0752 822 373 | contact@didacto.ro

Încrederea în sine la copii – 10 modalități pentru a se dezvolta sănătos

Cuprins

Încă din momentul în care vin pe lume, copiii învață noi abilități. Acestea cer, însă, încredere că cel mic le poate folosi așa cum trebuie. Pe măsură ce cresc, încrederea în sine la copii este la fel de importantă precum acele abilități. Pentru a putea prospera, copilul trebuie să aibă încredere în propriile capacități pe care le posedă. În același timp, însă, trebuie să știe că poate face față într-o situație care nu iese așa cum își dorește. Experiențiind succesul și învățând să gestioneze eșecul, aceștia își vor dezvolta încrederea în sine la copii.

Pentru încrederea în sine la copii- oferă-i copilului un model de încredere

oferă-i copilului un model de încredere

Chiar dacă nu ai dispoziția necesară tot timpul, copilul trebuie să vadă în tine, părintele, un model de încredere. Acest lucru îl va ajuta să-și dezvolte încrederea în sine la copii. Una dintre modalitățile de învățare este prin observație (sau condiționare vicariantă cum este numită în psihologie).

Astfel, dacă copilul observă un comportament optimism sau te vede pe tine pregătit pentru orice situație, acest lucru va modela încrederea în sine la copii. Nu trebuie să pari perfect. Recunoaște-ți anxietatea, temerile, grija. Ceea ce este important, însă, este să nu pui accent pe acestea. Concentrează-te pe aspectele pozitive.

Nu te supăra pentru greșeli

Nu te supăra pentru greșeli

Un copil trebuie ajutat să vadă că toți oamenii greșesc. Ajută-l să înțeleagă ca trebuie să învețe din greșeli, nu să se ancoreze în ele. Oamenii cu încrederea în sine crescută nu lasă frica de eșec să le fie obstacol. Și nu fac asta pentru că se tem că nu vor reuși, ci pentru că știu cum să gestioneze ceea ce nu le iese. Astfel că aceasta este lecția pe care ar fi bine să i-o arăți și copilului pentru a crește încrederea în sine.

Pentru a dezvolta încrederea în sine la copii – încurajează-l să încerce lucruri noi

încurajează-l să încerce lucruri noi

Pentru un copil este foarte importantă diversificarea. Așa cum în jurul vârstei de 6 luni începe diversificarea mâncării, la fel de importantă este și diversificarea activităților. Acestea îl vor învăța noi abilități. Iar aceste noi abilități îl vor face să se simtă capabil și să aibă încredere în sine că se poate descurca, indiferent de ceea ce întâmpină.

Permite-i copilului să eșueze

Permite-i copilului să eșueze

Este ceva normal să-ți dorești să-ți protejezi copilul de eșec. Însă încercările și erorile sunt modalitatea prin care un copil învață cel mai bine. Dacă eșuează în îndeplinirea unui scop, părintele are rolul de a-l învăța faptul că nu este o tragedie. Astfel, copilul va știi să depună un efort mai mare data viitoare, lucru care îl va ajuta enorm ca adult.

Încurajează perseverența pentru a dezvolta încrederea în sine la copii

Încurajează perseverența pentru a dezvolta încrederea în sine la copii

A învăța un copil să nu renunțe la prima frustrare sau la primul eșec este o abilitate extraordinară de viață. Încrederea în sine la copii și stima de sine nu sunt despre a avea succes oricând, oricum, la orice sarcină. Cele două sunt despre a învăța să fie suficient de rezilient astfel încât să continue să încerce. În egală măsură acestea sunt și despre a nu suferi distres dacă copilul nu este cel mai bun la o anumită sarcină sau activitate. Perseverența este un factor important pentru a crește încrederea în sine la copii.

Ajută copilul să-și descopere pasiunea

Ajută copilul să-și descopere pasiunea

A-și explora propriile interese îl poate ajuta pe copil să-și dezvolte un simț al identității care este esențial în a-și dezvolta încrederea în sine la copii. Fiind încurajat să descopere ceea ce îi place, la ce este bun sau foarte bun, îi va oferi un nivel foarte ridicat al stimei de sine. Acest lucru se va întâmpla deoarece copilul se va simți încurajat să își vadă talentul crescând.

Ajută copilul să-și seteze obiective realiste

Ajută copilul să-și seteze obiective realiste

Setarea unor obiective realiste oferă copilului șanse mai mari de reușită. Dacă obiectivul este unul care necesită foarte mult timp, o strategie este ca acest obiectiv să fie spart în obiective mai mici și copilul să le realizeze pas cu pas.

Dacă acesta începe să joace fotbal și peste câțiva ani se vede campion, poate fi un obiectiv realizabil. Dacă, în schimb, nu intră în echipă și tot se vede ca fiind un campion, ar trebui să fie ajutat să-și reajusteze obiectivele. Îndeplinirea, pas cu pas, a unui obiectiv, îl va ajuta pe copil să realizeze că poate ajunge acolo unde își dorește. Va dezvolta, așadar, încrederea în sine.

Stabilește reguli și fii consistent

Stabilește reguli și fii consistent

Copiii au mai multă încredere atunci când știu cine este „autoritatea” și la ce să se aștepte. Chiar dacă copilul crede că regulile sunt prea stricte, acesta va avea încredere în ce poate și ce nu poate să facă. Atâta timp cât există consistență.

Indiferent care sunt aceste reguli, fii foarte precis cu lucrurile pe care le consideri importante pentru familie. A învăța și a respecta regulile îi va oferi copilului un simț al siguranței și al încrederii. Pe măsură ce cresc, copiii își vor însuși tot mai mult acest set de reguli și își vor dezvolta un simț al responsabilității. Cum îi va ajuta acest lucru? Când va crește și va simți presiunea co-vârstnicilor, acesta va aprecia că a fost învățat să spună „Nu, nu pot face asta.”

Pentru dezvoltarea încrederii în sine învață-l pe copil abilități relaționale

învață-l pe copil abilități relaționale

Încrederea în relațiile interumane este un factor foarte important în dezvoltarea încrederii în sine a copilului. Cea mai importantă relație este cea de iubire dintre părinte și copil. Pe măsură ce copilul crește, acest cerc relațional se extinde. Este important să îl înveți că acțiunile și comportamentele lui afectează emoțiile celorlalți. Și, de asemenea, să îl înveți să-și mențină la un nivel ridicat încrederea în sine pentru a nu fi afectat de comportamentele celorlalți.

Oferă-i și arată-i toată dragostea ta

Oferă-i și arată-i toată dragostea ta

Lasă-ți copilul să știe cât de mult îl iubești, indiferent de circumstanțe. Fie că pierde sau câștigă, fie că are note bune sau mai puțin bune. Chiar și atunci când ești supărat pe el, acesta trebuie să știe că o dată cu supărarea, nu a dispărut și iubirea.

Dacă reușești să-ți faci copilul să creadă că tu știi despre el că este bun și special – nu doar atunci când face lucruri mărețe – acest lucru îi va insufla un nivel foarte ridicat de stimă de sine și încredere în sine. Iar acest lucru îl va ajuta pe copil să depășească mult mai ușor momentul în care nu va avea o părere bună despre el.

Concluzie

Încrederea în sine la copii este unul dintre cele mai mari și frumoase cadouri pe care un părinte i le poate oferi copilului său. Chiar dacă nu este un lucru ușor, este un lucru foarte important. Cu un nivel de încredere ridicat, un copil va crește sănătos și va deveni un adult funcțional care nu se va teme de lupta pentru îndeplinirea obiectivelor sale.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză