Jocuri pentru copii – un articol esențial pentru părinți și cadrele didactice. Aici veți afla ce impact au aceste jocuri pentru copii și ce impact au asupra dezvoltării fizice, emoțională și cognitivă.
Copilăria este poate cea mai scurtă, dar cu siguranță cea mai frumoasă perioadă din viețile noastre. Zilele lungi și minunate în care ne jucăm în permanență; „stresul” provocat de faptul că nu știm cum să îmbrăcăm păpușa sau cu ce mașină să ne întrecem; jocurile pentru copii jucate cu vecinii de la bloc până seara târziu când părinții „ne băgau” în casă cu greu – asta e copilăria frumoasă. Și, în mod cert, toți ajungem să simțim un singur lucru, privind retrospectiv: dor.
Cu toate acestea, sunt momente în care apar unele întrebări: este bine să ne jucăm atât de mult atunci când suntem copii? Ce e joaca asta, până la urma? La ce ne ajută? Ei bine, avem răspuns la toate aceste întrebări.
Ce este joaca?
Simplu spus, joaca este munca copiilor. Aceasta presupune a realiza diverse activități pentru amuzamentul celor mici, activități care oferă câștiguri la nivel comportamental, social și psihomotor. Joaca este condusă de copii. Eu sunt directorii propriilor activități, astfel că recompensele la cele trei niveluri se poate să fie diferite pentru fiecare copil în parte. Este foarte distractivă și spontană.
De ce este importantă joaca?
Joaca pentru copii este o parte importantă în dezvoltarea sa personală. Prin jocuri pentru copii aceștia învață despre forme, culori, cauză-efect și chiar despre ei înșiși. Pe lângă dezvoltarea cognitivă, joaca ajută copiii să-și formeze abilități sociale și psihomotorii. Este o formă excelentă de a comunica bucuria, frica, îngrijorarea, anxietatea, precum și celelalte emoții.
Joaca ia diferite forme pentru fiecare copil în parte. Ceea ce este cert este că jocurile pentru copii oferă un impuls de energie spre libertatea de exprimare. Deciziile sunt luate fără riscul unei penalizări sau al fricii de eșec. În acest fel, copiii câștigă control asupra gândurilor, emoțiilor, acțiunilor lor și își dezvoltă încrederea în sine.
Ei explorează lumea, prin jocurile destinate lor, și descoperă că sunt capabili să-și exprime plăcerile, neplăcerile, temerile, fricile, bucuriile, gândurile interioare. Astfel, joaca croiește drumul spre dezvoltarea egoului și spre procesul prin care se dezvoltă abilitățile sociale și fizice.
Jocurile pentru copii sunt pline de imaginație și fantezie. Acesta este habitatul natural al auto-exprimării și ne oferă nouă, ca adulți, indicii despre stările conștiente sau inconștiente ale copilului.
Ce impact are joaca?
Unul foarte important. Impactul jocurilor pentru copii se resimte la toate nivelurile de dezvoltare:
Dezvoltare fizică
Din punct de vedere al dezvoltării fizice, aceste jocuri pentru copii au rolul de a dezvolta abilitățile motorii fine și grosiere. Copiii repetă anumite mișcări corporale pentru pura plăcere pe care acestea le-o oferă, iar prin acestea corpul dezvoltă capacitatea de control. Spre exemplu, un copil se va uita prima data la o jucărie, apoi o va atinge, urmând ca mai apoi să o ridice.
Apoi probabil o va scutura și o va analiza întorcând-o pe o parte sau pe alta. În acest fel, mișcările copilului sunt de la cele simple la cele complexe. Astfel, în timp, acesta va avea tot mai mult control asupra lui.
Dezvoltare emoțională
Pe planul dezvoltării emoționale, copiii își construiesc o lume fantastică cu scopul de a-și exprima emoțiile liber. Jocurile de rol sunt foarte utile în acest sens. Sunt o modalitate de a gestiona conflictele emoționale. În același timp, autocunoașterea depinde de felul în care acesta este lăsat să-și exploreze lumea prin aceste jocuri de rol sau jocuri simbolice.
Atunci când ne jucăm cu copiii diverse boardgames, fotbal, basket, mergem cu bicicleta sau le citim povești, aceștia dezvoltă sentimentul de importanță. Stima de sine a copilului crește considerabil dacă le trimitem mesaje pozitive atunci când comunicăm cu ei. Chiar și în momentul în care le oferim îngrijirea zilnică.
Datorită acestor interacțiuni, copiilor li se formează o viziune despre lume și realizează locul pe care îl au în aceasta.
Dezvoltare cognitivă
Copiii deprind diverse cunoștințe în timp ce se joacă. Își exersează capacitatea de a gândi, de a-și aminti sau de a rezolva probleme. Apare dezvoltarea cognitivă ca urmare a șansei de a-și testa credințele pe care și le formează despre lume. Spre exemplu, din rezolvarea puzzle-urilor sau a altor astfel de jocuri pentru copii, aceștia își dezvoltă abilitatea de a rezolva probleme. De asemenea, pot deprinde multiple tipuri de învățare.
Limbajul este și el dezvoltat și îmbunătățit pe măsură ce copiii comunică cu ceilalți. Prin diferitele jocuri pentru vârsta lor, ajung să înțeleagă conceptele de dimensiune, formă, textură. Conceptul de relaționare este exersat atunci când copilul încearcă să pună un obiect pătrat într-o formă rotundă sau un obiect mare într-o formă prea largă.
Cărțile, videoclipurile și jocurile educaționale care denotă elemente de relaționare dintre imagini și cuvinte ajută la îmbogățirea vocabularului. În același timp, îl fac pe copil să înțeleagă mai bine lumea în care trăiește.
Dezvoltarea socială
Pe măsură ce copiii încep să se joace și să interacționeze cu cei din jur, aceștia realizează că ei sunt diferiți de ceilalți. Astfel, apare acest concept de diferențiere dintre sinele propriu și ceilalți. Copiii încep să experiențieze bucuria prin contactul pe care îl au cu ceilalți și se implică tot mai mult în interacțiuni cu ceilalți. Pe măsură ce cresc, vor privi aceste interacțiuni cu plăcere și se vor bucura foarte mult de ele.
Prin acestea vor învăța să își aștepte rândul, să lucreze în echipă, să fie fairplay într-o competiție. Vor învăța, de asemenea, să negocieze cu diferite stiluri de personalități – pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți. Prin jocurile pe care le au cu covârstnicii au sentimentul câștigului și al pierderii și învață cum să îl gestioneze. Din punct de vedere social, copiii se dezvoltă spectaculos de mult prin joacă.
Dezvoltare morală
Atunci când se joacă cu prietenii lor sau cu familia, copiii învață că anumite comportamente sunt acceptate, altele nu. De obicei, din postura de părinte, începem să dezvoltăm acest simț moral al copilului prin faptul că îi învățăm să-și controleze comportamentele agresive. O modalitate prin care îi putem învăța despre moralitate este ca atunci când le citim sau ne jucăm jocuri de rol să evidențiem implicațiile morale pe care le are lectura sau povestea rolurilor.
Pe de altă parte, din jocurile în grup, copiii pot învăța că a-ți aștepta rândul este recompensat, în schimb a trișa nu. Astfel învață ce este respectul și cum să respecte emoțiile și comportamentele celorlalți. Pe scurt, învață să fie amabili și politicoși.
Jocuri pentru copii: Concluzie
În concluzie, joaca, privită la modul general, este esențială în dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Pentru noi, ca adulți, uneori pare că ei pierd vremea cu anumite obiecte sau jucării, sau timpul petrecut afară cu ceilalți copii e prea mult. Dar dacă analizăm cu atenție acest comportament de joacă, înțelegem că are un impact enorm asupra tuturor aspectelor vieții noastre.
De la planul fizic până la planul moral, joaca are menirea de a crea un om capabil să se descurce în viitoarea lui viață de adult. Așadar, permiteți-le copiilor să se joace cât mai mult prin diverse jocuri pentru copii, singuri sau cu covârstnicii. Veți fi plăcut surprinși să descoperiți câte lecții de dezvoltare le oferă fiecare joc.
Știm cât de importantă este joaca pentru copii, iar prin articolul Jocuri pentru copii venim în întâmpinarea dumneavoastră și cu exemple concrete de activități. De asemenea, vă invităm să parcurgeți programele educaționale oferite de TabaraDeVara.ro și TabaraDeGermana.ro, să vă familiarizați cu taberele organizate și să vedeți ce jocuri pentru copii includem în activitățile zilnice, pentru dezvoltarea acestora.