“Bunătatea nu e decât o iradiere a fericirii”, a spus André Gide.
Ce înseamnă bunătatea la copii?
Bunătatea înseamnă pace, răbdare, toleranță, dărnicie și iubirea pentru oameni. Toți o putem avea sau oferi, chiar și de la vârste fragede. Bunătatea se reflectă în fiecare din noi, iar ceea ce ne diferențiază este totuși, educația și liberul arbitru. Bunătatea la copii este un subiect sensibil care trebuie abordat de fiecare părinte, dornic de a creşte un copil cu adevărat împlinit.
Unii specialiști spun că factorii genetici joacă un rol important în comportamentul copiilor, iar purtările agresive se datorează felului de a fi și modului în care sunt crescuți de către părinți. Pe de altă parte, există cazuri în care, deși copiii sunt crescuți în medii nefavorabile, aceștia nu preiau atitudinea părinților sau a tutorelui.
Cu toate acestea, de ce unii copii sunt considerați răi? Ce ne face să afirmăm acest lucru și care sunt comportamentele care împiedică bunătatea la copii?
Comportamente negative:
- Egoismul
- Toleranță scăzută față de anumite situații
- Nepăsare față de ceilalți
- Reacționează contrar indicațiilor date de părinți, în diferite circumstanțe
- Creează situații favorabile unui comportament negativ, provocându-i pe ceilalți copii
- Agresivitate la situații minore și exprimare răutăcioasă
- Agresivitate față de animale
- Își aleg ținte vulnerabile printre ceilalți copii
- Dorința de a fi în centrul atenției
Care sunt cauzele care afectează bunătatea la copii?
Lipsa empatiei
Unii copii nu recunosc emoțiile celuilalt și nu acționează conform acestora. Bunătatea la copii constă în accentuarea empatiei fată de cei din jur. Mai multe despre empatia la copii vă invităm să citiți în articolul dedicat, despre strategiile de dezvoltare a acesteia în procesul de educare a copiilor.
Egocentrismul
Este firesc în primii ani de viață, întrucât contribuie la dezvoltarea personalității copilului, după care acesta trebuie îndepărtat ușor, ușor prin educarea de a-i accepta și pe ceilalți în mediul lui. Acesta crește odată cu atenția oferită de părinți în mod excesiv și este prezent în cele mai multe cazuri la copiii singuri la părinți. Bunătatea la copii depinde de cum gestionează părinţii doza de egocentrism al acestora.
Răzbunarea
Este un mecanism care se declanșează, în mare parte, datorită orgoliului. Zilnic, părinții hotărăsc lucruri neplăcute pentru copii, cum ar fi spălatul pe dinți, mâncarea înaintea desertului, ora fixă de culcare, scrierea temelor școlare etc. Acestea duc de multe ori la încăpățânarea copilului și la un comportament rebel din partea acestuia, care va face exact opusul.
Lipsa comunicării părinte-copil
Comunicarea este unul dintre cele mai importante aspecte care ajută la dezvoltarea personală a copilului. El trebuie stimulat să coopereze cu părinții în orice situație. Dacă îți dorești ca cel mic să fie ascultător și să îți înțeleagă deciziile, discută deschis cu el despre orice subiect și fii înțelegător. În momentul în care îi interzici un lucru, trebuie să îl faci să înțeleagă de ce ai luat această decizie și care ar fi fost consecințele în cazul în care nu ai fi intervenit. Bunătatea la copii depinde foarte mult de cum explică părinţii situaţia.
Lipsa exemplelor vii
Este inevitabil să întâlnim situații neplăcute cum ar fi un cățel rănit sau un bătrân care nu se descurcă cu cumpărăturile. Arată-i copilului tău că poți să ajuți, iar el te va urma. Fii tu cel mai bun exemplu pentru el.
Ambient familial – vicios, negativ, agresiv
Din nefericire există multe familii care se dezintegrează sau în care părinții sunt agresivi și critici între ei, sau cu copiii lor. Acest lucru duce la preluarea acestor comportamente de către cei mici. Fericirea copiilor noștri, depinde de felul în care cultivăm iubirea, compasiunea, și adevărata amabilitate unii față de alții.
În calitate de părinți, datoria noastră este să stimulăm copiii să își învețe valorile precum empatie, onestitate, amabilitate, altruism și să le oferim educația de care au nevoie pentru a ajunge cea mai bună versiune a lor. Așa că, vă prezentăm în continuare moduri prin care putem stimula bunătatea în rândul copiilor.
12 moduri simple prin care poți încuraja bunătatea la copii
-
Ajută-ți copilul să se definească în general și comunica deschis cu el despre propriile sale emoții, stări și experiențe, dezvoltând subiectul bunătatea la copii și ce crede el despre acest topic.
-
Încurajează-l să fie sociabil, să cunoască alți copii, întrucât are nevoie de relații interpersonale pentru a se confrunta cu experiențe noi și a-și defini personalitatea.
-
Încurajează-l să fie generos, să ofere altora mici cadouri concepute cu drag sau să aducă momente de bucurie în viața prietenilor și membrilor familiei, fără să aștepte neapărat ceva în schimb. Mai multe despre conceptul de generozitate la copii, puteți citi aici.
-
Prezența modelelor în viața lui – prezintă situații din viața ta în care ai fost bun cu oamenii și le-ai oferit ajutorul necondiționat. Bunătatea la copii depinde foarte mult de modul în care ne-o expunem noi, ca părinţi.
-
Recompensarea pozitivă prin aprecieri și complimente: stimulează-i celui mic dorința de a acționa corect în orice situație. Recompensează-l pozitiv oferindu-i complimente și fă-l să se simtă cu adevărat apreciat.
-
Învață-l despre bunătate prin povești terapeutice care au la sfârșit o morală, iar copilul va face diferența dintre bine și rău.
-
Învață-l să fie răbdător și să se autocontroleze în diferite situații, de exemplu atunci când nu îi poți cumpăra ceva. Fă-l să înțeleagă de ce NU și ajută-l să aprecieze lucrurile pe care le are deja. Despre răbdarea la copii și modurile prin carea aceasta poate fi stimulată, puteți citi aici.
-
Vizionarea materialelor animate cu tema bunătate- la fel ca poveștile terapeutice, există desene animate sau scurtmetraje cu învățături. Vizionează împreună cu copilul tău înainte de culcare astfel de filme. Vezi exemplu de materiale educative aici.
-
Îmbrățișează o atitudine pozitivă în orice situație, fii cât se poate de optimist și învață-l că orice obstacol se poate depăși prin muncă.
-
Învață-ți copilul să fie implicat în proiecte de voluntariat. Explică-i celui mic numeroasele motive pentru care ar trebui să se implice în astfel de proiecte și că orice persoană poate să aducă astfel, o contribuţie lumii. Prin acest lucru el se va simți util și va realiza că ajutorul lui contează.
-
Arată-i copilului tău că trebuie să fie bun nu numai cu cei din jur, ci și cu natura și învață-l să fie responsabil față de mediul înconjurător. Chiar și o sticlă lăsată în parc pe o banca, du-o la coșul de gunoi și da-i copilului tău un exemplu.
-
Reciclarea! Adună toate sticlele de plastic, hârtia, sticla și mergi la un centru de reciclare cu ele, iar banii adunați donează-i în centrele cu copii bolnavi. Astfel cel mic va învață ce înseamnă pentru noi, oamenii, un mediu curat.
Copiii sunt oameni la început de drum, iar educația părinților este cel mai important lucru care îi ghidează și îi pornește în lunga călătorie a vieții. De aceea, trebuie să ne autoeducam noi, că părinți și să încercăm să ne controlăm emoțiile negative în prezența lor. Prin răbdare, dragoste, înțelegere și comunicare, vom putea crește o generație care poate va schimba lumea.
Bunătatea la copii este o valoare care trebuie întărită cu ajutorul nostru, al părinţilor. În concluzie, un copil va fi mai bun pe măsură ce va învață să accepte și să înțeleagă nevoile celuilalt.