0752 822 373 | contact@didacto.ro

Creativitatea la copii – 10 moduri prin care încurajezi creativitatea

Cuprins

Creativitatea la copii

Creativitatea nu mai este un simplu termen de dicționar, ci un mod de viață. Prin creativitate, omul reușește să creeze noi conexiuni între anumite lucruri (fie ele obiecte, cuvinte, culori, etc.). Fiecare persoană în parte deține un univers creativ încă de la naștere. Modul în care este acest univers dezvoltat pe parcurs, depinde atât de mediul familial în care persoana în cauză este crescută, educația (cei 7 ani de acasă), cât și de libertatea pe care o primește din partea părinților.

Dar fiecare dintre acești factori poate influența în direcții diferite creativitatea unei persoanei, mai ales creativitea la copii. De exemplu, o persoană care și-a trăit copilăria izolat de grupul de prieteni, rezolvând problemele științelor exacte, este mai predispus să se îndrepte spre partea tehnologică a lumii și să inventeze anumite instrumente în acest sens.

Creativitate? Aprobată. În același timp, o persoană care și-a trăit copilăria într-un stil libertin, desenând pereții casei sau jucându-se în noroi, este mai predispus să se îndrepte spre partea socială a lumii și să devină sculptor, pictor, scriitor, sau chiar să se dezvolte pe ramura sportivă. Creativitate? Aprobată din nou. 

Există și persoane care-și pierd puterea creativă odată cu trecerea anilor. Această putere există, dar nu este dezvoltată la un nivel înalt. Cauzele acestei probleme sunt vaste, dar, în principal, se axează pe legătura cu societatea. Desigur, aceste lucruri pot avea repercursiuni grave, omul simțindu-se trist, singur, sau chiar inutil. 

De aceea, acest articol, despre creativitatea la copii, dorește să prezinte 10 moduri prin care poți încuraja creativitatea copilului tău, chiar dacă asta ar însemna să ai 10 tipuri de culoare pe perete. Astfel, în funcția de părinte, vei știi că ai încercat toate metodele posibile pentru a-i oferi copilului tău perspective infinite în ceea ce privește lumea. 

lasă copilul să aleagă cu ce să-și ocupe timpul

Poți începe prin a-ți lăsa copilul să aleagă cu ce să-și ocupe timpul astăzi. 

În acest fel, își va dezvolta două aptitudini: aptitudinea de a reuși să facă anumite alegeri în viață și întotdeauna să aleagă ceea ce-i place; și aptitudinea de a-și organiza timpul pentru cât mai multe activități. Poate aceste lucruri nu le vei observa imediat, dar vor apărea și se vor dezvolta odată cu trecerea timpului. 

Nu-l lăsa prea mult în preajma media

Nu-l lăsa prea mult în preajma media! 

Acesta este un sfat cu două tăișuri. Este important pentru dezvoltarea copilului tău să cunoască care sunt noutățile în lume, dar în același timp, informațiile dezvoltate la televizor îi pot îngrădi gândirea și, implicit, creativitatea. De aceea este important să iei lucrurile pe rând. După ce ai urmat primul pas, o să-ți dai seama ce-i place copilului tău în mod special, și poți alege programe speciale pe care să le urmărească din plăcere.

Dacă copilul tău este pasionat de rachete, spațiu, planete, este foarte bine să-i oferi documentare bazate pe această ramură. În acest fel, perspectivele lui vor prinde rădăcini. 

Creează-i un loc special în casă unde să-și poată derula activitățile preferate

Creează-i un loc special în casă unde să-și poată derula activitățile preferate!

Oferă-i toate instrumentele necesare pentru a picta, cânta, scrie, construi, și lasă-l să și le afișeze în acel loc. 

Încearcă să nu-i oferi cât mai multe interpretări personale ale activităților

Încearcă să nu-i oferi cât mai multe interpretări personale ale activităților copilului tău!

De exemplu, nu-i spune că pictura lui seamănă cu o lebădă dacă el încearcă să-ți explice că a desenat o pisică cu colți de dinozaur. În schimb, pune-i cât mai multe întrebări despre cum vede el desenul respectiv, care-i lumea în care ar trăi pisica cu colți de dinozaur, ș.a.m.d. Faptul că el îți permite să intri în lumea lui, este un mare plus de creativitate. 

Nu-i atrage atenția asupra greșelilor de viziune

Nu-i atrage atenția asupra greșelilor de viziune!

Uneori, perspectiva celor mici este diferită de realitate, aceasta schimbându-se pe măsură ce ei acumulează tot mai multe informații și experiențe noi – perspective diferite, de exemplu, desenează un cap de pisică pătrat

În acest mod, în funcția de părinte, vei înțelege modul în care copilul tău vede lumea înconjurătoare. Acest mod nu va dura până la nesfârșit, copilul nu va vedea capul pisicii pătrat până la vârsta de 15 ani, dar îl va ajuta în dezvoltarea imaginației și a creări de noi lucruri. 

Permite-i copilului tău să-și spună propriile opinii

Permite-i copilului tău să-și spună propriile opinii!

De cele mai multe ori, perspectivele copilului tău în vederea unor lucruri pot să nu aibă argumente logic fondate, ajungând să fie diferite de opiniile tale. 

Cu cât îi permiți mai mult să-și analizeze gândurile și să-și spună părerea într-un anumit context, cu atât va învăța să-și dezvolte o gândire analitică vizavi de ceea ce există.

În acest mod, copilul tău nu va trebui să se confrunte cu prea mult trac de vorbit în public, putând astfel să-și îndrepte perspectiva spre a deveni actor, storyteller, sau public speaker.

Fii alături de copilul tău în activitățile sale

Fii alături de copilul tău în activitățile sale! 

Joacă-te după propriile sale reguli și încearcă să uiți că există alte reguli create de “inventatorul” activității respective. S-ar putea să nu câștigi niciodată și nici măcar să înțelegi ce se întâmplă, dar așteaptă-te să te distrezi la fel de tare ca și copilul tău. 

Interesează-te de tabere pentru copii

Interesează-te de tabere pentru copii!

Taberele sunt un mod prin care copilul intră în contact cu activitățile nonformale de învățare a unei limbi, a unei culturi, și îl face să fie mai deschis către societate. Copiii dețin o curiozitate debordantă care face parte din puterea lor creativă. De aceea, este bine să cunoască și să înțeleagă de la vârste mici, cât mai multe fațete ale acestei lumi. 

Ajută-l să-și aleagă un sport preferat

Ajută-l să-și aleagă un sport preferat! 

Sportul este un puternic factor influențator în modul în care gândirea i se dezvolta pe parcurs. Nu contează dacă va performa sportul respectiv, dar activitatea sportivă zilnică îl va ajuta să-și mențină corpul și mintea sănătoase și active. În plus, va adormi mult mai ușor și mai repede noaptea.

Oferă-i posibilitatea să te ajute la treburile casnice

Oferă-i posibilitatea să te ajute la treburile casnice! 

Dacă vrea să stea cu tine în timp ce gătești felul lui de mâncare preferat, asigură-te că îți iei măsuri de precauție pentru a nu se atinge de nimic ascuțit sau fierbinte. Poți, în același timp, să-l lași pe el să inventeze un fel de mâncare prin a-l întreba ce ingrediente vrea să adauge. Această includere în activitățile tale casnice, nu doar că va face posibilă această apropiere între copil-părinte, dar îl va ajuta să descopere și alte lucruri care îl atrag, astfel stimuland creativitatea la copii. Cine știe, poate într-o zi îl vom vedea la emisiunea Masterchef. 

Cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o ai în dezvoltarea copilului tău, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, este răbdarea. Cele 10 puncte enumerate mai sus, nu se vor întâmpla peste noapte. Cu toate acestea, în calitate de părinte, trebuie să-ți dai ție timp, pentru a-i oferi copilului tău timp de dezvoltare. 

Considerăm că am atins aproape toate motivele de ce creativitatea la copii este atât de importantă. Creativitatea la copii poate și trebuie să fie dezvoltată. Creativitatea la copii trebuie să fie dezvoltată împreună, de către copii și tutorii, familia sau educatorii acestora.

Știm că abilitățile creative la copii pot fi dezvoltate și știm cât de importantă este creativitatea la copii, pentru viitoarele lor activități sociale. Deoarece vrem să venim în întâmpinarea părinților și educatorilor cu sfaturi, recomandări și resurse valoroase pentru creșterea și educarea diverselor abilități și competențe ale copiilor și tinerilor, publicăm articole educative pe site-urile TabaraDeVara.ro și TabaraDeGermana.ro.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză