Limbi străine – Top 10 motive pentru a învăța o limbă străină

Limbi străine

Limbi străine – învățarea acestora a ajuns o activitate pe care toată lumea o ia în serios și se pregătește pentru aceasta. Fie că îți dorești să călătorești într-o altă țară, să comunici cu oameni din diverse părți ale lumii sau vrei să înveți într-un nou mediu, fiecare limbă străină pe care o cunoști îți va deschide drumuri și oportunități la care poate nici nu te gândeai. 

Cunoașterea unei limbi străini a devenit o necesitate în zilele noastre și partea cea mai bună este că poți începe oricând să înveți, iar varietatea de resurse care să te ajute în acest proces este foarte largă. Pe site-ul nostru poți găsi mai multe resurse necesare pentru învățarea limbii germane. 

Studiile arată că indiferent de vârsta la care începi să înveți o limbă străină, plasticitatea creierului se dezvoltă la fel de mult și beneficiile sunt aceleași. Înveți mai ușor când ești copil sau tânăr, dar orice vârstă e potrivită pentru a învăța un lucru nou. Învățarea unei limbi străine are foarte multe beneficii, iar mai jos sunt descrise 10 motive principale pentru care merită să înveți o limbă străină.

Îți deschide noi orizonturi

Îți deschide noi orizonturi

O limbă străină este cheia către a cunoaște o nouă cultură, către a vedea lumea dintr-o altă perspectivă și a înțelege mai bine lumea în care trăim. Limbajul unei comunități definește felul în care oamenii trăiesc, cum comunică unii cu ceilalți și de ce se comportă într-un anumit fel. Astfel, cu cât cunoști mai bine limba unei anumite comunități, cu atât mai bine poți să o înțelegi. 

Înveți cum să înveți

Înveți cum să înveți

Limbajul ajută la dezvoltarea anumitor sinapse ale creierului, astfel încât noi conexiuni se formează și structuri de gândire se dezvoltă. Cu cât înveți mai mult o limbă străină, cu atât mai mult partea creierului responsabilă de învățare și de limbaj se modifică, ceea ce ajută la învățarea pe termen lung și a altor lucruri. Astfel, când înveți o limbă străină îți dezvolți și abilitatea de a învăța, care este una dintre competențele cele mai importante ale secolului în care trăim. 

Cunoști oameni din toată lumea

Cunoști oameni din toată lumea

Până nu demult, comunitățile din care făceam parte se răstrângeau la câteva grupuri care de obicei vorbeau aceeași limbă. Astăzi, există mult mai multe șanse ca la un moment dat să întâlnești pe cineva dintr-o altă țară și cu care trebuie să comunici. Chiar și doar în mediul virtual ai nevoie să comunici într-o altă limbă. Cu cât cunoști alte limbi, cu atât mai mult vei avea șansa să cunoști diferiți oameni de la care poți afla noi povești de viață.

Îți dezvolți abilități de viață

Îți dezvolți abilități de viață

Când înveți o limbă nouă, atenția la detalii crește semnificativ. Abilitățile de a rezolva probleme și de a găsi soluții creative se dezvoltă odată cu noul proces de învățare, iar într-un mediu care e în permanentă schimbare, acestea sunt o condiție necesară pentru orice muncă pe care vrei să o faci.

Ești mai deschis către lume

Ești mai deschis către lume

Fiecare nouă limbă învățată îți oferă acces către moduri diferite în care oamenii trăiesc, iar felul în care vedeai viața până atunci se poate schimba. Cu cât încerci să înțelegi mai bine lucrurile noi pe care le descoperi, cu atât mai bine începi să accepți diferențele culturale, sociale sau de altă natură și ești mai deschis către noi perspective. Ochelarii prin care vedeai lumea până atunci se schimbă și în același timp te schimbi și tu. 

Performanțele academice se îmbunătățesc

Performanțele academice se îmbunătățesc 

Oare te-ai gândit că învățarea unei limbi străine te ajută să fii mai bun și în alte domenii? Studiile arată că persoanele multilingvistice obțin rezultate mai bune la celelalte materii, în comparație cu cei care nu cunosc nicio limbă străină. 

Ai mai multe șanse să obții locul de muncă pe care ți-l dorești

Ai mai multe șanse să obții locul de muncă pe care ți-l dorești 

Cunoașterea unei limbi străine este o necesitate, iar învățarea mai multor limbi străine este un avantaj pe care îl poți avea în comparație cu alți candidați. Totodată, cu cât poți să comunici în mai multe limbi, cu atât mai ușor îți va fi să creezi legături, să ai acces la mai multe oportunități de angajare sau de dezvoltare profesională. Chiar și când ești elev, cu cât știi mai bine cel puțin o limbă străină, cu atât mai mult cresc șansele să te poți implica în proiecte internaționale, care apar din ce în ce mai mult la noi în țară.

Înțelegi mai ușor diferențele culturale

Înțelegi mai ușor diferențele culturale

Fiecare cultură e diferită, chiar dacă putem găsi foarte multe asemănări între ele uneori. Fiecare limbă vorbită are propriile reprezentări pentru lumea din jur, astfel încât când începi să vorbești limba unei alte țări înțelegi și cauzele pentru care lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. În același timp, descoperi mai bine cultura proprie și poți observa diferențele culturale.

Dobândești încredere de sine

Dobândești încredere de sine

Cum spuneam și mai sus, în momentul în care începi să înveți o altă limbă afli noi informații și îți dezvolți competențe necesare acestui secol. Totodată, când cunoști o  limbă străină și ajungi să comunici cu mai mulți oameni, să te implici în diferite proiecte sau poate chiar să călătorești mai mult dobândești și mai multă încredere în tine că poți faci lucruri pe care înainte nu îndrăzneai sau nu știai cum să le faci. 

Te cunoști mai bine

Te cunoști mai bine 

Procesul de învăța o nouă limbă străină poate fi foarte dificil și necesită consecvență, investiție de timp, de energie și găsirea celor mai bune modalități prin care să ajungi la rezultatele dorite. Astfel, pe parcurs ajungi să te cunoști mai bine pe tine. Poate unele lucruri le știai deja, iar pe altele le descoperi odată cu noile informații pe care le dobândești. Cunoașterea de sine e importantă în fiecare lucru pe care îl facem pentru că așa putem să ajungem să comunicăm mai empatic cu cei din jur și să construim relații de încredere mai ușor cu cei din jurul nostru.

Concluzii și recomandări pentru a învăța limbi străine

Sunt sigură că dacă ai fost pus în diverse situații și contexte multiculturale sau internaționale, ai descoperit și alte motive pentru care e important să înveți o limbă străină și cât de mult te poate ajuta. Fie că alegi să înveți limba germană sau oricare altă limbă, cel mai important este să începi procesul de învățare și să te bucuri de accesul cunoașterii pe care acum îl ai către lume.

Spre exemplu, un mod distractiv de a învăța limba germană, poate fi și lectura în limba germană, iar într-un alt articol am rezumat motivele pentru care lectura este benefică, dar și recomandări punctuale de povești pentru copii în limba germană.
Alte articole și resurse pentru asimilarea sau îmbunătățirea limbii germane le puteți parcurge pe site-urile TabăradeGermană.ro (articole potrivite pentru copii și tineri), respectiv ÎnvațăGermană.ro (pentru tineri și adulți).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Copilul tău ce face vara aceasta?

Înscrie-l acum la taberele în limba germană pentru copii Didacto și oferă-i o experiență de neuitat!