Cine stă la baza proiectului TabaraDeVara.ro ?

Tabara de vara.ro este locul în care ne-am propus să comunicam proiecte și activități de educație non-formală, pentru copii și tineri, proiecte organizate de Asociația Gutenberg sau de către partenerii acesteia.

Inițiatorul acestui site, Asociația Gutenberg, își desfășoară activitatea în Cluj-Napoca, Iași și București. De asemenea, la nivel național, mai sunt active 17 organizații Gutenberg constituite din elevi. Despre activitatea organizației puteți citi mai multe și în următorul articol.

Numele organizației face referire la tipograful german Johannes Gutenberg, care a inventat aparatul tipografic cu litere mobile. Datorită acestei invenții s-au tipărit cărți în tiraj mare și s-a dezvoltat educația. Drept urmare mai multă lume a avut acces la educație. Același lucru ni-l propunem și noi: să fim facilitatori ai procesului educațional, pentru copii și tineri.

Scopul organizației noastre este acela de a crea plusvaloare prin educație și dezvoltare personală.

Cine este și ce a făcut Asociația Gutenberg?

Precum ziceam mai sus, suntem o echipă de studenți și tineri absolvenți. Organizăm proiecte educaționale și tabere de peste 11 ani. Asociația Gutenberg din Cluj există din 2009 și a desfășurat până acum peste 92 de proiecte locale, naționale și internaționale organizate, intrând în contact cu peste 33.000 de copii și tineri. În prezent, organizația numără peste 330 de membri și alumni voluntari, elevi și studenți, activând în peste 17 orașe din România. 

Investim în formarea membrilor echipei

Asociația Gutenberg are în structură și un departament de training cu peste 10+ membri formați ca manageri de proiect, formatori, pedagogi și lucrători de tineret, în cadrul mai multor programe acreditate din România sau Germania. Una din acestea se numește Juleica (Jugend Leiter Card – Legitimația lucrătorului de tineret din Germania). Coordonatorii au participat și la alte sesiuni de formare pe educație politică, managementul de proiecte și activități de tineret sau alte astfel de sesiuni de formare.

Mai multe despre Asociația Gutenberg

Între principalele proiecte desfășurate se numără Taberele de Vară Gutenberg, care până în prezent însumează peste 2000+ de participanți liceeni. Școala de Vară (cel mai mare proiect al organizației), care a crescut de la 25 și 50 de participanți în primii ani, până la 250+ de tineri implicați / tabără / an, la fiecare ediție din ultimii 3 ani. Iar în cadrul Taberelor Gutenberg pentru copii, au existat 220+ de participanți unici în cadrul a peste 18 tabere organizate în ultimii 2 ani.

Taberele Gutenberg sunt ideile Asociației Gutenberg transformate în acțiuni. Creativitate, capacitatea de a planifica, asumarea unor riscuri, gestionarea proiectelor, sunt o bază importantă pentru asimilarea abilităților și cunoștințelor practice. Asociația Gutenberg mizează pe dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, cu ajutorul unor proiecte care le oferă șansa de a dobândi cunoștințe și aptitudini practice pe teme precum: Project Management, Educație Financiară, Gândire Critică etc.

Asociația Gutenberg are așadar ca scop educarea tinerilor, cu ajutorul proiectelor diverse – copii și tinerii de toate vârstele își vor găsi fiecare, cu siguranță, câte un proiect de interes.