În cele ce urmează, vă supunem atenției un top 10 al celor mai apreciate cărți de citit clasele 5-8, recomandate elevilor din clasele gimnaziale.
Deși obișnuiți de mici cu lectura, copiii vor avea, inevitabil, o reținere în a mai citi atunci când ajung în pragul adolescenței. Chiar dacă timpul acordat cititului este mult mai scurt, acest lucru nu are neapărat o legătură cu faptul că nu le mai place să citească. Adolescenții de astăzi își doresc să dobândească experiențe noi, să afle despre lucrurile care le prezintă alte viziuni asupra vieții.
Cărți de citit clasele 5-8 – mai citesc adolescenții de astăzi?
Fără să își dea seama, părinții descoperă că au lângă ei adevărați aventurieri dornici să descopere lucruri noi. Odată cu procesul de creștere al copiilor, părinții vor putea constata că aceștia se îndepărtează de cărțile pe care le citeau până nu de mult, împreună.
Acest lucru nu se întâmplă pentru că nu le mai place să citească. Își doresc însă să citească într-un alt mod sau chiar cărți de citit clasele 5-8 din domenii diferite. Cărțile cu ajutorul cărora adormeau când erau mici nu mai prezintă interes dar cărțile care îi introduc în lumea științei sau a poveștilor cu aventuri ar putea fi chiar interesante pentru ei.
Cărți de citit clasele 5-8 – care sunt beneficiile cititului și cât timp îi alocăm zilnic?
Beneficiile lecturii zilnice sunt cunoscute însă este important să înțelegem ce impact poate avea lectura zilnică asupra organismului și a creierului, în special. Părinții nu trebuie să neglijeze acest aspect iar pentru ca adolescenții lor să nu renunțe la cititul zilnic este important ca aceștia să fie exemplul de urmat pentru copii. Astfel, printre beneficiile lecturii zilnice enumerăm:
Inteligență crescută
Este demonstrat faptul că cititul ne ajută să devenim mai inteligenți și din acest motiv este important să ne facem un obicei în a citi zilnic.
Cercetătorii Universității Carnegie Mellon au realizat un studiu în acest sens. Aceștia au descoperit că cititul ajută la creștea materiei albe din creier respectiv a numărului de comenzi date de materia albă către alte zone ale creierului, intensificând activitatea acestuia.
Specialiștii din domeniu nu au spus clar cât timp trebuie să alocăm cititului în fiecare zi însă susțin cu tărie că lectura trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. Este însă recomandat ca lectura să aibă loc seara, înainte de culcare, preț de câteva zeci de minute.
Cititul dezvoltă gândirea analitică, imaginația și creativitatea.
Spre deosebire de alte surse din care adolescenții acumulează informații, cei care aleg cărți de citit clasele 5-8 adaptate vârstei, vor observa că acestea vor intensifica activitatea creierului. Atunci când citim avem tendința să ne imaginăm lucruri în legătură cu informația primită, să ne adresăm întrebări în încercarea de a afla mai multe.
Acest lucru nu se întâmplă atunci când ne uitam la televizor, spre exemplu. Atât informația cât și imaginea ne sunt puse la dispoziție fără ca noi să depunem un minim de efort pentru a le obține.
Cititul îmbogățește vocabularul, cultura generală și capacitatea de exprimare.
În funcție de ce cărți de citit clasele 5-8 vor ajunge în mâinile lor, aceștia își pot îmbogăți atât vocabularul cât și bagajul de cultură generală. În plus, vor dobândi capacitatea de a dialoga cu alte persoane și de a se exprima cât mai bine.
În timpul liber, copiii pot alege să citească alte cărți de citit clasele 5-8 decât cele cuprinse în programa școlară și pot își pot extinde domeniile de interes.
Un alt studiu, realizat de University College of London arată că adolescenții care citesc cărți de citit clasele 5-8 în timpul liber, reușesc să înțeleagă cu 26% mai bine cuvintele decât cei care nu fac asta.
Cititul reduce stresul și îmbunătățește calitatea somnului.
De-a lungul timpului au fost studiate cu atenție efectele pe care le are lectura asupra omului astfel că cercetările făcute arată că cititul este forma cea mai potrivită pentru a reduce stresul, un factor important pentru a avea un somn liniștit.
Desigur, lectura nu este singura care contribuie la reducerea stresului, ascultarea muzicii preferate precum și plimbările sunt alți factori care detensionează creierul uman.
cărți de citit clasele 5-8 – cum motivăm copiii pentru a nu renunța la lectură?
Ajunși la vârsta adolescenței, copiii pot fi atrași de alte activități în special legate de tehnologie iar lectura să li se pară ceva plictisitor. Nu și dacă aceasta reușește să le capteze atenția.
Când vine vorba de cărți de citit clasele 5-8, tinerii elevi pot fi mai receptivi dacă vor avea de ales dintre titluri interesante, care să prezinte probleme ce îi preocupă și care să le extindă orizontul.
Pentru că tehnologia joacă un rol important în viețile noastre și cu siguranță, prezintă un interes mai mare pentru adolescenți, părinții trebuie să știe că se găsesc cărți de citit clasele 5-8 în format electronic astfel încât acestea să poată fi citite chiar de pe aparatele preferate de ei.
Pentru a-i convinge să nu renunțe la momentele de lectură zilnică, părinții trebuie în primul rând, să evite următoarele acțiuni:
- Presiunea – copiii nu trebuie să fie presați să citească aceste cărți și nici șantajați în acest sens spunându-le că dacă vor citi o carte în vacanță, vor primi în schimb ceva ce își doresc.
- Critica – ajunși în perioada adolescenței, copiii vor dori să afle lucruri noi și este posibil ca uneori, să-și surprindă părinții atunci când își aleg titlurile cărților. Părinții nu trebuie să critice alegerea copiilor dar pot citi întâi acele cărți pentru a le explica atunci când este cazul, de ce nu ar fi potrivite pentru ei.
- Lauda excesivă – copiii trebuie să învețe că momentul de lectură este un moment pentru propria plăcere, relaxare. Părinții pot manifesta interes în privința cărților citite sau a informațiilor primite de copii, discutând pe tema lor dar nu trebuie să laude excesiv faptul că i-au surprins citind.
Cărți de citit clasele 5-8 – cărți tipărite sau cărți electronice? Avantaje și dezavantaje
Chiar dacă copiii preferă să petreacă timp pe tablete, telefoane mobile sau calculatoare este important ca părinții să fie atenți la ce fel de aparate achiziționează copiilor pentru ca ochii acestora să nu aibă de suferit, în timp.
Cel mai adesea, specialiștii în domeniu nu recomandă lectura de pe ecrane mai ales seara, înainte de culcare când este esențial ca ochii să nu mai întâlnească lumina albastră a ecranelor cu cel putin 30 de minute înainte de adormire.
Tocmai din acest motiv, astăzi avem la dispoziție aparate digitale care sunt prevăzute cu funcțiuni ce au ca scop protejarea ochilor, inclusiv ochelari concepuți tocmai pentru protejarea lor.
Cu toate acestea, atât cărțile tipărite cât și cele electronice au avantaje și dezavantaje.
Avantajele cărților tipărite:
- Nu pot fi șterse din greșeală.
- Pot fi utilizate semne de carte pentru a găsi pagina la care a fost întreruptă lectura.
- Pot fi realizate însemnări dacă acestea sunt cărți personale.
- Nu se vor descărca niciodată pentru că nu au baterii.
- O bibliotecă va înfrumuseța mereu o casă.
Dezavantajele cărților tipărite:
- Nu pot fi citite seara fără sursă de lumină.
- Sunt mai scumpe decât cele electronice.
- Se vor învechi și vor căpăta un aspect și miros aparte.
- Unele cărți pot fi voluminoase și chiar greu de gestionat în timpul lecturii.
Avantajele cărților electronice:
- Sunt mai ieftine decât variantele tipărite.
- Sunt mai comod de gestionat în timpul lecturii.
- Intensitatea luminii la care sunt supuși ochii poate fi reglată.
- Nu va ocupa spațiu pentru că întreaga bibliotecă de cărți va fi stocată pe dispozitivul de citire.
- Contribuie la reducerea defrișărilor.
Dezavantajele cărților electronice:
- Nu pot fi făcute însemnări pentru reținerea ideilor.
- Bateria dispozitivului pe care se află cartea se poate descărca în timpul lecturii.
- Achiziția dispozitivului pentru citit.
- Autorul cărții nu va putea lăsa autograf pe o carte electronică.
- Cărțile electronice nu pot fi făcute cadou.
Cărți de citit clasele 5-8 – top 10 cele mai apreciate cărți copii – clasele 5-8
Programa școlară este destul de încărcată pentru elevi și tocmai din acest motiv este foarte important ca în perioada vacanțelor să alegeți împreună cărți de citit clasele 5-8 din domenii diferite pentru a afla cu care dintre acestea rezonează, de care sunt captivați.
Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră vă recomandăm un top 10 al celor mai apreciate cărți de citit clasele 5-8 destinate copiilor din clasele gimnaziale.
- “Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi” de Nikolai Nosov
- “Harry Potter şi piatra filozofală” de J. K. Rowling
- “Visătorul” de Ian McEwan
- “Confesiunile unui prieten imaginar” de Michelle Cuevas
- “Emil și detectivii” de Erich Kastne
- “O buclă în timp” de Madeleine L’Engle
- “Cititorul din peșteră” de Rui Zink
- “O scurtă istorie a lumii” de Ernst H. Gombrich
- “George și cheia secretă a universului” de Lucy și Stephen Hawking
- “Pulbere de stele” de Neil Gaiman
Concluzie
Chiar dacă primele întâlniri cu poveștile din cărți de citit clasele 5-8 au avut loc la vârste fragede, lectura va avea mereu un rol important în dezvoltarea copiilor și mai târziu, a adulților. O carte bună va stârni mereu curiozitatea și dorința de a afla lucruri noi.
Pentru că totul pornește de la exemplul părinților, copiii îi vor imita gesturile acestora și vor dobândi pasiunea pentru lectură. Este de asemenea important ca părinții să afle pe parcurs care sunt domeniile agreate de copii pentru a-i putea ajuta în dezvoltarea lor.
TabăraDeVară.ro și TabăraDeGermană.ro vin în sprijinul părinților cu recomandări, sfaturi și activități educaționale care au ca scop buna dezvoltare a copiilor precum și descoperirea și fructificarea abilităților lor.
Vă recomandăm și articolul cu recomandări de cărți pentru copiii din clasele primare.