Povești în germană – Top 10 cele mai cunoscute povești

Povești în germană

Venim cu o mână de ajutor în sprijinul părinților și le propunem un top 10 cu cele mai cunoscute povești în germană, care pot fi ascultate online înainte de culcare.

Deși librăriile sunt pline de cărți, iar secțiunile dedicate literaturii pentru copii conțin volume din ce în ce mai colorate cu titluri atrăgătoare, părinții se confruntă de multe ori cu dificultatea de a alege o carte potrivită de povești pentru copiii lor. Lucrurile devin puțin mai grele în momentul în care părinții caută cărți de povești în germană, iar pe piața din România se găsesc puține titluri care să satisfacă această nevoie.

Venim cu o mână de ajutor în sprijinul părinților a căror copii se află în procesul de a învăța limba germană sau o vorbesc deja la un nivel mediu și le propunem un top 10 al poveștilor în germană, care pot fi ascultate și online, seara, înainte de somn.

Povești în germană: Seria Meister Eder und sein Pumuckl

Meister Eder und sein Pumuckl

Maestrul Eder și Pumuckl este povestea cunoscutei autoare germane de literatură pentru copii Ellis Kaut, prezintă aventurile personajului principal, Pumuckl. El este un Kobold cu păr roșu invizibil pentru oamenii din jurul său, cu excepția maestrului tâmplar Eder cu care piticul locuiește împreună. Pumuckl este un pitic tare obraznic căruia îi place să joace farse oamenilor și care vorbește de cele mai multe ori în rime.

Ascultând seria, copiii pot afla cu ușurință care sunt lucrurile care îi plac în mod deosebit lui Pumuckl. El iubește hârtia care foșnește, lucrurile care sclipesc, ciocolata, budinca, bărcile cu vele, să se dea în leagăn și desigur micului Kobold îi place dezordinea.

Link pentru download/ascultare gratuită online: AICI

Die Geschichte von dem kleinen Muck

Povești în germană: Die Geschichte von dem kleinen Muck

Povestea lui Muck cel Mic, de Wilhem Hauff, relatează viața unui copil, care, spre durerea tatălui său, nu dorește cu adevărat să crească. Băiatul nu este încurajat de nimeni și nu știe aproape nimic despre lume atunci când devine orfan la vârsta de aproximativ șaisprezece ani. Văzut de rudele sale drept un pierde-vară și un neștiutor de carte, acesta este alungat și se vede nevoit să colinde țara pentru a-și căuta fericirea și norocul.

Odată cu plecarea sa, Muck cel Mic are parte de tot felul de aventuri: începe să lucreze ca și îngrijitor de pisici, apoi ajunge în slujba împăratului, găsește o serie de obiecte fermecate care îi transformă înfățișarea. Este acuzat de  furt și întemnițat de către curtenii împăratului, ca în final să fie eliberat și să se retragă într-o casă mare. Alege astfel să locuiască singur, departe de oameni.

Link pentru download/ascultare gratuită online: AICI

Die Biene Maja und ihre Abenteuer

Povești în germană: Die Biene Maja und ihre Abenteuer 

Albina Maya și aventurile ei este povestea autorului german Waldemar Bonsels. Albina Maya este prea plictisită în stup și vrea să iasă în lumea largă. Cunoaște în aventurile ei pe lăcusta fantezistă și pe drăguțul gândac de trandafir, Peppi. Dar, după ce îl eliberează pe gândacul Kurt din ghearele păianjenului infernal Thekla, Maya află despre planul malefic al viespilor: vor să atace stupul care este casa albinuței Maya!

Die Biene Maja und ihre Abenteuer este o poveste minunată pentru copii. Revizuită și transpusă într-un limbaj frumos, acestă carte clasică de povești în germană trebuie să își găsească locul în fiecare cameră de copii. Cu siguranță va oferi multe ore interesante și vesele de lectură.

Pentru cei care vor să asculte povestea audio, linkul de download îl puteți găsi AICI.

Bibi Blocksberg

Povești în germană: Bibi Blocksberg

Bibi Blocksberg este de fapt o poveste de tip serial german audio pentru copii creat în mod surprinzător de o autoare britanico-austriacă. Elfie Donnelly a scris nenumărate cărți și povesti radio pentru copii. Brigitte „Bibi” Blocksberg, personajul principal, este o fată vrăjitoare de 13 ani, care are părul blond legat într-o coadă de cal. Ea poartă o rochie verde (verdele este culoarea ei preferată) și șosete albe.

Lui Bibi îi place să-și folosească puterile magice pentru a juca diferite feste omenilor din viața ei. Primarul, directorul școlii, profesorii și mulți alți oameni din Neustadt cad victime ale glumelor ei. Mica vrăjitoare călătorește desigur pe o mătură și iubește piureul de cartofi, pe care nu doar că îl mănâncă cu plăcere, dar pe care îl și face să zboare folosind cuvintele magice „Eene meene Mei, flieg los Kartoffelbrei” (Eene meene Mei, zboară piureule de cartofi!).

În prezent seria de povești în germană are deja 95 de episode cu simpatica vrăjitoare și va deveni cu siguranță una dintre poveștile preferate ale copiilor. Aceștia nu doar că vor fi încântați să asculte seria, ci iși vor dori să zboare ca și Bibi și să facă vrăjitorii.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Benjamin Blümchen

Povești în germană: Benjamin Blümchen

Benjamin Floricică este tot o serie de cărți de povești și seriale audio create de aceeași autoare britanico-austriacă, Elfie Donnelly, care rulează din 1977 și conține în prezent 142 de povești (povești în germană sau engleză).

Elefantul Benjamin este mare și puternic, drăgălaș și bun. Îi place adesea să lenevească, dar când se întâmplă ceva în jurul lui, el este urgent în picioare și pregătit să acționeze. Este cunoscut pentru inconfundabilul său strigăt „Toroo!”. Casa lui Benjamin este grădina zoologică Neustadt, iar directorul grădinii zoologice Herr Tierlieb, Karl the Keeper și toate animalele de acolo reprezintă familia lui. Însă cel mai bun prieten al său este un băiat pe nume Otto, cu care Benjamin petrece aproape fiecare după-amiază și în fiecare weekend au parte de multe aventuri.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Post für den Tiger

Povești în germană: Post für den Tiger

Sub numele său c0mplet Die Geschichte, wie der kleine Bär und der kleine Tiger die Briefpost, die Luftpost und das Telefon erfinden) – Poșta pentru Tigru (Povestea despre cum ursul mic și micul tigru au inventat poșta, poșta aeriană și telefonul) este titlul unei povești în germană ilustrate pentru copii scrisă de Horst Eckertal alias Janosch.

În carte Janosch povestește cum micul tigru și ursul mic inventează poșta și telefonul.

Când micul urs merge la pescuit, micul tigru care a rămas acasă observă că este foarte singur și se simte stingher. Prin urmare, nu are niciun chef să decojească cartofii, să măture sau să ude florile. Pentru a schimba acest lucru, micul urs ar trebui să-i scrie o scrisoare de la râu. Dar în momentul în care ursul îi scrie scrisoarea, însă o aduce doar seara acasă, tigrul își dă seama că a fost tot singur peste zi. Prin urmare, tigrul și ursul decid să trimită scrisoarea data viitoare cu ajutorul unui mesager.

Cartea ”Poșta pentru Tigru” dezleagă pe parcursul narațiunii misterul legat de cine urmează să scrie scrisori și cine o să le trimită, implicând rând pe rând felurite animale din pădure. Povestea pentru copii nu doar că are un limbaj simplu, însă este și foarte ușor de parcurs în limba germană și totodată face apel la imaginația micilor cititori să găsească soluții simple la probleme complicate.

Pentru cei care vor să asculte povestea audio, linkul de download îl puteți găsi AICI.

Lauras Stern

Povești în germană: Lauras Stern

Steaua Laurei este titlul unei serii de cărți a autorului german Klaus Baumgart, este povestea Laurei, fetița de șapte ani care găsește o „stea rănită”. Într-o seară când Laura nu poate adormi și se uită pe fereastră, vede o stea căzând direct de pe casă pe trotuar. Laura aduce steaua în camera ei, însă în dimineața următoare, steaua pare că a dispărut.

Cum reușește Laura să o regăsească, de ce aventuri mai are parte împreună cu steaua și cum învață Laura că uneori trebuie să te desparți de lucruri dragi, asta este povestea de o sensibilitate aparte în cartea de povești în germană Lauras Stern.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Zwerg Nase

Povești în germană: Zwerg Nase

Nas de Pitic este o poveste scrisă de Wilhelm Hauf despre frumosul băiat Jakob care este ținut captiv de o vrăjitoare timp de șapte ani și se reîntoarce ca un pitic urât. Timpul petrecut în casa vrăjitoarei nu a trecut însă degeaba, Jakob învață de la aceasta arta culinară și se împrietenește cu o gâscă fermecată. Aceasta îl ajută la finalul acestei povești în germană să se elibereze pe el și pe prietena lui, Mimi, de magia malefică.

„Nasul de Pitic” este unul dintre cele mai cunoscute și mai populare basme scrise de Wilhelm Hauff, care reușește într-un mod foarte plăcut să surprindă sentimentelor și stările de spirit ale personajelor sale.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Saids Geschichte oder der Schatz in der Wüste

Povești în germană: Saids Geschichte oder der Schatz in der Wüste

Povestea lui Said sau Comoara din deșert este o carte pentru copii scrisă de Sigrid Heuck.

Said a aflat despre o comoară în deșert de la negustorul râului Mamadou, pe care mulți l-au căutat în zadar. Este o oglindă neagră care promite celui care o găsește fericire și bogății nemăsurate. Călătoria aventuroasă a lui Said îl duce prin nisipurile din pustiu și prin multe țări orientale. El trebuie să finalizeze cinci sarcini înainte de a se întoarce în Sahara pentru a găsi comoara. Deși Said este protejat de darurile unei zâne, cadoul nedorit primit din partea unui djinn îi aduce un mare necaz și îi pune în pericol împlinirea visului.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Der Regenbogenfisch

Povești în germană: Der Regenbogenfisch

Peștele curcubeu este o carte de povești în germană scrisă de autorul elvețian Markus Pfister, care a fost nu doar tradusă în mai multe limbi, ci a reprezentat și șablonul pentru o serie de desene animate.

Povestea este despre un pește curcubeu, cu solzi nu doar foarte colorați, ci de-a dreptul strălucitori, ceea ce îl face cel mai frumos dintre toți peștii. Cu toate astea, peștișorul este foarte vanitos și nu vrea să ofere nimănui din averea sa. Din cauza acestui lucru peștișorul este foarte singur. Doar când împarte solzii săi cu alți pești, își dă seama cât de mare este fericirea lui. Astfel, autorul încearcă să transmită copiilor mesajul simplu și universal de înțeles „dacă împarți ești bucuros”.

Link pentru download/ascultare online: AICI

Sperăm că cele 10 titlurile propuse de povești în germană pentru copii trezesc nu doar interesul micuților ascultători, ci îi determină și pe părinți să asculte povești în germană sub formă audio împreună cu copiii lor, să râdă împreună de năzdrăvăniile personajelor principale, să comenteze împreună acțiunile și să trăiască cu intensitate aventurile acestor personaje.

Pentru părinții care doresc să afle mai multe despre importanța lecturii și a poveștilor pentru dezvoltarea copiilor, vă recomandăm să citiți și articolele Cărți pentru copii – Top 10 cele mai apreciate cărți pentru copii și Poveşti pentru copii – 10 motive pentru care sunt importante.
Iar dacă doriți să oferiți copiilor, pe lângă o lectură interesantă și o aventură pe măsură, vă invităm să urmăriți taberele de germană și activitățile pentru copii organizate de Asociația Gutenberg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin