Feedbackul la copii trebuie să devină o unealtă nelipsită în educarea celor mici. Învățând să accepte feedback-ul și să își ofere deschis opinia în acord cu lucrurile pe care le experimentează, copilul va deveni conștient că o astfel de tehnică stă la baza formării lui viitoare. Este important ca lucrurile greșite să fie semnalizate pentru a putea fi îndreptate, la fel cum lucrurile făcute corect trebuie marcate pentru a încuraja repetarea unui astfel de comportament.
Feedbackul la copii – Cum îi explic copilului conceptul de feedback?
Conceptul de feedback trebuie să ajungă la copil într-o manieră prietenoasă, făcându-l să înțeleagă de ce este important să ne exprimăm deschis opiniile.
După cum aminteam, feedback-ul este o reacție la acțiunea pe care o persoană o întreprinde și are rolul de a încuraja un comportament sau, dimpotrivă, de a-l corecta. Totuși, acesta nu trebuie să funcționeze ca o pedeapsă sau mustrare, ci dimpotrivă, trebuie să devină un instrument prin care sunt semnalate aspectele pozitive sau negative întreprinse.
Acomodarea copilului cu procesul de a da și de a primi feedback este esențială, deoarece acesta devine un instrument de învățare și poate să genereze rezultate remarcabile în comportamentul viitorului adult.
Feedbackul la copii – Beneficiile feedback-ului
Feedbackul învață copilul să se autoevalueze în viitor, după cum afirmă specialiștii. Mai mult decât atât, acțiunile capătă valoare, fiind trasate anumite repere în funcție de care copilul se poate ghida. Va înțelege astfel care sunt lucrurile pe care le face bine, dar și mai important, care sunt aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească.
Feedbackul la copii este util pentru că:
- Are rolul de a înlătura neclaritățile din mintea unui copil;
- Îi conferă încredere și curaj în momentul în care primește apreciere;
- Exprimat într-un mod potrivit, îl ajută să îmbunătățească anumite lucruri fără să se simtă stânjenit. În acest punct, felul în care adultul comunică și dă feedback este extrem de important!
- Încurajarea unui copil de a da feedback contribuie la creșterea stimei de sine, deoarece va realiza că părerea sa contează;
- Pe termen lung, feedbackul îl ajută să se autoevalueze și îi crește rezistența la schimbare;
- Primind feedback constant din partea familiei, copilul se va familiariza cu acest proces și va percepe drept natural feedbackul la școală sau, mai târziu, la locul de muncă. Deschiderea înspre a împărtăși idei cu cei din jur și înspre a accepta semnalarea unor greșeli care necesită corectate este un atu extrem de important al unui individ.
- Feedbackul stimulează reținerea unor concepte pe termen lung în procesul de învățare.
Feedbackul la copii – Cum îi învățăm pe copii să primească feedback?
Felul în care transmitem o idee, mai mult decât ideea în sine, este extrem de important. Astfel, ideea pe care un adult o transmite sub formă de feedback celor mici trebuie gândită în așa fel încât să le ofere elan, nici pe departe să-i descurajeze. Feedback-ul la copii, această unealtă valoroasă, trebuie împachetat cu grijă, în așa fel încât aceștia să-l accepte cu ușurință și să-l considere un aspect familiar.
Feedback-ul trebuie să fie specific
Nu este necesar să generalizăm sau să comparăm situația cu alte întâmplări din trecut; este suficient să ne referim la acțiunea pe care copilul a întreprins-o, în special dacă este vorba despre o eroare pe care cel mic trebuie să o corecteze.
Captarea atenției
Pentru a-i capta atenția, acțiunea poate fi transformată într-o poveste din care să reiasă clar modul în care ar trebui să procedeze. Spre exemplu, copilul se află în etapa în care învață literele și, după multiple încercări, în procesul de redactare, nu reușește să scrie corect o anume literă. Un feedback negativ l-ar descuraja profund, mai ales dacă ar fi oferit pe un ton aspru sau ar fi comunicat într-un mod neadecvat. Recomandat ar fi ca părintele să analizeze situația, să identifice câteva litere care au fost scrise aproape de forma ideală și să le ofere ca exemplu.
Impactul
Impactul trebuie prezentat într-un mod pozitiv. Referindu-ne la exemplul anterior, copilul trebuie să știe că este necesar să reușească să scrie acea literă, că acest proces stă la baza educației lui viitoare și poate fi încurajat prin oferirea unei recompense.
Copilul trebuie încurajat să adreseze întrebări
Copilul trebuie să înțeleagă că nu este criticat, ci dimpotrivă, că ceea ce i se spune legat de munca pe care a întreprins-o îl va ajuta în viitor. De asemenea, dacă feedback-ul pe care l-a primit este neclar pentru el, trebuie încurajat să adreseze întrebări.
Feedback-ul trebuie legat de țelul final
În acest fel, copilul poate face o autoevaluare în raport cu ceea ce a întreprins până în momentul de față. De asemenea, a sublinia reușitele pe care le-a avut în trecut pe un anumit subiect înseamnă a-i oferi un imbold și a-i crește stima de sine.
Feedbackul la copii – Cum îi învățăm pe copii să dea feedback?
Este la fel de important ca un copil să învețe să dea feedback precum este și primirea constantă a acestuia din partea unui adult. În acest fel, va învăța că aprecierea lui legată de anumite lucruri este de valorare și că opinia lui este luată în calcul. Fiecare persoană are o viziune proprie cu privire la anumite acțiuni și exprimarea acestei viziuni trebuie încurajată încă din copilărie. A da feedback va ajuta copilul nu numai să capete încredere în sine, ci și să-și formeze opinii solide și relevante pe marginea unor subiecte.
Unul dintre cele mai prețioase sfaturi în acest sens este acela de a întipări în mintea copilului ce înseamnă cu adevărat a oferi feedback. O exprimare de genul ,,Nu mi-a plăcut” sau ,,Consider că a fost bine” nu este suficientă. A da feedback înseamnă, pe lângă aprecierea muncii cuiva, o argumentare mai vastă, dar și un set de acțiuni care ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăți acea lucrare.
Scopul feedbackului este acela de a oferi idei practice, de a valida un comportament sau o acțiune. Indiferent de sensul în care se îndreaptă, feedbackul înseamnă progres.
Ce trebuie să știe copiii despre a da feedback:
Feedbackul nu înseamnă critică la adresa cuiva
Fie că oferă feedback unui copil sau unui adult, este important de accentuat faptul că trebuie să se raporteze la o acțiune specifică, nu la persoana în sine.
Nu trebuie să folosească un limbaj dur
Copilul trebuie să folosească un ton adecvat și este necesar să fie clar, să nu lase loc interpretărilor.
Copilul trebuie să surprindă ceea ce i-a plăcut
Copilul trebuie să surprindă ceea ce i-a plăcut sau ceea ce consideră că a fost bine făcut. Spre exemplu, raportându-ne la a-i învăța pe copii de vârstă mică să ofere feedback, un coleg de grădiniță a desenat un animal și celorlați li se cere să își spună părerea. Dacă picioarele animalului nu au fost realizate în acord cu realitatea, copilul poate să spună acest lucru. La fel de important însă, copilul trebuie încurajat să găsească un element care îi place în desenul respectiv și să se exprime în legătură cu acesta.
Copilul trebuie să își arate sprijinul
Este important ca cel mic să își arate sprijinul față de persoana căreia îi oferă feedback. Pentru a înlătura din mintea copiilor ideea de critică, aceștia trebuie să învețe să ofere ajutorul. Dacă opinia unui copil este că picioarele animalului nu sunt corect desenate, rămânând la exemplul anterior, acesta trebuie încurajat să-și ajute colegul, să-i ofere idei practice sau chiar să deseneze împreună cu acesta.
Feedbackul la copii este un instrument extrem de important în educarea și formarea acestora pe termen lung. A primi deschis o opinie pe care este gata să o implementeze înseamnă a fi pregătit să progreseze. Pentru a nu percepe orice comentariu negativ drept o ofensă, este important să învățăm copiii cum să primească feedback din partea celorlalți, dar și cum să-l ofere.
A învăța copilul să ofere feedback înseamnă a-l obișnui să participe activ, să-și exprime părerea și să sară în ajutor la nevoie. Aceste obiceiuri nu doar că vor crea oameni mai empatici, dar vor dezvolta și inteligența, spiritul civic și încrederea de sine a copiilor noștri.
Continuați documentarea pe marginea acestui subiect, citind și Feedback pozitiv și întărire pozitivă în educarea copiilor, pentru a afla ce instrument puternic poate să devină feedbackul la copii.
Surse și studii ce au contribuit la redactarea articolului:
- N.Sudheer Kumar, The art of giving and receiving the feedback, în Journal of English Language and Literature, vol. 3 (02.05.2020).
- Brookhart, Susan M., Feedback that fits, în Educational Leadership, vol. 65, nr. 4, p. 54-59 (02.05.2020).
- Wiggins, Grant, Seven Keys to Effective Feedback, în Educational Leadership, vol. 70, nr. 1, p. 10-16 (02.05.2020).