie, este o trusă cu ațe colorate de croșetat. Iată un video prin care copilul poate învăța să împletească o brățară pentru mama lui.

Gătitul

Aceasta activitate ajuta la implicarea copilului tău în treburile casnice și îl face să fie mult mai responsabil. Poți fii creativ în bucătărie împreună cu el și transforma preparatele în cele mai haioase forme. Iată un exemplu aici.

Copiii adoră să se joace cu ustensilele din bucătărie și vor fi mereu curioși să o exploreze. Poți face ca această activitate să fie distractivă și o poți transforma într-o competiție pe cinste, părinte versus copil, cine gătește, mai bine.

Recomandări

Recomandări

Este foarte important să petreci mai mult timp alături de copilul tău, el având nevoie de sprijinul tău în fiecare etapă din viață lui. Fiecare copil simte nevoia să facă activități împreună cu părinții sau alături de colegii de clasă și de prieteni.

Dacă ai un copil priceput, activează-i spiritul creativ, prin aceste idei de activități creative pentru copii. Cu doar câteva materiale, vei oferi copilului tău stimulul de care are nevoie, pentru a-și stârni imaginația și jocul creativ.

Oferă-i copilului o șansă să-și îmbrățișeze latura artistică, încercând aceste idei de artă și meșteșuguri grozave. Fie că este vorba despre învățarea unui nou meșteșug precum croșetatul, fie despre un meșteșug mai neobișnuit, precum cel de a fi dezordonat cu vopselele, copilul tău creativ va adora să exploreze moduri prin care se poate defini și exprima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin