0752 822 373 | contact@didacto.ro

Motivația pentru copii – 11 moduri prin care poate fi stimulată

Cuprins

Motivația pentru copii înseamnă motorașul folosit pentru a-și realiza acțiunile. De ce fac ceea ce fac? Încă de la naștere, ei sunt atrași de tot ceea ce este nou și au o mare dorință de a explora.

Psihologii au identificat că motivația este de două feluri: intrinsecă, atunci când acțiunile realizate sunt făcute din pură plăcere (cum ar fi jocurile); extrinsecă, atunci când motivul pentru care realizează o acțiune le este extern (cum ar fi obținerea unei note mari la școală).

Dintre cele două, motivația intrinsecă este cea care are efecte pe termen lung și va exista în orice context al vieții lor. Ea nu va fi abandonată odată ce obiectivele copilului sunt atinse sau odată ce „recompensa” dispare.

Iată o listă de 11 recomandări despre cum funcționează motivația pentru copii și cum o poți stimula:

Folosește-te de puterea exemplului personal

1. Folosește-te de puterea exemplului personal

Așa cum știm deja, copiii învață de la cei din jurul lor. Tu ești idolul lor, modelul lor de om pe care vor încerca să îl copieze. Cu alte cuvinte, motivația pentru copiii tăi ești chiar tu. Prin imitarea acțiunilor tale, ei reușesc să își integreze în viață niște valori și comportamente. Spre exemplu, dacă vrei ca aceștia să nu ridice vocea la tine, asigură-te că în famila ta nimeni nu trebuie să ridice vocea ca să se facă auzit.

Atunci când copiii tăi se simt demoralizați, folosește-te de puterea exemplului tău și spune-le despre dificultățile peste care ai trecut și tu. Arată-le ce a funcționat pentru tine și cum ai reușit să ieși tu din impas. Nu te sfii să arăți vulnerabilitate. Transmite-le acest mesaj sub formă de încurajare, nu-i face să se simtă ca într-o competiție.

Îmbină utilul cu plăcutul

2. Îmbină utilul cu plăcutul

Principalul factor demotivațional al copiilor este monotonia. Atunci când o acțiune nu prezintă interes pentru copii, ei nu simt determinarea necesară să o facă. Unul dintre stimulii pe care îi poți folosi pentru a-i stimula, este personalizarea lucrurilor lor. Spre exemplu, cumpără-le un rucsac cu personajul lor preferat cu care să meargă la grădiniță; 

Mai mult, îi poți trimite într-o tabără de vară care organizează activități educaționale într-o atmosferă prietenoasă, cu diferite tematici.  

Apreciază reușitele copiilor

3. Apreciază reușitele copiilor

Tuturor ne place să știm că am făcut un lucru bine. Data viitoare când copiii tăi fac ceva bine, nu uita să le arăți aprecierea ta. Spre exemplu, spune-le „Mi-a plăcut foarte mult cum ai cântat azi la serbare.” Motivația pentru copii vine și din faptul că noi le-am observat și le-am apreciat acțiunile. 

Implică-ți copiii în activitățile zilnice

4. Implică-ți copiii în activitățile zilnice

Așa cum spuneam și mai sus, nimănui nu-i place monotonia. Încurajează-ți copiii să participe la activitățile zilnice folosind creativitatea. Spre exemplu, faceți clătite împreună și lasă-i pe ei să învârtă clătitele în tigaie. Desigur, fără să conteze dacă le scapă pe jos sau dacă se fac cu făină din cap până-n picioare. Copiii simt entuziasmul atunci când reușesc să își îndeplinească cu brio și amuzament sarcinile.

Dacă vrei să citești despre alte moduri prin care le poți încuraja creativitatea, citește acest articol.

Renunță la folosirea recompenselor

5. Renunță la folosirea recompenselor

Motivația pentru copii dată prin intermediul recompenselor funcționează doar pe termen scurt, atâta timp cât recompensa este acolo. Cu alte cuvinte, ambiția lor nu se va transforma niciodată într-o motivație intrinsecă. Evită frazele de genul „Îți cumpăr o înghețată doar dacă îți strângi jucăriile.”

Comunică cu ei

6. Comunică cu ei

Dacă copiii tăi nu sunt motivați pentru a face un anumit lucru, comunică cu ei și pune-te în locul lor. Încearcă să înțelegi care este motivul pentru care refuză să facă anumite activități. Spre exemplu, nu îi „forța” să cânte la un instrument muzical care lor nu le face plăcere, doar pentru că așa vrei tu. Motivația pentru copii nu trebuie impusă cu forța. Altfel, riști ca în momentul în care ei devine adolescenți, să aiba o repulsie pentru activitatea respectivă.

Motivația pentru copii: pasiunile lor

7. Motivația pentru copii: pasiunile lor

Copiii sunt foarte sinceri atunci când le place ceva. Ce le place copiilor tăi să facă? Ce înclinații au? În ce activitate se pot pierde cu orele? Tot ceea ce fac cu drag, fără să le ceri tu să facă, vine din motivația intrinsecă, care-i va însoți pe tot parcursul vieții lor. Aceste activități le fac din pură plăcere, curiozitate și competență. Încurajeazăie și arată-le și lor că îi sprijini să și le exercite.

Oferă-le opțiunea de a alege

8. Oferă-le opțiunea de a alege

Ne place să luăm singuri decizii și să ne simțim stăpâni pe situații. Înainte de a le oferi opțiunea de a alege, asigură-te că variantele propuse cântăresc la fel. Spre exemplu, renunță la expresia „Dacă vrei să mergem în parc trebuie să mănânci toate legumele din farfurie”. Aici copiii nu are nicio putere de decizie. Înlocuiește-o cu „Înainte să ieșim în parc, mâncăm o supă. Ce fel de legume vrei în ea, mazăre sau broccoli”? În acest fel, fără să existe vreun sentiment de șantaj, copiii tăi au două opțiuni din care să aleagă: morcovi sau broccoli.

Motivația pentru copii și feedback-ul

9. Motivația pentru copii și feedback-ul

În cazul copiilor, motivația este precum un balon: uneori se umflă pentru ca mai târziu să se dezumfle. Atunci când oferi feedback pozitiv, muți atenția dinspre greșeli sau nereușite, spre ceea ce a realizat bine. Așa reușești să păstrezi „balonul” umflat. Sigur, fii sinceră și arată-le ce putea fi făcut mai bine, dar fără să pui accentul pe greșeli.

Pentru mai multe detalii despre feedback și importanța lui, îți recomandăm să citești acest articol.

Prezintă-le consecințele negative în cazul nerealizării acțiunilor

10. Prezintă-le consecințele negative în cazul nerealizării acțiunilor

Pentru a face copiii conștienți de ce se poate întâmpla dacă nu îndeplinesc unele activități, prezintă-le concret efectele pe care inactivitatea lor le-ar avea. Spre exemplu, „Dacă nu-ți aduni jucăriile din cameră, atunci când vei căuta ceva, îți va fi greu să găsești. Ba mai mult, nu vei avea nici loc unde să te joci și dacă calci pe vreo jucărie, e posibil să te rănești.”

Menține-le curiozitatea

11. Menține-le curiozitatea

 Motivația pentru copii vine din curiozitate. Stârnește-le curiozitatea și lasă-i să-și pună întrebări și să le descopere răspunsul. Spre exemplu, puteți face experimente aplicate „Hai să vedem ce se întâmplă dacă umflăm prea tare un balon.” Mai multe astfel de idei de experimente găsești în acest video.

În concluzie, dezvoltarea și menținerea interesului este un proces îndelungat care începe de acasă și continută pe tot parcursul vieții copiilor. Este important să observi și să analizezi cum funcționează motivația pentru copiii tăi. Ce activități îi atrag? Ce activități nu îi fac placere? Ce activități refuză total să facă? 

 Tu cum reușești să păstrezi ridicat motivația pentru copiii tăi? Ce alte metode de stimulare folosești? 

 

 

 

 

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză