Dezvoltarea copilului – 8 avantaje ale taberelor

Dezvoltarea copilului

Capacitatea de a se adapta rapid și de a crea relații sociale este una dintre importantele reușite ale unui copil mic. Taberele reprezintă o modalitate excelentă ca copilul să-și antreneze independența, responsabilitatea și capacitatea de interacționare cu copii de aproximativ aceeași vârstă. Taberele și școlile de vară pun accent pe dezvoltarea copilului și însușirea unor abilități utile.

Cum are loc dezvoltarea copilului în tabără?

Cum are loc dezvoltarea copilului în tabără?

Copiii, de regulă, sunt pregătiți pentru plecarea în tabără. Cel mai adesea cei care nu sunt pregătiți sunt părinții, deoarece le este greu să se desprindă de puiul lor. Evident că este nevoie de o discuție despre ce urmează să se întâmple în zilele în care acesta va fi plecat.

Important este să nu îi proiectați copilului dumneavoastră propria anxietate. Este ideal să i se explice că este normal să simtă diverse lucruri, cum ar fi dorul de casă, însă totul va fi bine și într-un final, tabăra îi va plăcea foarte mult.

Pentru a contribui cu adevărat la dezvoltarea  copilului dumneavoastră este esențial ca acesta sa fie implicat direct. Alegeți împreună tabăra. Căutați informații pe internet, citiți recenzii, vizionați clipuri video și poze și discutați despre punctele pro și contra taberei în cauză.

Participarea copilului la alegerea taberei este primul pas către dezvoltarea independenței. În articolul de mai jos veți descoperi și alte motive de ce ar trebui să îți trimiți copilul la tabără.

De ce să îți trimiți copilul în tabără?

De ce să îți trimiți copilul în tabără?

Importanța taberei pentru dezvoltarea copilului este una incredibil de mare, motiv pentru care părinții trebuie să pregătească astfel de ieșiri încă de la cele mai fragede vârste. În principiu, în urma unei tabere copilul poate să câștige o mulțime de cunoștințe, prieteni și experiențe.  

Copiii au nevoie să interacționeze cu cei de vârsta lor, deoarece, în primul rând, școala le-a creat o astfel de obișnuință. Iar tu ca părinte nu ai posibilitatea de a-i oferit toată atenția de care are acesta nevoie.

Un copil are nevoie de „impresii proaspete” pentru dezvoltarea sa și pentru ca acesta să fie încrezător în sine, nu este suficient doar sprijinul părinților, acesta trebuie să înțeleagă că poate avea și singur grijă de el. Astfel, la sfârșitul tabere, copilul nu mai are nevoie ca adultul să aibă grijă de el, deoarece el va continua să fie organizat și să facă ceea ce făcea la tabără de unul singur.

Printre avantajele care merită să fie menționate se numără și următoarele:

Copilul este expus la diversitate și învață cum să îi accepte pe cei din jurul său

Copilul este expus la diversitate și învață cum să îi accepte pe cei din jurul său

Tabăra înseamnă o conviețuire cu alte câteva zeci de copii, fiecare dintr-un mediu diferit, fiecare cu obiceiuri diferite și dorințe diferite. O expunere la o astfel de diversitate poate să însemne o înțelegere mai bună a mediului înconjurător și o acceptare.

În tabere copilul învață să nu fie egoist

În tabere copilul învață să nu fie egoist

Copilul va învăța nu doar să comunice cu cei din jurul lui, dar și să trăiască pe un teritoriu comun: să împartă dulapul, noptiera, o cameră etc. Astfel, are loc dezvoltarea abilităților de a rezolva problemele controversate și de a găsi compromisuri.

pasiuni noi

Tabăra este locul perfect unde pot fi descoperite pasiuni noi

Foarte mulți copii ajung să îndrăgească sportul, drumețiile și anumite activități practicate în tabără. Tocmai de aceea, este bine să participe la tabere cât mai diversificate, care implică muzică, artă, sport și activități sociale foarte complexe. Dezvoltarea copilului se poate face pe foarte multe fronturi și în doar câteva zile poate să se contureze extrem de bine.

În tabără se deschide apetitul pentru sport

În tabără se deschide apetitul pentru sport

Majoritatea taberelor înseamnă doze mari de mișcare. Unele dintre ele se bazează pe drumeții în natură, altele pe înot iar altele pe tot felul de competiții interesante. Atunci când se face mișcare sunt eliberate endorfine, supranumite și hormonul fericirii, ceea ce dă o oarecare dependență pentru sport. Este una dintre dependențele bune, deoarece aduce sănătate și conturează obiceiuri cât se poate de bune.

Tabăra este o vacanta interesanta

Tabăra este o vacanță interesantă

Unul dintre cele mai importante lucru pe care îl poate oferi o tabără copiilor este o vacanță interesantă. Puteți alege întotdeauna tabere tematice, precum: tabere de limbi străine, științifice, în natură, sportive, artistice etc. O vacanță plăcută și benefică pentru dezvoltarea personală.

Amintirile din tabere sunt dintre cele mai frumoase

Amintirile din tabere sunt dintre cele mai frumoase

Zecile de activități interesante făcute în fiecare zi și prieteniile legate pot să îi dezvolte celui mic amintiri de neuitat. Timpul petrecut în tabără este o mare oportunitate pentru talentele copilului, el va putea participa la diverse competiții, jocuri, unde își poate arăta cunoștințele și abilitățile.

Tabăra dezvoltă imaginația și creativitatea prin joacă

Tabăra dezvoltă imaginația și creativitatea prin joacă

Este adevărat că școala are același rol, dezvoltându-i pe cei mici în direcția creativității. Totuși, în tabără totul se petrece într-un mod distractiv, iar informațiile sunt mult mai ușor de asimilat.

Se dezvoltă o relație cu natura

Se dezvoltă o relație cu natura

Nu în ultimul rând, taberele îi ajută pe cei mici să înțeleagă natura și să dezvolte o relație sănătoasă cu aceasta. Este unul dintre cele mai importante câștiguri, în condițiile în care natura este o sursă importantă de sănătate pentru fiecare dintre noi iar viitorul trebuie să fie gândit cu ea în minte.

De cele mai multe ori, chiar și cei mai introvertiți copii se vor întoarce din tabără cu foarte multe cunoștințe și cu o conștientizare mult mai bine conturată a mediului înconjurător. Tabăra este locul din care copiii se întorc cu stimă de sine, cu o identitate bine dezvoltată și cu independență pe toate planurile.

În ce tabără să îți trimiți copilul?

Există numeroase tabere în care îl poți trimite pe cel mic. Unele sunt tabere de vară, cu drumeții, mountain bike și activități în natură, în timp ce altele sunt tabere de iarnă. 

Alegerea taberei o poți face în funcție de numărul de activități  pe care le promite, în funcție de pregătirea celor care însoțesc copiii și în funcție de costuri. Chiar și atunci când nu ai un buget foarte mare poți găsi o tabără potrivită pentru copilul tău, care să îi ofere câteva zile de independență și să îți ofere și ție câteva zile de libertate.

Până la urmă, tabăra nu este doar pentru copii, ci și pentru părinții care pot sta câteva zile departe de griji și stres, ocupându-se de propria persoană. Dezvoltarea copilului trebuie făcută împreună!

Dezvoltarea copilului este și prioritatea noastră. Dorim să le oferim copiilor cea mai interesantă vacanță, din care vor pleca nu doar odihniți, dar și cu noi cunoștințe și abilități. Vizitați site-urile TabăraDeVară.ro și TabăraDeGermană.ro pentru a face cunoștință cu taberele pe care le organizăm. Veți găsi informații despre tipurile de tabere organizate de noi și cum a fost la edițiile precedente.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin