0752 822 373 | contact@didacto.ro

Afterschool Cluj – 7 motive pentru care e super?

Cuprins

Despre programele Afterschool Cluj

De ce Afterschool Cluj? Ei bine, odată ce copilul tău începe școala începi să-ți pui întrebări referitoare la programul lui după finalizarea orelor de curs. Ca părinte, bineînțeles că vrei ca timpul său liber să fie valorificat pe cât de mult posibil. Însă aici intervine principala problemă. Majoritatea părinților petrec la muncă în jur de 8 ore pe zi, neavând suficient timp și pentru copiii lor.

În primii ani de școală aceștia necesită multă atenție și nu numai pe planul de dezvoltare și educație. Siguranța este cel mai important factor care îi preocupă pe părinți, mai ales când știu că odrasla lor rămâne singură acasă până se întorc ei.

Dar ce se întâmplă acasă?

Desigur, o bonă sau o bunică sunt de ajutor, dar ce se întâmplă acasă mai exact? În cel mai fericit caz, după ce își termină temele sau proiectele pentru școală, copiii apelează la diferite forme de divertisment pentru relaxare. În cel mai nefericit caz, temele rămân nerezolvate, iar tehnologia va acapara orice altă activitate. Așadar, ce l-ar putea face pe copil să și învețe și să se și distreze?

Programele Afterschool Cluj și ce presupun acestea

Acum aproximativ zece ani, acest concept se numea „Program Prelungit” și nu presupunea foarte multe. După terminarea orelor de curs copilul mai rămânea câteva ore cu învățătoarea pentru rezolvarea temelor. Programul includea o pauză mai lungă și o masă de prânz. Practic era aceeași atmosferă de la clasă, la fel de monotonă.

Astăzi încă există, însă sub denumirea de Afterschool Cluj și trebuie să recunoaștem că termenul englezesc sună mult mai atractiv. Activitățile sunt mult mai diversificate și mai interactive, iar plictiseala nu prea are cum să se instaleze. În Cluj, programele Afterschool Cluj se derulează după orele de curs în centre special amenajate. În aceste centre copiii au parte de activități stimulante, dar și educative. Temele vor fi și ele rezolvate, nu vă faceți probleme în legătură cu asta.

„Copilul meu nu-i interesat de nimic. Nu iese afară, nu se joacă, nu face sport. Toată ziua numai telefon, televizor, internet!”

Majoritatea părinților se plâng de asta, mai mult sau mai puțin. Ei bine, la un program Afterschool Cluj copiii vor beneficia de activități pe care acasă poate nu le-ar face de bunăvoie. Sportul, muzica și pictura sunt numai câteva dintre ele.

Bineînțeles, nu vor deveni Leonardo da Vinci peste noapte, însă vor putea experimenta și descoperi noi hobby-uri. Activitățile pot să difere în funcție de clubul Afterschool Cluj pe care îl alegi pentru copilul tău, dar el va încerca câte puțin din toate. Șansele de a descoperi o nouă pasiune sunt foarte mari, deoarece totul se face într-un mod plăcut și nonformal. Arta, educația, sportul și activitățile practice vor face parte din rutina zilnică a copilului tău într-un mod echilibrat.

„Ok. Și care sunt beneficiile?”

Așa cum spuneam și mai sus, programele Afterschool Cluj sunt, de fapt, o investiție pe termen lung. De ce pe termen lung? Deoarece aici copilul își dezvoltă skill-urile sociale și de comunicare, pe lângă cele practice. Să nu uităm de faptul că are posibilitatea de a învăța limbi străine, fiindu-i  mai ușor cât e încă la o vârstă fragedă. Într-un oraș multicultural cum e Clujul, cunoașterea unei limbi străine va fi esențială în viitor. De altfel, foarte mulți părinți optează chiar pentru grădinițe sau școli specializate în acest sens.

Personalul calificat se va ocupa de dezvoltarea socială și emoțională a copilului, dezvoltându-i capacitatea de adaptare. Își va face prieteni, pe lângă cei de la școală, iar când va ajunge acasă vei avea garanția că a fost productiv.

Suprasolicitare VS Afterschool 

Atunci când părinții sunt suprasolicitați au tendința de a-și suprasolicita și copilul prin activități care nu sunt neapărat necesare. În aglomerația din Cluj e destul de dificil să monitorizezi un copil. Mulți părinți fac asta deoarece au nevoie să știe că odrasla e în siguranță cât timp ei sunt la muncă. Însă în foarte puține cazuri copilului îi face plăcere să meargă la cinci activități diferite săptămânal, fiind prea multă informație de asimilat.

La Afterschool în schimb, totul se face pas cu pas și deși domeniile sunt diferite nu sunt de performanță. Aici descoperă, iar mai departe ei decid dacă dezvoltă sau nu ceea ce au învățat de-a lungul programului. De altfel, programele Afterschool au ca scop bunăstarea copiilor, deci odihna și recreerea nu sunt omise din rutina zilnică.

Tehnologia-dușmanul sau prietenul copilului?

Faptul că tehnologia este atât de accesibilă și interesantă ne atrage din ce în ce mai mult . Nu contează dacă avem 7 sau 40 de ani. E la fel. Important e cum o gestionăm. Un copil nu are autocontrolul unui adult, așa că aici intervine rolul tău ca părinte. Tehnologia poate fi un prieten bun al copilului tău, atâta timp cât nu-l învață lucruri nasoale.

E ca în viața reală. Părinții vor mereu să știe cu cine ieși, unde mergeți, cât o să stai. În cazul de față este bine ca accesul la diferite tipuri de conținut să fie restricționat. Excesul de internet și TV poate afecta viața copilului, iar activitățile extracuriculare vor limita accesul la tehnologie „nocivă”. Așadar, după 4-6 ore petrecute la Afterschool, dorința va fi la fel de mare, însă timpul rămas pentru tehnologie va fi mai puțin. Copiii trebuie totuși lăsați să alerge și să zburde, interacțiunea cu oamenii fiind mult mai importantă în dezvoltarea lor.

Cei mici sunt întotdeauna atrași de noutate, iar cluburile Afterschool din Cluj au o gama variată de activități care îl vor atrage pe copilul tău. Aceste programe inovatoare de educație sunt coordonate de persoane tinere, de buni pedagogi și psihologi. Vei fi constant informat despre evoluția și comportamentul copilului tău, dar și despre înclinațiile acestuia. Chiar dacă în Cluj nu există multe spații verzi, cluburile organizează și tabere de vară sau de iarnă.

Pentru părinți

În Cluj veți găsi cluburi care se ocupă și de părinți. Cum? Există diferite programe care te pot învăța cum să procedezi în anumite situații legate de comportamentul copilului tău. Sau poate simți că relația părinte-copil nu e suficient de strânsă. Sau poate ai nevoie de câteva sfaturi legate de cum îl poți ajuta în caz că întâmpină greutăți la școală. Ideea este că atunci când apelezi la programele Afterschool nu numai copilul va fi beneficiar, ci și tu.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză