0752 822 373 | contact@didacto.ro

Ce pot face copiii acasă?

Cuprins

De mai bine de două luni ne aflăm sub semnul incertitudinii, prizonieri în propriile case, îngrijorați de pandemie. Iar de când stau și copiii acasă, locuințele au devenit loc de studiu, sală de teatru, sală de sport, cinema, laborator de experimente, iar lista poate continua. Din această cauză, șansele ca monotonia să se instaleze sunt foarte mari, mai ales când ne gândim la vacanța de vară care bate la ușă. Auzi din ce în ce mai des m-am plictisit și te gândești la tot felul de soluții pentru a combate acest fenomen, însă inspirația îți joacă feste. Ce pot face copiii acasă pentru a nu ajunge în capcana plictiselii?

Sunt o mulțime de opțiuni, de la concursuri de gătit până la proiecte de tip Do It Yourself, lucruri care pot fi făcute individual sau care au nevoie de suport și de supraveghere. Așadar, noi îți sărim în ajutor și îți prezentăm o listă de activități pe care le poți încerca acasă, alături de micuțul tău, pentru ca acesta să fie mereu ocupat și să se distreze, uitând astfel de plictiseală.

Concurs de gătit cu copiii acasă

Probabil îți sunt cunoscute emisiunile de gătit de la TV.  Emisiuni la care aduni toată familia în fața ecranului și vă sclipesc ochii la preparatele care urmează să fie jurizate. Nu puține au fost cazurile în care ai auzit Mami, tati, când facem și noi prăjitura asta?. Cu prima ocazie pregătește șorțurile, ingredientele de care ai nevoie și pune la punct bucătăria pentru a intra în competiția la care se jurizează doar distracția. Nu contează dacă la finalul serii veți sfârși prin a plasa o comandă către restaurantul vostru preferat. Contează timpul petrecut împreună și zâmbetele care au radiat pe tot parcursul zilei.

O călătorie în Spațiul Cosmic

O călătorie în Spațiul Cosmic

Dacă răspunsul la întrebarea ce vrei să te faci când o să fii mare? este astronaut, atunci această activitate o să îi încânte în mod sigur pe copii. În primul rând, poți să apelezi la Internet, întrucât platforma NASA Kids reunește toate secretele sistemului nostru solar. Fotografiile surprinse de către sateliți în mod cert vor fi atracția principală de pe site, mai ales acum când stau copiii acasă. În al doilea rând, că tot veni vorba de sateliți, urmărește acest site și vezi când sateliții de la Starlink sunt vizibili în zona ta. Este o experiență unică, iar cel mic are șansa să își vadă visul devenind realitate. Nu trebuie să te afli departe de oraș, întrucât sunt suficient de luminoși pentru a fi observați chiar de la fereastra din dormitor!

Expoziție de desene cu copiii acasă

Fie că vorbim despre arta digitală sau despre arta pe hârtie, copiii trebuie încurajați tot timpul să își exprime creativitatea cum pot ei mai bine. Tot ce trebuie să faci este să organizezi un colțișor în care micul artist să se poată desfășura și tu trebuie doar să aștepți momentul expoziției. În cazul în care s-au terminat acuarelele sau vrei să îi oferi o nouă alternativă la desenatul clasic, poți accesa site-ul Colorabl. Aici vei găsi o serie de ilustrații care pot fi realizate atât pe calculator, cât și pe foi dacă sunt scoase la imprimantă. La final, operele vor fi expuse și vor fi admirate de către întreaga familie.

Concurs de supraviețuire cu copiii acasă

Concurs de supraviețuire cu copiii acasă

Lasă-te inspirat de emisiunile pe care le-ai văzut în ultima vreme la televizor și conturează misiuni care să îl țină ocupat pe cel mic. Acest lucru presupune doar distracție și nu trebuie să se apeleze la proviziile din cămară. De exemplu, realizează un traseu care poate să fie traversat fără a atinge podeaua cu picioarele. Folosește pentru acest joc perne, pături și scaune care să îi conducă pe cei mici către un loc sigur sau către o comoară. Lasă creativitatea să își pună amprenta asupra concursului și intră și tu în joc, nu sta pe margine!

Activități de tip Do It Yourself și puzzle

Chiar dacă îndemânarea este sau nu punctul forte al micuțului tău, acesta va fi bucuros să dea viață unor obiecte de decor care vor fi puse la loc de cinste în casă. În plus, în acest mod se pot recicla obiecte și materiale de care nu mai aveai nevoie și te gândeai să le arunci. Ei bine, la o simplă căutare pe YouTube vei descoperi sute de tutoriale care vor face minuni din lucruri simple. Totodată, poți să testezi răbdarea copiilor (și să lucrezi la ea dacă este nevoie) cu ajutorul unui puzzle. Cu cât sunt mai multe piese, cu atât va fi mai ocupat și mai interesat să realizeze imaginea finală.

Jocuri pe calculator

Jocuri pe calculator

Recent am propus o listă cu site-uri de jocuri online pe care copiii le pot accesa. Prin intermediul acestora se reduce plictiseala, se conturează povești virtuale și chiar se pot învăța lucruri noi din jocurile educative. De asemenea, trebuie realizat un program de stat în fața calculatorului care trebuie stabilit de la început pentru a evita eventualele lacrimi de la final de nivel.

Scris într-un jurnal cu copiii acasă

Poate să pară destul de banal, dar un jurnal îi ajută pe cei mici să se exprime și să își pună gândurile în ordine. Perioada pe care o traversăm este cu siguranță una bulversantă, iar un jurnal poate fi cel mai bun prieten pe timp de stat în casă. În ciuda faptului că nu se întâmplă la fel de multe lucruri ca înainte, peste câțiva ani acest jurnal va genera amintiri și va fi puntea de legătură cu trecutul, respectiv copilăria.

Socializare

Socializare

Chiar dacă școlile s-au închis până în toamnă, iar întâlnirile cu prietenii sunt destul de limitate, tehnologia ne ajută să ne apropiem virtual în vreme de distanțare fizică. De asemenea, socializarea stă la baza conturării caracterului copiilor, deci nu ar trebui eliminată din rutina zilnică. În ajutorul tău vine aplicația Messenger Kids, dezvoltată de cei de la Facebook și are drept scop păstrarea relațiilor de prietenie la distanță. Nu-ți face grijă în privința problemelor care ar putea să apară, întrucât poți monitoriza oricând cu cine interacționează copilul, cum o face și cât de mult timp petrece în aplicație.

Realizează o revistă

Pe baza unui subiect preferat, acum este momentul propice pentru ca cei mici să lanseze primul număr dintr-o revistă la care visează de mult timp. Se pot folosi de imagini din reviste mai vechi pe care le vor lipi sau pot alege chiar să o deseneze ei în mod integral. Textul trebuie să fie și el creație proprie pentru ca revista să fie una de succes. La fel ca în cazul desenelor, și aceasta se poate realiza cu ajutorul unor softuri direct pe calculator, având astfel acces la o gamă mai largă de imagini și de resurse.

Spectacol de umbre cu copiii acasă

Spectacol de umbre cu copiii acasă

La ceas de seară, când soarele apune, iar razele acestuia nu mai pătrund în cameră, pregătește o lanternă. Nu vă veți juca de-a detectivii, dar în schimb vei pregăti cu copiii acasă un spectacol de umbre în care puteți deveni personaje. Ca să te inspiri, poți urmări acest videoclip care îți explică în detaliu cum poți da viață unor animale cu ajutorul mâinilor și a lanternei.

Căutarea de comori

Această activitate se aseamănă cu cea de Paște, în care cel mic trebuia să caute dulciurile de ciocolată ascunse de către iepuraș (egg hunt). Setează un timp în care acesta trebuie să se încadreze, realizează o listă de indicii sau o hartă și ascunde comoara. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să pornești cronometrul și să urmărești micul detectiv aflat în plină acțiune. Este un joc simplu, ideal de făcut cu copiii acasă atunci când rămâi în pană de idei și de creativitate.

Experimente științifice cu copiii acasă

Experimente științifice cu copiii acasă

Cum spuneam și în introducerea acestui articol, acasă a devenit locul în care se întâmplă orice, inclusiv experimente științifice desprinse din laboratoarele de cercetare. Nu ai nevoie de eprubete și de echipament specializat, ci doar de câteva lucruri pe care cu siguranță le găsești în bucătărie. De la experimentul cu praf de copt și oțet, pâna la diferite experimente cu baloane, le poți testa pe toate care sunt prezentate în acest videoclip.

Vizită la muzee cu copiii acasă

Multe muzee și grădini zoo, de peste tot din lume, și-au deschis porțile în mediul online. În acest mod, poți organiza o excursie direct de la tine din sufragerie. Te vei trezi pe cealaltă parte de glob, fără a fi nevoie de rezervări de bilete și de stat la cozi, alături de întreaga familie. Muzeele din România care oferă un tur virtual pot fi consultate aici, iar cele din afara granițelor aici. Totodată, este și o formă prin care se pot acumula noi cunoștințe într-un mod inedit.

Desene animate vechi versus noi

Desene animate vechi versus noi

Pregătește pentru cel mic o serie de desene animate vechi, emblematice (de exemplu, desenele care se găseau în trecut pe Minimax, Jetix, Fox Kids sau Cartoon Network) și porniți discuții pe baza acestora. Comparativ cu cele actuale, sunt ele mai interesante? Care sunt personajele preferate? Dar povestea? Se găsesc asemănări între cele două categorii de desene animate? La final se poate face un top, iar pe baza acestuia se pot vizualiza mai multe episoade din acel program.

Introducere în programare

Nu mai este un secret faptul că programarea și tehnologia stau la baza activităților noastre de zi cu zi. Astfel, acum ai ocazia să îi introduci pe copii în universul liniilor de cod prin intermediul unui joc. Code Combat este o platformă care îmbină utilul cu plăcutul, învățatul cu distracția, punându-i pe cei mici față în față cu limbaje de bază din sfera programării cum ar fi Python, JavaScript, HTML și CSS. De-a lungul nivelelor din joc, copiii vor acumula cunoștințe esențiale de programare pe care le pot dezvolta mai târziu.

Fortăreață

Fortăreață cu copiii acasă

Creativitatea stă la baza acestei activități. Dacă proiectul pentru casa din copac a fost amânat pentru când se va putea ieși în siguranță din casă, adaptează acest proiect la contextul actual. Pune-i la dispoziție celui mic cutii, pături, perne și alte elemente de care are nevoie pentru a clădi propria lui fortăreață. Când aceasta va prinde contur, poate fi folosită și în concursurile de supraviețuire sau la spectacolele de umbre. În mod sigur, fortăreața va deveni locul în care își va petrece cel mai mult timp de acum.

Club de lectură

Și în acest caz, tehnologia facilitează realizarea unui club de lectură la distanță. Acesta va avea la bază aceleași principii, însă mediul de discuții și de dezbatere se mută în online. În același timp, se poate realiza o listă de cărți care trebuie citite într-un interval stabilit de timp, iar la finalul lecturii se vor da calificative cărților. În plus, o lectură de sezon este Povestea lui Împreună, poveste care îi va clarifica toate semnele de întrebare pe care le are cu privire la ceea ce se întâmplă acum în lume.

Seară de filme cu copiii acasă

Mutați cinematograful direct la voi în sufragerie. Ai grijă să faci din timp stocuri de popcorn și de alte bunătăți și lasă-i pe copii să aleagă filmele pe care vor să le vadă. Chiar dacă somnul poate interveni la mijlocul unui film, maratonul poate fi continuat a doua zi, când toată lumea va fi odihnita și cu forțe proaspete să dezlege misterele actorilor. Activitatea poate fi recurentă, desemnând o zi din fiecare săptămână ca fiind dedicată vizionării de filme.

Realizează fotografii

Nu ai nevoie de un aparat foto sofisticat pentru a putea realiza această activitate. Este suficient un simplu telefon mobil pentru ca cel mic să se joace cu fotografia, cu unghiurile și cu luminile pe care le poate surprinde. În acest mod își poate descoperi o nouă pasiune și poate da naștere unor produse artistice care îți vor încânta privirea de fiecare dată când accesezi galeria foto. În plus, cutia de amintiri a familiei se va îmbogăți ca urmare a îmbrățișării rolului de fotograf.

Teatru de păpuși

Teatru de păpuși cu copiii acasă

Când sunt copiii acasă, plictiseala poate deveni o adevărată provocare. Totuși, orice jucărie de pluș se poate transforma într-un personaj principal dintr-o poveste inventată de voi. De asemenea, pentru ca experiența să fie una 100% autentică poți să îl ajuți pe cel mic să confecționeze propriile marionete, din șosete și alte elemente de decor. Nu trebuie trecut cu vederea nici scenariul, care trebuie să fie original și să aducă zâmbetul pe buze publicului (în acest caz, părinților).

Picnic pe balcon sau în curte

Amenajează alături de cei mici balconul sau un colț din grădină în așa fel încât să vă amintească de picnicurile făcute la pădure, în aer liber și departe de agitația orașului. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată și preparatelor care sunt vedeta acestei activități. Acestea trebuie puse frumos în coș și duse la locul de picnic, unde se va desfășura toată distracția. În plus, dacă ai un cort și loc unde să îl montezi poți face și asta, întrucât s-a pus praful pe el de când stau copiii acasă, iar excursiile la munte s-au amânat.

Propria seră

O altă activitate pe care o pot face copiii acasă este grădinăritul. Pentru aceasta nu vei avea nevoie decât de un ghiveci, pământ și semințe de flori sau de legume. În acest mod, copiii vor avea ocazia să analizeze tot procesul de dezvoltare prin care trece o plantă, recapitulând în același timp și cele învățate la școală. De asemenea, rezultatul final se poate materializa în flori care vor aduce o stare de bine în casă sau în legume care pot fi introduse în diferite preparate culinare. Satisfacția micuțului va fi pe măsură știind că are posibilitatea să mănânce ceva natural, de care chiar el s-a ocupat.

O listă de dorințe cu copiii acasă

Listele de dorințe nu ar trebui scrise doar în preajma sărbătorilor și adresate exclusiv lui Moș Crăciun. Așadar, luați o foaie de hârtie și un pix și scrieți împreună o listă care să cuprindă activități pe care vreți să le faceți în următoarea perioadă și de care vă este dor. Fie că vorbim despre plimbările în parc sau despre mersul la cinema, odată trecute pe listă trebuie să fie îndeplinite, apoi tăiate de pe aceasta.

propriul board game

Realizează propriul board game

În cazul în care de fiecare dată pleacă cineva supărat de la un joc, e momentul pentru o schimbare. Astfel, cu puțină imaginație și câteva materiale care sunt la îndemâna oricui pot lua naștere jocuri extraordinare, care vor funcționa după propriile reguli și după propriile preferințe. În acest fel, cât timp stau copiii acasă distracția e garantată, iar șansele ca cineva să se supere în timpul jocului scad destul de mult. Să nu mai spunem despre cât de amuzant poate fi procesul de concepere a jocului, proces care îi teleportează pe copii în centrul unui laborator de invenții.

Dresează animalul de companie

Dacă ești fericitul posesor al unui animal de companie, acesta te poate ajuta să elimine plictiseala din viața copilului tău. Fie că vorbim despre o pisică sau despre un câine, va fi o adevărată provocare pentru cel mic să își dreseze prietenul necuvântător. Este nevoie de grijă, atenție și de răbdare pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară. Iar când tot timpul investit își va pune amprenta asupra animăluțului, va fi o încântare pentru toată lumea să îl privească făcând diverse trucuri. De asemenea, cel mic va fi mândru de realizarea sa și va folosi tot acest timp ca să consolideze legătura pe care o are cu prietenul blănos.

Concluzie & Bonusuri

Pentru și mai multe răspunsuri la întrebarea Ce pot face copiii acasă? vă invităm să parcurgeți și articolele următoare, cu sugestii suplimentare pentru a înlătura plictiseala și a utiliza în mod util și distractiv timpul copiilor și tinerilor:

Așadar, singuri sau alături de familie, aceste activități pe care le pot face copiii acasă îți demonstrează că plictiseala este doar un mit. Ai nevoie doar de puțină creativitate pentru a duce monotonia la rang de amintire, iar cei mici vor fi încântați să încerce ceva nou în fiecare zi. Chiar dacă plouă sau e prea cald afară, ești izolat sau pur și simplu nu ai ce să faci afară,  această listă îți va fi de ajutor, asigurând un val de zâmbete și voie bună.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză