0752 822 373 | contact@didacto.ro

Jocuri de societate pentru copii – 12 beneficii și recomandări

Cuprins

Jocuri de societate pentru copii – cum pot fi acestea importante în dezvoltarea mentală și socială a copiilor? Pe parcursul acestui articol, vom încerca să răspundem acestei întrebări, subliniind aspecte pozitive precum: o concentrare îmbunătățită la dezvoltarea creativităţii, însuşirea diverselor abilităţi și multe alte beneficii.

Istoric

Jocuri de societate pentru copii – Istoric

Am fi tentaţi să credem că aceste jocuri de societate pentru copii sunt o invenţie recentă, când de fapt, acestea datează încă din preistorie, cu mult înainte ca oamenii să fi învăţat să citească sau să scrie. De exemplu, o serie de 49 de pietre mici sculptate, vechi de peste 5 000 de ani,  au fost găsite în sud-estul Turciei. Acestea sunt cele mai vechi piese de joc găsite vreodată.

Iniţial, jocurile de societate erau preferate în principal de către adulţi, fiind mai apoi adoptate cu rapiditate şi de către copii. Deşi tehnic nu este un joc de societate, unul dintre primele astfel de jocuri centrare pe copii a fost Şotronul – invitat încă de pe vremea Imperiului Roman. Cu timpul, popularitatea jocurilor de societate a continuat să crească atât în rândul adulţilor, cât şi printre copii. De exemplu, jocul Catan, dezvoltat începând cu anul 1995, a fost vândut de atunci în peste 24 de milioane de exemplare şi tradus în peste 30 de limbi.

Odată cu popularitatea jocurilor de societate, a crescut şi complexitatea acestora, ceea ce a determinat o serie şi mai mare de beneficii pe care acestea le pot aduce în dezvoltarea copiilor. Unele sunt mai mult decât evidente: copiilor le place să se joace, iar multe jocuri de societate pentru copii sunt o oportunitate numai bună de a aduce familia împreună la joacă.

În rândurile de mai jos, am notat câteva beneficii mai puţin evidente ale jocurilor de societate pentru copii,pe care e fain şi util să le ştii.

beneficii

Jocuri de societate pentru copii – Beneficii

Dezvoltă abilităţi sociale vitale:

Jucarea unui joc de societate este esențial pentru dezvoltarea abilităților sociale ale unui copil. Aceste jocuri creează un mediu captivant de concurență și motivație care încurajează exprimarea verbală în timp ce dezvoltă calități precum răbdarea și determinarea. Concentrarea și memoria sunt îmbunătățite prin atenţia acordată jocului, deoarece copiii trebuie să-și amintească regulile și când este rândul lor să facă o mișcare.

Întăresc sistemul imunitar

Cercetările arată că gândurile și sentimentele negative pot reduce capacitatea de a combate bolile,  în timp ce gândurile și sentimentele pozitive, precum bucuria și râsul obținute pe parcursul unui joc de societate pot întări sistemul imunitar.

 Determină luarea de decizii

Unele jocuri de societate pentru copii îi ajută să îşi dezvolte abilități de luare a deciziilor. De exemplu, cele bazate pe strategie solicită jucătorii să facă mișcări rapide, dar eficiente, îmbunătățindu-și astfel abilitățile de luare a deciziilor. Un jucător trebuie să gândească critic la un nivel foarte înalt, ca să nu facă o mișcare la întâmplare. Abilitățile de luare a deciziilor antrenate astfel de jocurile de societate sunt foarte importante pentru ei în lumea reală.

Încurajează atingerea obiectivelor

Unele dintre trăsăturile cheie ale jocurilor de societate sunt exact genul de lucruri de care are nevoie o persoană pentru a-și atinge un obiectiv. De exemplu, învață cum să recruteze aliați, când să facă o mișcare și cum să prezică strategiile adversarului în timpul jocului. Aceste lucruri îi ajută pe copii să-și dezvolte o mentalitate care pe viitor să le fie utilă în a îndeplini diverse obiective.

Dezvoltă gândirea critică şi capacitatea de analiză

Multe jocuri de societate pentru copii îi ajută să își dezvolte abilitățile de logică și raționament, să îşi îmbunătățească gândirea critică și să stimuleze raționamentul spațial. Capacitatea de concentrare și învăţare pentru o perioadă mai lungă de timp este, de asemenea, dezvoltată prin aceste jocuri.

Dezvoltă memoria și abilitățile cognitive

Zonele creierului care sunt responsabile pentru gândirea complexă și formarea memoriei beneficiază cel mai mult atunci când un copil se  joacă astfel de jocuri. De exemplu, studiile sugerează că jucătorii de șah sunt mai buni în recunoașterea și memorarea anumitor configurații.

Învaţă copiii să accepte eşecul

Copiii care se joacă în mod regulat, află că uneori se întâmplă să fie confruntaţi cu situaţii de eşec, în care au pierdut la respectivul joc. Această pierdere poate acţiona pe viitor ca drept motivaţie pentru îmbunătăţirea abilităţilor personale. De asemenea, gestionarea sentimentelor de furie şi resemnare, deseori întâlnite în aceste cazuri, contribuie la o dezvoltare personală complexă.

Tratament terapeutic

Cele mai multe tipuri de jocuri de societate pentru copii impun jucătorilor să utilizeze abilități motrice fine pentru a ridica sau a muta piesele. Aceste mişcări sunt acțiuni care implică atât coordonare cât și dexteritate, reprezentând un adevărat ajutor atunci când sunt adăugați la tratamentele de terapie ocupațională.

Distrează și bine dispun

Unul dintre cele mai importante beneficii ale jocurilor de societate rămâne puterea acestora de a produce râsete, bună dispoziţie şi fericire.

cum alegem cele mai bune jocuri

Totuşi, cum alegem cele mai bune jocuri de societate pentru copii?

Există anumite criterii pentru a determina ceea ce face ca aceste jocuri de societate pentru copii să fie mai mult sau mai puţin benefice. Iată câteva recomandări din partea noastră:

Fiecare vârstă are propriile sale jocuri

Unul dintre cele mai importante criterii de luat în calcul este vârsta copilului. Abilitățile copiilor se schimbă rapid de la an la an. Prin urmare, jocurile care îi însoțesc trebuie să reflecte această evoluție. Nu este nevoie să-i facem pe copii să joace un joc destinat unei categorii de vârste mai mari, însă se pot bucura în voie de jocuri şi pentru categorii de vârstă mai mici.

Subiect, strategie, ilustraţie

Tema este esențială, deoarece este aceea care îl face pe copil să își dorească să fie interesat de joc. Dacă tema, ilustrațiile și materialul îl aduc pe copil la joc, iar povestea strategică îi place, îl va face să se întoarcă la el. Aici, pe de altă parte, decât să cauți cu orice preț originalitatea, este mai bine să rămâi la lucrurile cunoscute și stăpânite de copil. Mai ales pentru cei mici.

Propuneri  jocuri de societate pentru copii

  1. Catan: cum aminteam şi în articol – continuă să fie unul dintre cele mai populare şi captivante jocuri de societate pentru copii. Jucătorii sunt provocaţi să administreze propria lor insulă de la 0 şi să negocieze între ei pentru a obţine diverse resurse. Jocul poate fi extins apoi cu noi şi noi părţi, astfel este o achiziţie de care cu greu te poţi plictisi. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Cameleon: pune la încercare cultura generală a jucătorilor şi gândirea lor strategică sub forma unui joc antrenant. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Dixit: poate unul dintre cele mai versatile jocuri de societate pentru copii, poate fi folosit – datorită cărţilor de joc foarte frumos ilustrate – în nenumărate scopuri şi în afara regulamentului de bază. Acesta creează un context de cunoaştere şi antrenează imaginaţia. Asemenea jocului Catan, şi Dixit poate fi completat mai apoi cu extensii diverse, cu ilustraţii din ce în ce mai complexe. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Brain box: este o serie de jocuri de societate pentru copii cu diverse teme, ce îi poate ajuta mai ales pe cei mici să înveţe într-un mod distractiv informaţii noi sau o limbă străină. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Cărţile Uno: sunt numai bune de luat la drum, încap uşor chiar şi în cel mai plin bagaj şi asigură doza de distracţie pentru întreaga familie. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Twister: rămâne unul dintre puţinele jocuri de societate pentru copii care pun într-adevăr în mişcare jucătorii. Potrivit pentru zilele petrecute în curte sau în parc. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Activity: devenit un clasic al jocurilor de societate, ce combină abilităţi diverse şi garantează o distracţie pe cinste. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Trefl-5secunde Junior: este un joc ce poate oferi un timp de calitate împreună cu cei mai mici din familie. Jucătorii trebuie să răspundă rapid unor întrebări, iar răsturnările de situaţie apar la tot pasul. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. Comorile ascunse: un joc de societate menit să satisfacă nevoia de curiozitate a copiilor dar şi să asigure doza de suspans pentru restul familiei. Reprezintă o aventură plină de peripeţii şi surprize. Îl poţi achiziţiona de aici.
  1. 150 de jocuri într-unul singur: reprezintă un kit de jocuri de societate pentru copii distractive, util în dotarea oricărei case. Îl poţi achiziţiona de aici.

Distracţie şi voie bună împreună

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând,  spre deosebire de o jucărie, un joc de societate necesită mai mulți participanți. Însă, foarte des, copiiilor  le sunt oferite jocuri de societate, fără ca mai apoi ceilalţi din familie să participe efectiv la a juca acel joc, astfel cutia ajunge doar să culeagă praful. Prin urmare, este important să alegem aceste jocuri şi în funcţie de ce anume ar putea fi distractiv pentru întreaga familie.

Pentru o petrecere a timpului liber mai diversificată, joaca se poate muta și în online, așadar, vă invităm să parcurgeți și acest articol cu 10 resurse educaționale și distractive cu jocuri online pentru copii.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză