0752 822 373 | contact@didacto.ro

Muzica pentru copii – 3 aspecte importante în dezvoltarea copiilor

Cuprins

Încă de la o vârstă fragedă, muzica are un rol major în viețile noastre. Fie că vorbim despre cultură, televiziune, ceremonii religioase, natură, activități sociale, hobby-uri sau pur și simplu despre ceea ce ne înconjoară în sens larg, muzica este mereu prezentă. Datorită acestei predispuneri față de muzică, este justificat să ne întrebăm: ce rol are muzica pentru copii și cum influențează ea dezvoltarea acestora?

Acesta este aspectul pe care îl vom analiza în continuarea articolului, dintr-o perspectivă multiplă. Pentru a înțelege cât mai bine fenomenul, vom aborda muzica pentru copii și relația acesteia, privind aspecte precum: dezvoltarea creierului, gândirii și logicii; relațiile sociale și apartenența la grup; și nu în ultimul rând, creativitatea și imaginația.

 

Muzica și dezvoltarea creierului, gândirii și a cogniției

Muzica și dezvoltarea creierului, gândirii și a cogniției la copii 

Conform unei multitudini de studii și articole publicate de organizații și instituții precum UNICEF sau University of Southern California, pentru a da doar două exemple în acest sens, muzica pentru copii are un impact direct asupra dezvoltării creierului uman. Cunoaștem, nu doar din studii, ci și din experiența noastră proprie, cum cântecele de leagăn liniștesc bebelușii și îi ajută pe aceștia să doarmă, ba mai mult, cercetătorii au demonstrat că muzica poate fi auzită și este benefică la volum mic încă din perioada sarcinii.

Ei bine, acestea nu sunt singurele beneficii, conform studiilor mai sus menționate, muzica repetitivă și calmă ajută la încetinirea bătăilor inimii și la o respirație mai calmă și profundă, iar expunerea la muzică de la o vârstă fragedă are și ea multiple beneficii. Ascultarea muzicii de către copii accelerează dezvoltarea acelor părți ale creierului care se ocupă de achiziția limbajului, citire, pronunție și vorbire, iar învățarea unui instrument muzical are un impact major asupra gândirii matematice, sincronizării și abilității de a efectua mai multe sarcini în același timp, toate aceste lucruri fiind studiate în prezent tot mai mult de către oameni de știință și neurologi.

 

beneficiile acesteia asupra relațiilor sociale

Muzica pentru copii și beneficiile acesteia asupra relațiilor sociale

Diverși istorici și oameni de știință au făcut cunoscut faptul că primele forme de muzică existente aveau ca scop formarea de comunități, legarea triburilor și crearea unor obiceiuri între membrii unui grup. Plecând de la aceste premise, putem vorbi astfel și despre muzica pentru copii din perspectiva relațiilor sociale pe care le creează. Acest aspect nu este valabil doar la copii, ci este prezent pe toată durata vieții noastre, dar, este cu atât mai important să vorbim despre relațiile sociale din copilărie, adică despre primele interacțiuni pe care le avem în afara propriei familii. 

Muzica și genurile muzicale reprezintă unul dintre principalele subiecte discutate în rândul tinerilor și al copiilor, fie că vorbim despre participarea la concerte, tabere, serbări, sau doar despre ascultarea muzicii în timpul liber. Deoarece muzica conține și de multe ori definește trendurile și obiceiurile unei generații, copiii se asociază cu diferiți artiști sau muzicieni, preiau o parte din personalitatea acestora și relaționează cu alți copii, interesați de aceleași tipuri de muzică, formându-se astfel comunități locale sau chiar internaționale.

Mai mult, muzica pentru copii, adică acea muzică special destinată ca formă și conținut copiilor, sau chiar realizată de copii, abordează subiecte pe înțelesul acestora sau din perspectiva lor, devenind un prilej foarte bun de dialog și interacțiune, introspecție, sau chiar dezvoltare de sine, elemente foarte necesare și benefice în perioada de formare a fiecăruia dintre noi. 

 

Creativitatea, imaginația și muzica pentru copii

Creativitatea, imaginația și muzica pentru copii

Friedrich Nietzsche, unul dintre cei mai influenți filosofi din istoria omenirii și un adevărat susținător al puterii imaginației, fiind el însuși un admirator al muzicii și al lui Wagner, declara într-un volum din anul 1888 că „fără muzică, viața ar fi o greșeală”. Creativitatea și imaginația sunt unele dintre trăsăturile care sunt asociate cel mai des cu copiii, iar muzica este un stimul excelent pentru dezvoltarea acestor capacități, mai ales muzica pentru copii, în rândul acestora.

Atunci când conducem o mașină sau încercăm să ne concentrăm asupra unei probleme sau soluții, avem tendința de a da mai încet sau opri muzica. Ei bine, acest lucru se datorează faptului că muzica ne permite libertatea de a nu fi nevoiți să ne concentrăm pe un anume lucru, ci de a hoinări cu imaginația noastră spre viitor, spre noi înșine sau spre diferite subiecte și teme care ne interesează. Deoarece imaginația este mult mai dezvoltată la copii, aceștia neavând responsabilități la fel de mari și stresante ca un adult, și efectele muzicii asupra imaginației sunt sporite, făcându-i pe aceștia mult mai predispuși la invenție, creare și visare.

Muzica funcționează și în sens invers, atunci când un copil ascultă muzică familiară, înainte de culcare sau atunci când o sarcină trebuie îndeplinită, aceasta facilitează o concentrare sporită, scade anxietatea și favorizează o stare de calm în care un copil se va simți mult mai pregătit pentru ceea ce are de făcut la un moment dat.

 Nu doar ascultarea muzicii ne inspiră și ne ajută să fim creativi, ci și învățarea unui instrument muzical. Așa cum am observat deja mai sus, instrumentele ajută copiii să își dezvolte gândirea matematică, ritmul și abilitatea de a se concentra în mai multe locuri în același timp, dar este și un stimul nemaipomenit pentru imaginație, deoarece, atunci când un copil are cunoștințe chiar și de bază despre cum se folosește un instrument, acesta intră în contact cu un limbaj cu totul diferit, primește unelte noi de expresie, pe care le aranjează în funcție de personalitatea sa, de ideile sale și de imaginația pe care o posedă, toate acestea fiind în permanență provocate să se dezvolte și să fie active. 

 

Concluzii

Concluzii

Luând în considerare toate cele de mai sus, putem concluziona că muzica pentru copii este foarte importantă în toate palierele vieții. Aceasta nu reprezintă o simplă preocupare trecătoare sau doar un simplu divertisment, așa cum ar putea părea la o primă vedere, ci aduce beneficii reale, de la dezvoltare, autocunoaștere și socializare, la reducerea anxietății și crearea unei stări de bine.

Formarea comportamentului, personalității și competențelor depind, în mare parte, de mediul în care copilul crește și evoluează. Astfel, ca părinte, e important să se creeze o atmosferă dornică de învățare cu ajutorul unor activități interesante și distractive. Fiecare activitate a copilului poate să fie cu scop educativ, chiar dacă se desfășoară într-un mod distractiv, fie că se uită la desene sau că se joacă. În continuare, vă recomandăm alte două articole despre cum puteți oferi copiilor cadrul în care pot învăța jucându-se: Desene animate pentru copii – la ce ajută desenele? și Jocuri de societate pentru copii – beneficii și recomandări.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză