Desene educative pentru copii – top 13 recomandări

Desene educative – ele reprezintă un întreg univers magic pentru copii. Unele desene care se găsesc disponibile îi pot stimula, altele îi pot rupe de realitate. Totul depinde de calitatea, cantitatea și modul în care vizionarea de desene animate se desfășoară. Este important să se țină cont de faptul că acest univers ascunde atât beneficii, cât și aspecte negative.

Cât timp petrece un copil în lumea desenelor, când și ce anume urmărește sunt aspectele pe care un părinte la controlează. Aceste aspecte reprezintă limite, deosebit de importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Atât cantitatea, cât și calitatea desenelor pe care copilul pe consumă sunt aspecte importante de care adulții trebuie să țină cont.

Cum alegem desene educative potrivite?


Desenele trebuie să fie curate. Prin asta se înțelege eliminarea aspectelor negative, a violenței, a limbajului nepotrivit, a imaginilor explozive, a răului. Viteza de redare nu trebuie să fie una rapidă, care să agite, ci una liniștită, cu caracter de informare. Durata trebuie să fie una scurtă, pentru a se evita statul prelungit în fața unui ecran.

Desenele educative sunt cele care dezvoltă imaginația și nu o inhibă, care aduc informații noi și găsesc modalități de a-i face pe cei mici să le învețe repede, care folosesc culori să le atragă atenția și muzică veselă, eventual care îi implică într-un mod direct. Prin desene educative copilul poate învăța cum să se comporte cu adulții, cu prietenii, reguli de politețe, își îmbogățește vocabularul sau descoperă informații despre întreg univers, organism, natură, multe răspunsuri la marea întrebare de ce.

Desene educative sau mai puțin educative, ele fac parte din viața fiecărui copil, iar alegerea acestora poate fi uneori dificilă. Tocmai din acest motiv, sărim în ajutor prin a vă prezenta 13 recomandări de desene educative.

Orășelul leneș


Orășelul leneș spune povestea unor copii ciudați care își petrec toată ziua lenevind și jucându-se pe calculator, asta până când Spartacus, un super-erou plin de energie, care sare și aleargă toată ziua îi va învăța pe copii să aleagă un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă.

The Why Why family


Desenele ”Familia De Ce” reprezintă o serie formată din părți mici, de aproximativ 10 minute, în care copilul Victor adresează o întrebare, iar membrii familiei, specializați în domenii diverse (tehnologie, floră și faună, geografie, anatomia corpului uman, univers) răspund detaliat la întrebare.

Adibou-aventuri în corpul uman


Este un serial pentru copii în vârstă de 4-10 ani care răspunde la întrebări despre modul în care corpul uman funcționează.

Brainchild


Este o serie educațională destinată publicului tânăr și abordează subiecte științifice și de actualitate, precum social-media. Mai degrabă serial decât animație, această serie poate fi urmărită de copii cu vârste de la 6 ani în sus. Serialul poate fi urmărit pe platforma Netflix.

Sofia întâi


Este disponibil pe platforma HBO Go și spune povestea Sofiei, o fetiță care învață în fiecare zi cum să fie o prințesă, învață cum să fie altruistă, să fie responsabilă și să aibă principii.

Retman și Retmagia


Această serie de desene educative este realizată de către psihologi, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Daniel David și are scop terapeutic. Denumite și desene animate terapeutice acestea promovează sănătatea mintală și reușesc să prevină tulburări psihice precum anxietatea la copii sau depresia.

Aventurile lui Dino Danonino


Sunt realizate de Danone, special pentru copiii din România. Aceste desene educative prezintă aventurile prin care trece mascota Danonino și prietenii săi. După fiecare episod, Danonino îi încurajează pe copii să petreacă timp cu familia, să le povestească părinților ce valori au învățat și cum le pun în practica de zi cu zi. Danonino și prietenii sunt personaje viu colorate, vesele și pline de viață, dar mai ales pline de idei.

Super why!


Vrea să răspundă la misterele lumii. Prin aceste desene educative, marele „de ce?” își găsește o parte din răspunsuri. Foarte bine documentate, aceste desene reușesc ca în fiecare episod să găsească rezolvarea unei mari probleme. Pline de suspans și acțiune, personajele trezesc entuziasmul micilor și marilor curioși.

Babyriki


Este un desen educativ cu ajutorul căruia copiii învață să numere, culori, forme, să facă sport și alte lucruri interesante. Colorate și vesele, Babyriki au abilitatea de a face învățatul să fie mai ușor.

Andersen povestitorul


Poveștile magice ale lui Hans Christian Andersen prind viață prin aceste desene animate. Sigur că aceste desene sunt cu atât mai educative cu cât povestea a fost citită în prealabil și ulterior, după vizualizare, să fie făcute comparații, devenind astfel un topic de discuție între copii și părinți. Cititul presupune un efort mai mare, unul de imaginație, în timp ce privitul unor imagini o diminuează. Însă cele două modalități de petrecere a timpului liber se pot completa reciproc.

Fixiki


Sunt prietenii lui Tom. Aceștia îl învață pe Tom în fiecare zi lucruri noi, sunt inteligenți și au abilitățile și instrumentele necesare pentru a rezolva fiecare problemă pe care o întâlnesc.

Pocoyo


Este un desen foarte educativ pentru cei mici, deși nu foarte mediatizat, dare care își îndeplinește scopul educativ.

Clubul lui Mickey Mouse


Simpaticul Mickey Mouse și prietenii săi îi învață pe cei mici lucruri utile, cu un ton vioi și entuziast. Aventurile în care acesta merge îi implică pe cei mici și îi face să învețe distrându-se în același timp.

Pentru ca desenele educative să își atingă scopul lor principal, cel educativ, este foarte important rolul părinților. Este indicat ca timpul pe care copilul îl petrece în fața ecranului (televizor, laptop, smartphone, tabletă) să fie unul redus, de câteva minute.

Calitatea desenelor de asemenea este importantă. Urmăriți dinainte desenele la care copilul se uită. Petreceți acest timp împreună și ajutați-l să înțeleagă ce privește.

De asemenea, platformele online de urmărire a desenelor educative facilitează intervalul orar de vizualizare. Dumneavoastră puteți alege ora la care copilului îi este permis să urmărească desenele.

În ciuda faptului că atât televizorul cât și internetul oferă o gamă largă de desene animate, nu toate sunt educative. Fie că sunt desene educative sau fie că nu, părintele este cel care trasează limitele și are rolul de a se implica activ în această activitate a copilului. Astfel, activitatea de a urmări desene, atât de prezentă în viața unui copil, poate deveni una plăcută și educativă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin