Este greu să uiți momentele petrecute în excursie cu familia. Indiferent de locul în care au fost organizate, acestea sunt pline de amintiri plăcute.
Importanța ideii de excursie cu familia rezultă în crearea unei conexiuni mai profunde ce se crează între membrii familiei. Viața socială a familiei stimulează dezvoltarea copilului sub toate aspectele. Activitățile organizate împreună cu familia, sunt oportunități de experiențe pozitive pentru copii. Este dovedit științific faptul că un copil care este mai activ social devine mai flexibil la maturitate spre deosebire de un copil care petrece mai mult timp la domiciliu.
Un copil care face parte dintr-o familie sociabilă știe cum să se comporte în societate. Excursiile de familie ar trebui organizate într-un mediu social dezvoltat, unde atât părinții cât și copiii ar putea interacționa și cu alte persoane.
Importanța unor astfel de excursii este următoarea:
- copiii își dezvoltă orizontul de cunoaștere dar și abilitățile de socializare;
- învață să comunice cu ceilalți din jurul lor dar și să respecte distanțele sociale;
- învață să se amuze, în acord cu regulile sociale ale bunei relaționări;
- învață să se destindă și să aibă încredere în ceilalți;
- învață cum să se comporte în societate atunci când alături de ei sunt ambii părinți.
Deci, unde poți merge în excursie cu familia, astfel încât tuturor să le fie distractiv?
Vizitați locurile turistice din țara de baștină
Învățați copilul să-și iubească țara și cultura țării sale. Doar astfel copilul va fi capabil să înțeleagă și să aprecieze o cultură străină. Fiecare țară este bogată în obiceiuri și tradiții frumoase, rezervații naturale, construcții și monumente de importanță istorică. Vizitați împreună cu familia atracțiile turistice din țara de baștină cel puțin o dată pe lună și astfel puțin câte puțin veți descoperi frumusețile acesteia.
În județul Cluj, vă propunem câteva locații de excursie cu familia în natură, astfel, puteți vizita următoarele obiective turistice:
- Rezervația naturală Cheile Turzii – dealuri mătăsoase, stânci înalte și abrupte, izvoare de munte și pârâul Hasdatelor, afluentul de stânga al râului Arieș și un aer proaspăt și curat ce te va umple de energie, sănătate și inspirație;
- Tarnița – un lac de acumulare ce se întinde pe o suprafață de ca. 215 ha, o lungime de peste 8 km și o adâncime maxima de peste 70 de metri și una dintre cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj;
- Laguna Albastră – acest lac s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin, iar apa s-a acumulat datorită izvoarelor subterane, lacul are o culoare foarte frumoasă datorită rezidurilor de argilă albastră;
- Castelul Banffy din Bonțida – Prințul Charles de Wales a vizitat castelul Banffy și a fost cucerit de arhitectura castelului care care reprezintă cu deplinătate Barocul Transilvan, un loc plin de istorie ce merită să fie vizitat.
În București puteți petrece frumos timpul în natură, în următoarele locații:
- Câmpina și Valea Doftanei, lacul Paltinu – pajiștea acestui loc este perfectă pentru un picnic, joacă și pentru pescarii amatori, de asemenea, acolo se găsesc și două atracții turistice interesante: castel al Iuliei Haşdeu, numit și Templul Spiritului;
- Rusenski Lom – locația se află la o distanță de 70 km de București, un loc pitoresc unde vei întâlni exemplare rare din faună și floră, mănăstiri săpate în piatră și peșteri;
- Satul Holbav – răsăritul și apusul soarelui în această locație va fi unul deosebit, veți avea parte de un aer curat, culori vii și o priveliște uimitoare;
- Mogoșoaia – un loc istoric, lângă lac și în natură, locația ideală pentru o excursie cu familia, și indiferent de anotimp, acest loc este mereu frumos și plin de mister.
În Iași, pentru o excursie cu familia, în aer liber, puteți vizita următoarele locații:
- Grădina Botanică – un loc foarte frumos, veți găsi o zonă cu cactuși frumos aranjați, un lac, o zonă cu trandafiri și multe alte specii de plante și flori; De altfel, acolo găsiți și Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iași, în centrul parcului veți descoperi Obeliscul cu Lei și Teiul lui Eminescu;
- Drumeție la cabana Barnova – evadează pentru o zi din oraș făcând un traseu de drumeție până la cabana Barnova, aproape 10 km ce pot fi parcurși în 4 ore, dealuri, stânci, poteci, veți ajunge la cel mai înalt vârf din împrejurimile Iașului, Movila Rotundă, va fi o excursie cu familia sănătoasă și pe placul tuturor;
- Mănăstirea Cetățuia – se află la câteva minute de oraș ce se întinde pe o suprafață de circa 45 ha teren cu vii, livezi și prisăci, pe dealul și valea Cetățuia, aceasta este situată pe una dintre cel șape coline ale orașului , pe vârful unui deal cu râpe de jur împrejur, la locație se poate ajunge și cu mijloacele de transport în comun;
- Descoperă arhitectura orașului Iași – arhitectura este un act de cultură ce definește nivelul de civilizație într-un punct temporal și spațial, astfel, descoperiți diverse stiluri arhitecturale în orașul Iași, vizitând următoarele obiective turistice: Biserica Bărboi, Mănăstirea Golia, Biserica Armenească, Biserica Sfântul Sava, Palatul Culturii, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană, Primăria etc.
Mergeți în excursie cu familia la muzeu
Muzeele sunt locurile în care istoria și trecutul înfrumusețează prezentul. Rolul muzeelor constă în educarea contemporanității, în dezvoltarea imaginației și sensibilității.
Copiii au nevoie de excursii la muzeu. Dezvoltarea intelectuală și etică a copiilor atunci când vizitează un muzeu nu trebuie limitată doar la vizitarea expozițiilor. Este foarte important ca copilul să aibă contact direct cu fenomenul sau creația spirituală, motiv pentru care copilul trebuie să fie antrenat să aibă acest contact.
De aceea tematica muzeului trebuie să fie aleasă în funcție de ocupația copilului. Astfel copilul va deveni mai entuziasmat și mai interesat de ceea ce face.
Se încurajează deasemenea organizarea excursiilor și în muzeele ce nu țin de interesele copilului, deoarece în acest mod copilul își poate îmbogăți cunoștințele. Muzeul poate contribui la stimularea gândirii, îmbogățirea imaginației, dezvoltarea sensibilității și a rafinamentului.
Muzeele în aer liber se găsesc și ele într-un număr mare și sunt cele mai indicate să fie vizitate în această perioadă dificilă, descoperă mai jos aceste muzee:
În Cluj:
- Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” sau Muzeul Satului;
- Muzeul memorial Octavian Goga;
- Poarta de su’ Feleac;
- Muzeul Apei;
- Muzeul particular Vincze-Kecskés din localitatea Sâncraiu;
- Muzeul satului Mărișel.
În București:
- Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”;
- Muzeul Curtea Veche;
- Muzeul Aviației;
- Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I.
În Iași:
Iașiul este un „Muzeu în aer liber” , atât orașul, cât și împrejurimile acestuia, descoperiți mai sus câteva obiective turistice merită vizitate.
Mergeți în excursie cu familia la Grădina Botanică
O excursie cu familia, în primul rând, trebuie să lase o urmă de cunoaștere. Grădina Botanică permite vizitatorilor săi nu doar să admire cele mai impresionante și atrăgătoare specii de flori și plante într-un cadru cât se poate de natural, dar, și să afle informații, să intre în contact cu acestea.
Grădinile Botanice au atât un scop științific, cât și unul educativ, de aceea, acestea sunt deschise publicului larg. Aici veți descoperi plante și flori pe cale de dispariție sau specii ce nu pot fi întâlnite oriunde. Descoperiți-le împreună!
Deplasări în străinătate cu familia
De asemenea, puteți opta pentru excursii cu familia și în afara țării și știm cât este de greu să alegi o excursie cu familia care să fie pe gustul diferitelor generații, astfel, mai jos descoperiți câteva sugestii de excursii împreună cu întreaga familie, unde satisfăcuți vor rămâne și cei mici, dar și cei mari.
Mergeți împreună cu familia la diferite carnavaluri
Carnavalurile sunt cele mai cool petreceri pe care le puteți vizita. Focuri de artificii, deghizări, costume, parade de toate tipurile, dansuri pe stradă, concerte, toate acestea îți dau impresia că nu te vei mai distra niciodată astfel. Orașele în care au loc un carnaval arată ca și cum peste noapte s-au transformat într-un mare parc de distracții.
De obicei, toate carnavalurile sunt organizate în lunile februarie și martie și marchează trecerea spre Postul Mare. În unele țări sezonul carnavalurilor începe chiar de pe 11 noiembrie și include și perioada Crăciunului.
Cele mai celebre carnavaluri sunt: “Samba de Janeiro – Carnavalul de la Rio de Janeiro”, “Carnavalul de la Veneția”, “Carnavalul de la Köln”, “Carnavalul de la Nisa” , “Mardi Gras – Carnavalul de la New Orléans”, “Viareggio”, “Carnavalul din Binche”, “Carnavalul Santa Cruz din Tenerife”, “Carnavalul de la Ivrea”, “Carnavalul de la Oruro”. Excursiile organizate în astfel de locuri vor permite membrilor familiei să trăiască pentru câteva zile într-o lume de vis.
Mergeți în parcuri de distracție
Parcurile de distracție sunt o nouă formă de amuzament și relaxare pentru orice călător. Educaționale, creative, inovatoare și unice, parcurile de distracție sunt o alegere potrivită pentru excursiile cu familia. Cele mai atrăgătoare parcuri de distracție din Europa sunt: “Europa park, cel mai mare parc de distracție din Germania”, “ Grădinile Tivoli, Danemarca”, “ Disneyland, Franța”, “Port Aventura, Spania”, “ Efteling, Olanda”.
Dacă nu ați fost niciodată într-un parc de distracție și aveți chef de adrenalină și provocare, atunci aici veți descoperi emoții la cele mai ridicate înălțimi.
Excursii în mijlocul naturii
Excursiile în natură au o mulțime de beneficii: aer curat, liniște, oportunitatea de a descoperi locuri noi și forme geografice diverse, multă mișcare, deconectarea de la tot ce înseamnă tehnologie, etc. Fie că veți apela la serviciile unei companii de turism care organizează o astfel de excursie cu familia, fie că o veți organiza independent, cert este faptul că trebuie să dispuneți de cunoștințe și articole de camping pe care o să le găsiți la magazinele specializate.
Excursie cu familia la Polul Nord – expediție în ”vârful” lumii
Laponia este o destinație turistică din Finlanda. Laponia este cunoscută și ca Ținutul lui Moș Crăciun. Aşadar, pentru cei care nu mai cred că Moş Crăciun există, trebuie să afle că el chiar există şi are chiar şi o adresă. Moş Crăciun trăieşte într-un sat lângă Rovaniemi, la Cercul Polar.
Această destinație va fi cel mai bun cadou de Crăciun pentru copii. Laponia este o lume de basm, unde Moş Crăciun îi aşteaptă pe vizitatori şi le ascultă toate dorinţele. Rovaniemi este un fel de Disneyland construit subteran, cu multe magazine, restaurante şi locuri de joacă. Copiii vor ține minte pe mult timp discuția cu Moş Crăciun, vizita la ferma lui de reni sau decorarea bradului alături de el.
De asemenea, o excursie cu familia în Finlanda pe timp de iarnă vă va oferi posibilitatea să vedeți personal minunatul fenomen – aurora boreală.
Acest spectaculos curcubeu al nopţii în Finlanda poate fi văzut în orașele Ivalo, Kakslauttanen şi Saariselka. Orele cele mai potrivite pentru a admira acest fenomen sunt între 6 după-masă şi 2 dimineaţa.
Deci, o excursie cu familia în Finlanda garantează celor mici nu doar posibilitatea de a-l cunoaște personal pe Moș Crăciun, dar și posibilitatea de a vedea cel mai fascinant fenomen de pe Terra, fenomen pe care chiar și copiii cei mari visează să-l vadă cel puțin o dată în viață.
Descoperă pe tabaradevara.ro mai multe articole despre ce activități educative puteți face împreună cu copiii voștri.