Desene animate pentru copii – acestea reprezintă, cu siguranță, una dintre metodele preferate ale copiilor de a-și petrece cea mai mare parte a timpului liber. Conform studiilor, copiii petrec aproximativ 18000 de ore în fața televizorului de la grădiniță și până la absolvirea liceului. Astfel, programele pe care copiii le urmăresc, și cu precădere desenele animate, pot deveni o sursă extrem de valoroasă în educație acestora.
Desene animate pentru copii – de ce sunt atât de atrăgătoare?
Efectele vizuale și audio, un scenariu bine scris, dar și un personaj captivant sunt lucrurile care vor trezi în creierul uman în dezvoltare un interes mult mai mare decât monologul profesorului din sala de curs. Fiind în continuă formare, mintea umană caută neîncetat noi experiențe, noi împrejurări cărora să le facă față. De aici și interesul crescut pentru aceste mini-filme care pot servi unui copil drept suport educativ, dar pot, de asemenea, să aibă repercursiuni grave în dezvoltarea minții acestuia.
Efectele negative ale televiziunii, în general, dar mai ales cele ale desenelor animate pentru copii a fost un subiect intens dezbătut în ultima perioadă. Nu este o noutate faptul că expunerea unui copil la scene de violență crește reacțiile sau emoțiile negative ale acestuia. Însă, acest proces poate fi privit și în oglindă: alese cu atenție și responsabilitate, diversele desene animate pentru copii pot constitui o reală sursă de educație din multe puncte de vedere.
Care este mecanismul din spatele super-influențării copiilor?
După cum am menționat, creierul omului răspunde imediat la sunete, la imagini, la culori și la scenarii imaginate. Fiind un univers atât de captivant, copilul va încerca să reproducă anumite comportamente, să imite vocile personajelor, să le preia îmbrăcămintea. Modul în care acționează personajele va deveni modul în care copilul dorește să acționeze în societate. Creierul este sculptat de experiențele pe care un om le trăiește în copilărie și de învățăturile pe care le primește. La vârsta de 3 ani, creierul unui copil este de două ori mai activ decât cel al unui adult, conform unui studiu publicat pe site-ul UNICEF, iar acest fapt explică predispoziția de a absorbi instant comportamentele din jurul său, pozitive sau negative.
Este important de înțeles că desenele animate pentru copii constituie o unealtă extrem de puternică în dezvoltarea minții umane, iar efectele acesteia se vor resimți pe tot parcursul vieții de adult. Consumul programelor educative crește probabilitatea copiilor/ tinerilor de a avea mai multă creativitate, de a ținti înspre performanță sau de a avea note mai mari, în comparație cu cei care urmăresc programe televizate violente.
Desene animate pentru copii – la ce pot ajuta ele?
Dacă până acum am discutat despre felul în care aceste desene animate pentru copii pătrund în mintea acestuia și o șlefuiesc, este timpul să trecem în revistă toate aspectele benefice pe care le au programele educative asupra acestuia.
Mai întâi, desene animate pentru copii pot întări valorile pe care părinții încearcă să le insufle copiilor. La o vârstă fragedă, programele cu un conținut educativ crescut îi pot învăța pe copii reguli primare de igienă sau comportamente vitale în societate.
Dacă super-eroul favorit se spală pe dinți în fiecare seară, copilul va tinde să preia acest exemplu sau oricare altul de acest fel, mai ales în desene animate pentru copii. Identică este și situația reacției în societate. Părintele îi va explica unui copil că este important să nu se îndepărteze de acesta pe stradă, să îi asculte sfaturile sau să vorbească politicos.
Dacă aceste comportamente sunt repetate de către personajul preferat din desene animate pentru copii, acesta va acționa întocmai. Situația opusă, cea în care eroul din desene lovește, vorbește nepoliticos sau fuge de lângă părintele său, va genera o contradicție în mintea copilului, iar tentația de a încerca să-l imite va fi extrem de mare.
Societatea actuală își dorește tineri independenți, cu o mare capacitate de analiză critică și care să știe să lucreze în echipă. Conform specialiștilor, aceste calități pot fi exersate de la o vârstă fragedă și pot fi dobândite sau înțelese prin programele educative urmărite. Din desene animate pentru copii îl pot învăța pe acesta cum să fie un lider, cum să analizeze problemele sau cum să acționeze într-o situație tensionată.[1]
Desene animate pentru copii – cum pot dezvolta pasiuni
După cum se poate observa din exemplele anterioare, dorința de a intra cât mai bine în pielea unui personaj stă la baza tuturor formelor în care desenele animate pentru copii pot deveni unelte ale educației. Toți super-eroii au o pasiune sau un talent, unii fac sport, alții cântă la chitară sau pian. Dar indiferent care e pasiunea lor, aceasta poate fi ușor transformată în pasiunea copilului care stă în fața televizorului.
Din desene animate pentru copii se mai poate naște și dorința de a performa, de a studia din greu pentru a fi recompensat. Totul depinde în această situația, și în toate celelalte, de altfel, de unghiul din care este prezentat personajul: este un elev silitor sau un elev care urăște școala, își face temele de unul singur sau le copiază de la colegi. Toate aceste aspecte negative pot fi preluate ușor de către copil, mai ales fără vreun avertisment din partea unui adult.
Desene animate pentru copii – cum pot trasa traiectoria unor abilități viitoare
Un program educativ pentru copii poate juca un rol crucial în dezvoltarea lor, ajutându-i să recunoască pericolele, să reacționeze responsabil în caz de urgență, să acorde prim ajutor, să traverseze în siguranță strada, să învețe să monteze un cort sau să identifice ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. Este esențial să subliniem că aceste cunoștințe trebuie aplicate și exersate pentru a deveni abilități practice, iar aceste desene animate pentru copii au un rol vital în furnizarea informațiilor necesare în acest sens.
Desene animate – cum pot contribui la învățarea unei limbi străine
Cercetările au dovedit că vizionarea unui desen animat cu subtitrare într-o limbă străină crește abilitățile lingvistice ale copilului. Același efect apare și în cazul vizionării desenelor într-o altă limbă decât cea nativă. Subtitrarea este un instrument extrem de util în învățarea unei limbi străine, ajutând mintea să conecteze ceea ce aude și înțelege cu ceea ce este scris pe ecran.[2]
Ce abilități se pot dezvolta prin vizionarea desenelor într-o limbă străină:
- Abilitățile de ascultare și vorbire – o fată de 6 ani, de origine finlandeză, a început să vizioneze desene animate pentru copii în engleză, fără a studia această limbă prin alte metode. Fata obișnuia să vizioneze aceleași programe de câteva ori, iar în câtiva ani a reușit să deprindă abilități de înțelegere și vorbire;[3]
- Dezvoltarea vocabularului, prin învățarea unor cuvinte noi;
- Îmbunătățirea cunoștințelor de gramatică;
- Cunoașterea unor culturi noi, a tradițiilor și obiceiurilor acestora. Aceste informații reprezintă o bază pe care ulterior se vor clădi toleranța, înțelegerea și acceptarea diversității.
Desene animate pentru copii – cum pot contribui la un mindset pozitiv
Desenele animate pentru copii nu reprezintă doar o sursă de a acumula cunoștințe, ci și o metodă de a învăța copiii să rămână pozitivi. Prin oferirea unor modele de eroi care privesc provocările drept oportunități și care nu se plâng în fața unei situații dificile, tinerii pot înfrunta realitatea gândind într-un mod pozitiv. Acest aspect este unul extrem de important în contextul actual, când tot mai mulți tineri se confruntă cu episoade de anxietate sau depresie.
Felul în care copiii își petrec timpul liber este un element major în formarea minții acestora și a modului în care vor gândi și acționa. Iată de ce urmărirea unor programe educative înseamnă atât de mult în dezvoltarea lor. Desenele animate au puterea de a ține copilul în fața televizorului pentru ore întregi, iar motivele au fost explicate mai sus. Un pas colosal în transformarea acestui obicei într-unul benefic este schimbarea sau filtrarea obiceiurilor de consum.
Cu alte cuvinte, ceea ce alegem să vizionăm ne poate schimba viața. Până la o anumită vârstă, copilul beneficiază de controlul părintelui în alegerea desenelor sau programelor pe care le vizionează. Mai apoi, este important să înțelegem că libertatea de a viziona orice poate avea repercursiuni asupra minții noastre, dar și că această libertate poate fi folosită spre binele nostru. Astfel, este important să găsim desene animate pentru copii, care sunt educative, lipsite de scene violente, care să aducă un plus educației pe care o primim la școală sau în familie.
Mai multe surse și resurse
Dacă considerați că instrumentele digitale și tehnologia pot fi de folos în procesul educațional, vă recomandăm și parcurgerea articolului despre cum se poate face școală online – punând la dispoziție o selecție de 10 site-uri educative, precum și articolul despre jocuri online pentru copii, pentru și mai multe variante de petrecere a timpului liber, cu folos!
Surse și studii ce au contribuit la redactarea articolului:
[1] Khaled Habib, Tarek Soliman, Cartoons’ Effect in Changing Children Mental Response and Behavior, în Open Journal of Social Sciences, vol. 3, nr. 9, (13.03.2020).
[2] Mohammad Reza Ghorbani , Watching Cartoons With Subtitles Improves Children’s Foreign Language Acquisition, în US-China Foreign Language, Volum 9, număr 4, Aprilie 2011, p. 241.
[3] Jaana Jylhä‐Laide, Learning by Viewing: cartoons as foreign language learning material for children‐a case study, Journal of Educational Television, vol. 20, nr. 2, an 1994, p. 93.