Cărți pentru copii – vă recomandăm, în continuare, un top 10 cu unele dintre cele mai apreciate cărți pentru copii, cărți potrivite pentru cei din clasele primare, în special.
Vă întrebați de ce este important ca părinții să-i învețe pe cei mici să iubească lectura? Într-o lume în care tehnologia a evoluat este firesc ca cei mici să-și dorească să intre în contact cât mai des cu astfel de dispozitive. Sunt deja cunoscute efecte negative ale tehnologiei mai ales dacă utilizarea ei nu conduce spre stimularea activității creierului. Specialiștii în medicină și psihologie pediatrică recomandă părinților să inițieze copiii în arta lecturii și să ofere celor mici cărți pentru copii pe care să le citească împreună de la vârste fragede.
Cărți pentru copii – când le citiți, pentru a-i determina să iubească lectura?
Se spune că într-o casă în care nu există o bibliotecă, iar părinții nu citesc, nici copiii nu o vor face. Tocmai din acest motiv este esențial ca cei mici să-și vadă părinții citind în fiecare zi: pentru a dobândi acest obicei sănătos.
De altfel, nu este niciodată prea devreme să le citiți copiilor. Este recomandat ca viitoarele mămici să le citească micuților încă dinainte ca aceștia să se nască pentru a cunoaște vocea mamei. Printre primele cărți pentru copii pe care copiii le răsfoiesc după naștere sunt cele din material textile sau din carton gros, cu imagini și cu sunete. Este momentul în care descoperă lucruri noi, devin mai curioși în fața imaginilor, a culorilor, a sunetelor și a asocierii dintre ele.
Cărți pentru copii – cum le citiți, pentru a-i încuraja să-și exprime emoțiile și să devină mai curioși?
În prima parte a vieții, lecturile alături de părinți îi vor face pe cei mici să asocieze aceste momente petrecute cu părinții ca fiind momentele cele mai prețioase împreună.
Veți putea iniția jocuri care să-i conducă spre o lume a poveștilor încurajându-i să-și dorească să afle lucruri noi. Intensificarea tonalității, șoptitul, gesticularea sau mimarea unor acțiuni expuse în povestea pe care o citiți împreună îi vor ajuta pe copii să își stabilească un set de expresii faciale, de comportamente determinate de anumite tipuri de emoții transmise, o latura foarte importantă în dezvoltarea lor.
Dacă veți alege cărți pentru copii adaptate vârstelor lor își vor dezvolta abilitățile încă nedescoperite. Îi vor să își pună în mișcare nu doar creativitatea și imaginația dar îi vor face totodată dornici să dezvolte conversații punând întrebări și exprimându-și la rândul lor, emoțiile.
Ce cărți pentru copii ar trebui citite în clasele primare?
Ajunși în primii ani de școală, cu un bagaj de cunoștințe și obiceiul de a citi zilnic dobândite în familie, copiii vor iubi tot ceea ce înseamnă lectură iar cititul nu va fi o corvoadă pentru ei. În prima parte a cursurilor, copiii învață literele, să scrie primele cuvinte și să citească. Din acest motiv, în perioada vacanțelor este important ca părinții să îi încurajeze să citească suplimentar.
Nu este greșit dacă îi veți stimula să aleagă cărți din domenii diferite pentru a-i ajuta în acest fel să descopere domeniile care prezintă interes pentru ei.
La început veți putea alege cărți pentru copii care să le stimuleze imaginația, atenția și memoria. Pentru că nu au învățat încă să citească și să scrie este indicat să achiziționați cărți cu benzi desenate fără prea multă parte scrisă dar cu mesaje care să le transmită copiilor principii și valori pe care vă doriți ca ei să le învețe. Le vor stimula abilitățile vizuale și de observație, veți dezvolta un dialog fără să băgați de seamă cum a trecut timpul atât de repede.
Pe parcursul anilor de școală și pe măsură ce vor învăța literele „Alfabetului”, copiii vor dori să exerseze ceea ce au învățat iar cărțile destinate lor vor avea texte mai lungi iar timpul necesar citirii unei cărți va fi mai lung. Copilul nu trebuie presat să citească o carte într-un timp scurt dar este esențial să citească în fiecare zi.
Mai târziu, programa școlară va cuprinde cu siguranță, o serie de cărți pe care copiii o vor avea de citit în vacanțe însă vă recomandăm la rândul nostru o lista de cărți pentru copii pe care le vor citi cu plăcere.
Top 10 cele mai apreciate cărți copii – clasele 0-4
De-a lungul timpului, cărțile din copilăria noastră au suferit modificări tocmai pentru ca tinerilor cititori să le fie mai ușor să înțeleagă cuprinsul lor. Gama de cărți pentru copii este foarte vastă așa că veți avea de unde alege. Veți putea în acest fel să adăugați în biblioteca copiilor și cărți lansate de edituri noi.
Veți observa că acestea vor oferi o altă perspectivă copiilor și vor duce la un alt nivel abilitățile copilului dar îi vor ajuta și să-și îmbogățească vocabularul. Mai mult, pe măsură ce vor citi cărți din ce în ce mai complexe, copiii vor dobândi și dorința de a se autodepăși. Cu cât este mai interesantă cartea, cu atât își vor dori să citească o pagină în plus pentru a afla întreaga poveste.
Iată care sunt recomandările celor mai apreciate 10 cărți pentru copii:
- „O inimă de broscuță” (benzi desenate în două volume) – Gheorghe Vîrtosu
- „Matilda” – Roald Dahl
- „Vama fantomă” – Norton Juster
- „Micul Prinț”- Antoine de Saint Exupery
- „Amintiri din Copilărie” – Ion Creangă
- „Fram, Ursul Polar” – Cezar Petrescu
- „Cartea Junglei” – Rudyard Kipling
- „Aventurile lui Oliver Twist” – Charles Dikens
- „Henry și puterea imaginației” – Skye Byrne
- „Heidi, Fetița Munților” – Johanna Spyri
Nu uitați că reușita și adaptarea copiilor în societate este influențată de tot ceea ce îi înconjoară. Părinții și familia reprezintă primele interacțiuni din viața celor mici astfel că ei sunt primii care le vor cultiva plăcerea pentru citit.
Obiceiul lecturii zilnice va face parte din activitatea zilnică a copiilor numai dacă acest obicei va fi prezent și în activitățile zilnice ale membrilor familiei. Iubind lectura, vor învăța să se bucure în fața cadourilor ce constă în cărți pentru copii. De și se vor bucura de momentele care le vor oferi șansa de a se descoperi, citind cărțile primite.
Concluzii
Cărțile pentru copii sunt foarte importante, deoarece, astfel, copilul are posibilitatea de a înțelege lumea într-un sens mai larg. De asemenea, copilul își dezvoltă activ gândirea și imaginația. Cărțile formează viziunea copilului asupra lumii. Este esențială crearea unui mediu educativ, fie că vorbim de cărți sau de frecventarea cercurilor extracurriculare.
Este important să cunoașteți activitățile care influențează pozitiv sau negativ copilul. Astfel, vă punem la dispoziție o serie de articole de pe site-ul TabaraDeVara.ro și TabaraDeGermana.ro unde veți găsi cele mai diverse resurse educaționale, precum și sfaturi pentru părinți sau cadre didactice, care pun pe primul loc dezvoltarea corectă a copilului.
Vă recomandăm și articolul cu recomandări de cărți pentru copiii din clasele gimnaziale.