Pentru a afla ce este anxietatea la copii și cum poate fi ea gestionată este necesar să cunoaștem anumite informații despre anxietate.
Ce este anxietatea, cum se manifestă, când reprezintă o problemă și cum se gestionează aceasta sunt aspecte importante pe care fiecare dintre noi este bine să le cunoască.
Ce anume este anxietatea?
Anxietatea reprezintă o emoție fundamentală a vieții. Aceasta reprezintă o componentă normală și naturală a vieții în sine și a dezvoltării umane.
O stare emoțională frecvent întâlnită pe parcursul vieții, anxietatea este caracterizată de o stare de neliniște sau teamă față de un pericol real sau imaginar, stare care poate fi însoțită și de senzații fizice precum palpitații, transpirație, agitație, senzație de sufocare și alte simptome.
Un aspect deosebit de important este acela conform căruia anxietatea are un rol funcțional bine determinat: această emoție are puterea de a crește starea de alertă față de anumite pericole și de a te ajuta să le faci față.
Uneori, anxietatea poate fi un factor care te ajută în a-ți mobiliza forțele și resursele pentru a depăși momente și obstacole dificile.
Când devine anxietatea o problemă?
Percepția pericolului este de multe ori o percepție subiectivă. De-a lungul timpului definiția pericolului s-a schimbat în funcție de specificul vremii, iar astăzi, ceea ce pentru unii dintre noi poate trece neobservat, pentru alții poate fi traumatizant. Anxietatea, deși este o stare frecvent întâlnită pe parcursul vieții, se poate resimți la intensitate diferită și pe perioade diferite.
Anxietatea devine o problemă atunci când stările și senzațiile se resimt la o intensitate ce depășește un anumit prag, fapt ce o face greu sau chiar imposibil de controlat. Deoarece suntem diferiți și percepem pericolul în moduri diferite, nu există un prag general valabil, acesta fiind o limită proprie a fiecăruia dintre noi.
Astfel, când viața și buna funcționare a persoanei sunt afectate în mod negativ, atunci anxietatea devine o problemă și se poate vorbi despre o tulburare de anxietate.
Ce reprezintă anxietatea la copii?
Ca și un om mare, copilul, în dezvoltarea sa, ajunge să experimenteze o gamă largă de temeri și frici, în funcție de specificul vârstei. Multe dintre aceste frici sunt normale pentru vârsta la care se află: teama de străini sau teama de a fi separați de persoanele care au grijă de ei sunt temeri pe care toți copiii le trăiesc. Vârsta și intensitatea însă variază de la un copil la altul.
Unele frici sunt naturale și se manifestă pe măsură ce copiii cresc. Dintre acestea amintesc frica de animale, de întuneric sau de monștri. Pe măsură ce devin din ce în ce mai conștienți de propria persoană și de celelalte persoane, paleta fricilor și temerilor se lărgește.
Deși există frici normale și naturale, copilul le poate experimenta la o intensitate mai ridicată. În momentul în care anxietatea interferează cu viața de zi cu zi a copilului, când îi generează neplăcere, dacă îi afectează performanțele școlare sau activitățile care îl pasionează și îl bucură, el are nevoie de ajutor pentru a-și gestiona anxietatea
Deși semnele anxietății sunt aceleași ca și la adulți, copiii pot fi mai iritabili și au probleme cu atenția și concentrarea mai des. Alte semne de anxietate la copii care vă pot da de gândit că este nevoie de ajutor pot fi: teamă declanșată în momente nepotrivite, teamă resimțită permanent, teamă irațională, manifestări fiziologice supărătoare precum insomnie, greață, transpirații, dureri de cap sau de stomac.
Netratată, anxietatea la copii poate avea consecințe în planul dezvoltării emoționale și cognitive, afectează stima de sine, abilitățile de relaționare și socializare, performanța școlară, fericirea și starea de bine, iar fricile îi pot ocupa o parte prețioasă din timpul dedicat dezvoltării sale personale.
Cum poate fi gestionată anxietatea la copii?
Datorită consecințelor pe care le are netratarea anxietății, dacă este cazul, este necesar ajutorul unui psihoterapeut. Decizia finală depinde de nivelul la care este afectat copilul de anxietate.
Există o serie de activități care vin în ajutorul gestionarii anxietății la copii, pentru care este nevoie în primul rând de dedicare, muncă intensă și angajament.
Părinții
Rolul părinților este deosebit de important pentru a gestiona anxietatea la copii. Pentru a vă ajuta copilul să diminueze efectele anxietății este recomandat să petreceți cât mai mult timp liber împreună cu acesta. Copilul anxios are nevoie de sprijin și atenție. Încurajați-l să comunice, să își exprime fricile, să își verbalizeze trăirile, să le identifice. De asemenea, activitățile fizice sunt dovedite că reduc sentimentul de anxietate. Planificați plimbări în natură, excursii, jocuri în aer liber, activități relaxante.
Activitățile creative
Oferiți-i posibilitatea copilului să își dezvolte imaginația și creativitatea. Cu cât mintea unui copil anxios este mai ocupată cu lucruri utile, creative, cu atât are mai puțin timp să se gândească la frici. A gestiona anxietatea la copii poate deveni un mod deosebit de plăcut în care să vă petreceți timpul împreună.
Ținerea unui jurnal
Dacă este vorba de un copil care se apropie de adolescență, ținerea unui jurnal se poate dovedi extrem de benefică. Primul pas în rezolvarea unei probleme este conștientizarea acesteia. Ținerea unui jurnal în care să își noteze de-a lungul timpului micile frici, întâmplări ce îi trezesc sentimente de anxietate, simpla descriere a evenimentelor, precum și notarea bucuriilor și a evenimentelor care îl fac fericit, reprezintă o modalitate prin care copilul își poate observa viața și trăirile proprii.
Desenele animate terapeutice
Copiilor le plac desenele animate, iar aceste desene vin în ajutorul gestionarii anxietății și nu numai. Realizată de psihologi, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Daniel David, seria de desene animate terapeutice Retman are scopul de a promova sănătatea mintală și de a preveni tulburări psihice.
Sportul și yoga
Sportul ajută în gestionarea anxietății, atât fizic, cât și psihic. Activitățile fizice țin mintea ocupată și cu ajutorul acestora copilul se obișnuiește cu bătăile rapide ale inimii, senzație pe care se poate să o resimtă într-un episod anxios. Yoga diminuează stările anxioase, iar exercițiile de respirație ajută la calmarea sistemului nervos, necesare pentru a gestiona anxietatea la copii.
Psihoterapia
Este foarte important de reținut că atunci când anxietatea afectează activitățile de zi cu zi ale copilului și pe o perioadă îndelungată de timp este necesar să apelați la un specialist. Prin psihoterapie veți putea gestiona problemele create de anxietate la copii și veți putea preveni impactul pe care acestea le pot avea asupra dezvoltării copilului.
Având ca punct de plecare informațiile prezentate și ținând cont că sentimentele de anxietate la copii sunt normale, atunci când acestea încep să afecteze starea de bine a copilului este nevoie de implicare.
Este bine de știut că anxietatea poate fi gestionată, iar cu cât acest lucru se face mai repede, cu atât efectele sale afectează mai puțin dezvoltarea copilului și a viitorului adult.