Prima zi de școală poate sa fie un eveniment destul de solicitant atât pentru părinți cât și pentru copii. Gestionat însă din timp, cu răbdare și puțină organizare, poate să devină o amintire plăcută atât pentru micuți cât și pentru părinți.
Vă oferim 10 sfaturi pentru prima zi de școală a celor mici.
Povestiți cu micuțul despre prima zi de școală.
Explicați-i ce fel de activități îl așteaptă, ce program are la școală, la ce oră începe și când se sfârșesc orele. Puteți chiar să faceți plimbări scurte pe traseul acasă-școala astfel încât copilul să recunoască ușor zona și chiar să se familiarizeze cu clădirea școlii. Vorbiți cu copilul despre aspectele pozitive ale începerii școlii. Astfel micuțului nu o să îi mai fie teamă de acest mare necunoscut “începutul de an școlar”. La școală va avea multe lucruri noi de învățat și o să poată să își facă mulți prieteni. La urmă, cine nu își dorește să aibă mulți prieteni?!
Schimbați cu o săptămână înainte de prima zi de școală ora de somn.
Astfel copilul dumneavoastră o să fie odihnit și o să se poată concentra cu ușurință la activitățile de la școală. Copiii cu vârstele între 6 și 13 ani au nevoie de aproximativ 9-11 ore de somn pe noapte. Înainte de a adormi puteți începe să îi citiți o carte de povești. Astfel îl ajutați pe micuț să intre mai ușor în starea de liniștire și îl pregătiți totodată pentru viitoarele lecturi de la școală.
Alegeți împreună cu micuțul un ghiozdan potrivit.
Pentru a-l face pe cel mic să se simtă încrezator în prima zi de școală, alegerea unui ghiozdan pe placul acestuia poate fi un lucru de luat în calcul. Țineți minte că greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 15% din greutatea copilului. Pentru confort, alegeți un ghiozdan cu spatele căptușit și berete cât mai late, poate chiar și cu o centură în jurul pieptului. Puteți alege și un ghiozdan pe role. Luați aici în considerare faptul că micuțul poate avea dificultăți de ridicare dacă trebuie să urce și să coboare scări. Un ghiozdan potrivit o să facă marea diferență între viitoare probleme ale copilului cu spatele și o postură corectă și sănătoasă.
Mergeți împreună la cumpărături pentru a achiziționa rechizitele necesare.
Începeți în prealabil să faceți o listă cu lucrurile de care aveți nevoie pentru început, chiar dacă nu o să le puteți cumpără pe toate din prima. Veți avea cu siguranță nevoie de creioane colorate, carioci, acuarele, foarfeci, lipici, gume de șters, ascuțitoare, penar, cutie pentru mâncare, sticlă pentru apă, șervețele și dezinfectant. Dați copilului posibilitatea să își aleagă singur o parte dintre rechizite. Astfel micuțul va utiliza obiectele alese cu o bucurie mai mare și va merge cu plăcere mai ales în prima zi de școală.
Amenajați din timp camera copilului pentru perioada în care va începe școală.
Biroul este cel mai important obiect din camera viitorului școlar, pe care micuțul o să își facă zilnic temele. Este indicat să cumpărați un birou spațios pe care micuțul se poate desfășura în voie. Dacă nu are loc să își întindă cărțile și caietele și să își și sprijine cotul pe birou, acesta nu o să poată să scrie bine. Așezați biroul lângă o sursă de lumină naturală, totodată atașați la birou și o lampă de citit. Aceasta va fi necesară pentru serile de iarnă când se întunecă mai repede. Alegeți un scaun ergonomic care se poate regla ușor în funcție de înălțimea copilului. Așa, puteți să si familiarizați copilul putin cu mediul în care va urma să învețe și se va simți mult mai pregătit pentru prima zi de școală.
Prima zi de școală înseamnă totodată un mediu nou.
Odată ce începe prima zi de școală, micuțul o să petreacă majoritatea timpului într-un mediu nou. Astfel, este important să îl învățați câteva reguli de igienă și să îi explicați că de acestea depind sănătatea lui. Spălatul pe mâini corect cu apă și săpun și frecatul mâinilor timp de 20 de secunde este regula de aur. Acest lucru se face după fiecare utilizare a toaletei, înainte de a mânca gustarea și când se reîntoarce de la joacă.
Învățați copilul să tușească sau să strănute corect într-un șervețel, pe care apoi să îl arunce la gunoi. Nu uitați să puneți în ghiozdanul copilului un pachet de șervețele de unică folosință. Puteți adăuga printre obiectele necesare și un gel dezinfectant sau un pachet de șervețele umede antibacteriene. Totodată instruiți copilul să evite să își atingă prea mult ochii, nasul și gura cu mâinile. Astfel se poate păzi mai bine de germeni. Este recomandat să facă asta încă din prima zi de școală.
Programați un consult oftalmologic.
Hipermetropie, miopie sau astigmatism sunt adesea probleme cu care un copil se poate confrunta. Dacă aceste probleme legate de vedere nu se depistează și corectează la timp, pot să influențeze negativ performanța la școala a copilului. Dacă este cazul ca micuțul dumneavoastră să poarte ochelari de vedere, lăsați-l pe el să aleagă ramele preferate. În acest fel veți știi cu siguranță ca copilul o să poarte ochelarii cu plăcere și nu ar avea un motiv pentru care să fie rușinos în prima zi de școală.
Reduceți cu o săptămână înainte de prima zi de școală timpul petrecut în fața ecranului sau a tabletelor.
Oricât de mult îi plac micuțului desenele animate sau jocurile online, acestea trebuie limitate sau chiar excluse în timpul săptămânii. Statistic se recomandă ca un copil cu vârsta între 5 și 10 ani să petreacă o oră jumătate pe zi în fața ecranului. În timpul săptămânii îl puteți lăsa pe micuț să se uite la televizor o jumătate de oră sau să se joace pe tabletă tot atâta timp. Încurajați în schimb cititul, astfel puteți petrece împreună timp de valoare.
Pregătiți zilnic micul dejun pentru copil.
Fiind cea mai importantă masă a zilei, aceasta asigură energia necesară astfel încât micuțul școlar să își poată desfășura în mod corespunzător activitatea mentală și fizică la școala. Eliminați gustările nesănătoase și dulciurile în exces. Includeți în pachetul de la școală a micuțului, pe lângă un sandviș, fructe proaspete sau fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic), lapte sau iaurt. În acest fel îi asigurați copilului o dietă sănătoasă și diversificată.
Instruiți copilul să nu plece de la școală cu străini.
Totodată micuțul trebuie să știe că nu are voie să accepte dulciuri sau jucării de la necunoscuți. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre pericolele potențiale de a intra în discuții cu străini. Puteți chiar să pregătiți un joc de tip role-play pentru a vedea cum reacționează copilul și să îl ghidați ușor înspre răspunsurile corecte de evitare ale persoanelor necunoscute care se apropie de el.
Țineți minte să fiți emoțional alături de copilul dumneavoastră chiar din prima zi de școală. Ca părinte, aveți rolul de a gestiona emoțiile însoțite de acest nou început și nu uitați că teama și nesiguranța micuților reprezintă emoții normale. Vorbiți cu copilul, ascultați-l, motivați-l și încurajați-l în fiecare etapă pe care o are de parcurs.
Dacă ați reușit să treceți cu brio peste această etapă, iar copilul a intrat cu succes în ritmul școlar, puteți introduce treptat în programul lui și activități extracurriculare, dacă și el își dorește acest lucru. Învățarea unei limbi străine poate fi deosebit de utilă sau participarea la ateliere sau tabere pentru copii în care se organizează activități în altă limba sunt cu siguranță o modalitate bună de a crește motivația copilului pentru învățătură.