0752 822 373 | contact@didacto.ro

Basme pentru copii – Top 10 cele mai frumoase basme pentru copii

Cuprins

Magie, imaginație, liniște, speranță și fericire. Așa arată, prin ochii mei de copil, basmul. Prin fiecare rând citit iau viață  personaje fantastice și tărâmuri fermecate care te așteaptă să le descoperi. De la fiecare ai ce învăța, chiar din fotoliul sau patul tău comod. În acest articol veți găsi cele mai frumoase basme pentru copii din toate timpurile.

Basme pentru copii

Imaginează-ți basmul drept un portal ce îți oferă posibilitatea de a întâlni ființe, locuri și aventuri care vor să te amuze, să te învețe, să fie alături de tine de-a lungul timpului. Prichindei sau adulți cu suflet de copil, cu toții îndrăgim basmele și ținem aproape un Făt-Frumos, o Cosânzeană, pitici, ființe sau jucării fantastice. 

Găsite sub diverse forme, de la pagini scrise până la ilustrații, desene animate sau filme, multe basme pentru copii îți îmbogățesc imaginația, îți prezintă o lume magică, îți arată cum binele reușește să învingă răul, apropie oameni diferiți, îți îmbogățesc vocabularul și te fac să zâmbești, reprezentând unul dintre cele mai plăcute moduri de a-ți petrece timpul liber. 

Cele mai frumoase basme pentru copii sunt adunate în colecții de basme și povești fantastice. Dintre cei care au adunat de-a lungul vremii aceste povești nemuritoare se remarcă Frații Grimm, Ion Creangă, Hans Christian Andersen sau Petre Ispirescu. Unele basme pentru copii sunt scrise de autori, însă o caracteristică specifică a basmului este faptul că se transmite prin viu grai, de-a lungul timpului. Așa devin poveștile nemuritoare, fiecare dintre noi putând fi un povestitor care transmite mai departe lumea fantastică a basmului. 

Hai să pornim în aventură și să descoperim cele mai frumoase basme pentru copii”

povestea lui Harap Alb

„Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă 

Recunosc, basmul meu preferat. Harap-Alb și simpaticii lui prieteni cu nume amuzante reușesc și într-o zi proastă să te facă să râzi. Dă-le o șansă lui Ochilă, Flămânzilă, Setilă, Gerilă, Păsări-Lăți-Lungilă și micuțului Harap-Alb să te poarte într-o aventură care, ghici ce, nicăieri în altă parte a lumii nu poate fi tradusă. Ești un om norocos. 

Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici

„Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” de Frații Grimm

Albă-ca-Zăpada și cei șapte ai ei te cheamă să cunoști dragostea și prietenia, te învață să ai grijă de oamenii dragi și îți arată cum binele învinge răul. Personajul Albă-ca-Zăpada este un personaj popular în țările europene și mai are numele de „Snow White” în engleză, „Blanche-Neige” în franceză sau „Schneewittchen” în germană. Bonus: pe baza basmului s-au creat multe filme și desene animate.

„Hansel și Gretel”

„Hansel și Gretel” de Frații Grimm 

Acesta este un basm foarte popular în folclorul german. Povestea celor doi frați poate să îți trezească multe sentimente, de la tristețe până la speranță și fericire. Fii alături de ei în aventură și urmărește pietricelele sclipitoare. 

„Soldățelul de plumb”

„Soldățelul de plumb” de Hans Christian Andersen 

Povestea te bucură în timp ce o parcurgi și chiar și după. Vei rămâne cu o frumoasă amintire a unui soldățel de plumb jucăuș care se îndrăgostește de o dansatoare de hârtie. Universul jucăriilor prinde viață și te invită să îi cunoști emoțiile. 

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de Petre Ispirescu

Basmul este deosebit de frumos și unul clasic în folclorul românesc. Culeasă de Petre Ispirescu, povestea ilustrează omul în Univers și viața pe pământ, cu toate dorințele și fricile sale. Farmecul basmului este că îl poți reciti din când în când și are magia ca de fiecare dată să te surprindă. Îl citești când ești mic, îl citești când ești mare. 

„Ileana Sînziana”

„Ileana Sînziana” de Petre Ispirescu

Rămânem pe tărâm magic românesc și facem cunoștință cu tânăra și frumoasa Ileana Sînziana. Povestea trezește fiori și emoție și te poartă într-o călătorie în care vei fi alături de Ileana Sînziana și de Făt-Frumos și vitejia lor. Curajul și bunătatea sunt caracteristici care ies în evidență și fac personajele să strălucească. 

„Aventurile lui Pinocchio”

„Aventurile lui Pinocchio” de  Carlo Collodi 

O poveste aparte. O poveste musai. Dacă vrei să descoperi cum o bucățică de lemn devine un băiețel năstrușnic o poți face citind povestea lui Pinocchio. Încă de la primele pagini îți vei face doi prieteni, Geppetto și Pinocchio, vei râde și vei vedea că oricât de diferiți am fi, cu toții avem lucruri care ne apropie. 

„Cenușăreasa”

„Cenușăreasa” de Frații Grimm

Pe Cenușăreasa o știe întreaga lume. Poveste cu mai multe versiuni, Cenușăreasa te ajută să cunoști empatia, nedreptatea, triumful binelui, dragostea. Eroina trece printr-o serie de provocări nedrepte pe care reușește să le treacă cu ajutorul felului său de a fi. Cenușăreasa este poate cel mai cunoscut basm de pe planetă, fiind citit din China până în Europa și nu numai. 

„Aladin și lampa fermecată”

„Aladin și lampa fermecată” 

O poveste orientală, Aladin și lampa fermecată se găsește în volumul „O mie și una de nopți”, o lucrare ce adună povestiri culese de-a lungul mai multor secole de diferiți autori și traducători din mai multe țări. Povestea este una nemuritoare în care un băiat, Aladin, găsește o lampă cu puteri magice ce îi îndeplinește dorințe. Deși pare ideal, Aladin trece printr-o serie de întâmplări de unde are multe de învățat. Aladin și lampa fermecată este un basm oriental care îți stârnește curiozitatea și îți bucură imaginația. 

Frumoasa din pădurea adormită

„Frumoasa din pădurea adormită” de Charles Perrault, Frații Grimm 

O prințesă, un prinț și o pădure. Toate capătă în această poveste farmec datorită puterii magice a dragostei. Frumoasa din pădurea adormită este o poveste clasică care se găsește sub mai multe versiuni, însă fiecare respectă magia eternă a iubirii. 

Această aventură este doar la început. Multe basme pentru copii pot fi descoperite și redescoperite pe parcursul timpului și aici stă puterea lor. Lumea fermecată a basmului este plină de prinți și prințese, zâne și animale fantastice, tărâmuri magice și întâmplări extraordinare care au rolul de a te învăța, de a-ți stârni imaginația, de a-ți satisface curiozitatea și a te binedispune. 

Transmise din generație în generație, de secole în urmă, aceste basme pentru copii au devenit nemuritoare și au puterea de a trezi emoții dintre cele mai sincere. Atât prichindeii, cât și adulții cu suflet de copil, vibrează la auzul unei povești. Fantezia basmului te face să simți fericire, magie, curiozitate, entuziasm, liniște sau speranță și te poartă în aventuri. 

Tu ești pregătit de aventură? 

Bonus

De asemenea, vă punem la dispoziție și articole din care veți găsi cele mai apreciate cărți pentru copii și 10 motive pentru care poveștile sunt importante pentru copii. Iar în cazul în care copilul dumneavoastră învață limba germană vă prezentăm un articol care cuprinde 10 cele mai cunoscute povești în limba germană. Accesați și site-ul tabaradegermana.ro pentru mai multe detalii despre cum limba germană poate fi învățată mai eficient și distractiv.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză