0752 822 373 | contact@didacto.ro

Reguli de disciplină pentru copii – 7 modalități eficiente

Cuprins

Din acest articol vei afla 7 reguli de disciplină pentru copii fără să fii un părinte autoritar, permisiv sau chiar indiferent. Descoperă cum poate fi disciplinat fără pedepse și care sunt principalii 7 pași esențiali în educarea și formarea copilului.

Dacă te întrebi cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii încă de mic, ține cont de faptul că prima parte din viață o petrece în sânul familiei. Este important ca părinții să aplice disciplina în cadrul familiei și să respecte normele stabilite inițial între parteneri.Din acest articol vei afla cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii fără să fii un părinte autoritar, permisiv sau chiar indiferent. Descoperă cum poate fi disciplinat fără pedepse și care sunt principalii 7 pași esențiali în educarea și formarea copilului.

Atunci când va crește, copilul va imita acțiunile părinților iar pe parcurs va aplica la rândul său elementele de disciplină preluate de la părinți dar va învăța și să o aplice în viața de zi cu zi.

Ce este și cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii!

Ce este și cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii din primii ani de viață?

Conform explicației din dicționar, termenul de disciplină este asociat ascultării sau chiar a supunerii în fața unor reguli stricte, fără abateri. Asocierea ar putea fi una corectă la bază însă atunci când vine vorba despre cum poți aplica reguli de disciplină pentru copiipărintele trebuie să înțeleagă în esență ce înseamnă disciplina și cum se aplică fără constrângeri sau pedepse.

Disciplina presupune la bază respectarea și aplicarea unui set de principii și valori învățate în familie dar este foarte posibil ca pe parcursul vieții, copilul să renunțe sau să adauge principii și valori în funcție de experiențele trăite.

rolul disciplinei în viața copilului

Reguli de disciplină pentru copii – rolul disciplinei în viața copilului.

Disciplina nu ține doar de educație. Fără să realizezi, ea devine un stil de viață, un reper pe parcursul vieții. Astfel, dacă te gândești cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii, trebuie să o introduci timpuriu în viața copilului pentru acest lucru îl va ajuta să se obișnuiască și îl va ajuta să se dezvolte iar mai târziu, să gestioneze corect diferite situații, să fie productiv la școală, să își atingă obiectivele setate.

Poate fi aplicată ușor în diferite domenii tocmai pentru ca reușita să fie asigurată. Ei bine, se spune că poți fi disciplinat dar să nu ai rezultate pentru că îți lipsește motivația. La fel de bine poți fi motivat dar fără disciplină să aduni eșecuri.

Cu siguranță, în calitate de părinte nu vei ști exact cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii dacă nu adopți la rândul tău o disciplina exemplară pe care să o vadă aplicată în cazul părintelui. De altfel, acțiunile părintelui pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra copilului. Copilul care nu vede disciplina la părinți dar se dorește a fi obținută în cazul său nu va înțelege de ce el este supus unor reguli pe care trebuie să respecte în timp ce alți membri ai familiei nu o fac. Fără să îți dai seama, nefiind un exemplu clar pentru el vei contribui la starea de frustrare pe care o va căpăta.

Cum poți disciplina copilul pentru a evita impactul negativ asupra lui?

Cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii pentru a evita impactul negativ asupra lui?

Vei spune că lucrurile nu sunt atât de simple și că până la urma și tu ai crescut cu pedepse și ceartă atunci când ai greșit sau cu laude și recompense atunci când ai făcut lucruri bune.

Aletha Solter, psiholog american de origine elvețiană și expert în educația  copilului exclude din procesul de disciplinare atât pedeapsa cât și recompensa.

Aceasta vorbește despre cum poți poți aplica reguli de disciplină pentru copii fără pedepse și recompense dar și despre impactul lor asupra copilului.

  1. Aplicând pedepse sau recompense, copilul se va îndepărta de adevărata lecție pe care trebuie să o învețe din fiecare situație. Va face lucruri pentru că știe că dacă nu le face va fi pedepsit sau le va face pentru că știe că îl așteaptă o recompensă.
  2. Pedepsele și recompensele produc modificări la nivel de motivație. Copilul nu va învăța niciodată ce este motivația și cum o activează pentru că în copilărie a fost pedepsit când a greșit sau recompensat când a făcut ceva bun. Va ști exact ce trebuie să facă pentru a obține recompensa și va ști asta la nivel de subconștient însă nu va avea la bază motivația.

Deși propria disciplină va avea negreșit un impact asupra părintelui atunci când relaționează cu copilul, trebuie să știi în primul rând ce să nu faci.

Specialiștii în educație au ajuns la concluzia că aceste tipuri de comportamente, aplicate de părinți, au un impact negativ la nivel emoțional pentru copil.

  1. părinții permisivi – permit copilului să facă aproape orice și eventual, aplică pedepse sau recompense, după caz.
  2. părinții autoritari – sancționează greșelile copilului și nu-i permit libertatea de a greși.
  3. părinții indiferenți – nu aplică pedepse dar nici recompense crezând că în acest fel, copilul învăță despre consecințe sau despre lecțiile primite.

Este totodată important ca al tău copil să învețe în același timp despre responsabilitate dar și despre necesitatea unui set de reguli care să fie respectate.

Află cum poți disciplina copilul în 7 pași esențiali

Află cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii în 7 pași simpli

Chiar dacă pare dificil, copilul poate învăța despre disciplină într-un mod sănătos însă numai dacă părintele renunță comportamentele care împiedică apropierea de copil.

Chiar dacă nu ți-am spus de la început, termenul disciplină vine din latină și înseamnă a preda. Copilul are nevoie de informație.

Acești 7 pași îți arată cum poți disciplina copilul fără să îl pedepsești:

Apropie-te de copil prin empatie

Apropie-te de copil prin empatie și fără să-l judeci.

La începutul procesului s-ar putea să fie mai complicat cu atât mai mult cu cât un copil nu-și recunoaște emoțiile și cu atât mai puțin ar putea ști cum să le gestioneze. Este deci necesar să ai răbdare. Va reacționa în diferite moduri, mai puțin plăcute pentru părinte însă nu judeca niciodată persoana lui. Nu întreprinde acțiuni pentru a-l determina să își schimbe comportamentul. Explică-i, vorbește cu el. Nu-l umili spunându-i că din cauza greșelii sau a comportamentului lui este un copil rău.

Păstrează-ți calmul și fii deschis

Păstrează-ți calmul și fii deschis la ascultare!

Dacă vrei să afli cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii va trebui să înveți să îl asculți. Copilul tău trebuie să știe că părintele îl va asculta și nu va țipa imediat, nu-l va pedepsi ci vor discuta despre ce se s-a întâmplat și vor decide împreună ce trebuie făcut în fiecare situație.

Învață-l să-și asume responsabilitatea

Învață-l să-și asume responsabilitatea și să îndrepte greșelile.

Chiar dacă a greșit, copilul trebuie să învețe că greșelile pot fi corectate sau că în cazul în care acest lucru nu este posibil trebuie să își asume responsabilitatea. Pentru că a spart o vază din casă nu va fi pus la colț însă va cumpăra alta din propria pușculiță. Acest lucru îl va face să înțeleagă că deși va fi prelungit termenul de adunare a banilor necesari achiziționării obiectul dorit, nu va fi privat de acel obiect. Pe viitor se va gândi de ouă ori înainte de a face ceva.

Învață-l să se bucure pentru rezultatele bune și pentru succesul muncii sale.

Învață-l să se bucure pentru rezultatele bune și pentru succesul muncii sale.

Nu-i oferi recompense pentru rezultatele bune, arată-i cum aceste rezultate atrag după sine situații favorabile lui și care îl vor bucura. Arată-i că dacă a fost cuminte peste zi în casă, după-masa îți vei petrece timp jucându-te cu el. Apreciază-l și felicită-l pentru ceea ce face bine fără să îi oferi recompense constând în bani sau obiecte dorite. Dacă va opune rezistență în fața soluțiilor, luați o pauză și reluați discuția mai târziu. Explică-i despre cum ești tu, părintele, afectat de acțiunile lui.

Dă-i posibilitatea să greșească

Nu trebuie sa-i sari în ajutor pentru orice. Dă-i posibilitatea să greșească și discutați despre asta.

Oferă-i posibilitatea să greșească și întreabă-l cum s-a gândit el atunci când a acționat într-un anume fel. Nu trebuie să îi oferi ajutor pentru orice, lasă-l să îl solicite atunci când consideră că este necesar.

Setează reguli și responsabilități pentru toți membrii familiei pe care să le îndepliniți

Setează reguli și responsabilități pentru toți membrii familiei pe care să le îndepliniți.

Chiar dacă la început nu-i va plăcea acest lucru, atunci când va vedea că părinții își îndeplinesc atribuțiile, frații sau surorile la rândul lor, se va simți exclus din grupul vostru și încet, se va afilia cerințelor fiind motivat de dorința de a arăta că poate și el să se implice li va fi mândru de rezultatele obținute.

Nu renunțați niciodată la momentele petrecute împreună

Nu renunțați niciodată la momentele petrecute împreună, în familie.

În prima parte a copilăriei aceste momente sunt cele care îl bucură pe copil cel mai mult. Dacă veți face un obicei din asta va fi mult mai ușor de respectat.

Concluzie

Iată deci că una dintre principalele greșeli în disciplinare este neadaptarea la temperamentul și vârsta copilului, la nivelul lui de dezvoltare. Pentru a afla cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii fără să aplici pedepse, urmărește cu atenție modul lui de dezvoltare și adaptează-te din mers.

Fiecare dintre noi primește încă din copilărie un set de valori și principii însă acestea nu sunt întotdeauna benefice mai ales dacă au fost aplicate pedepse care să atenteze la starea emoțională a copilului.

Pe blogul nostru poți găsi mai multe informații despre cum poți aplica reguli de disciplină pentru copii, despre dezvoltare personală sau mindfulness care te vor ajuta pe parcursul educării lui.

Atunci când va crește, copilul va imita acțiunile părinților iar pe parcurs va aplica la rândul său elementele de disciplină preluate de la părinți dar va învăța și să o aplice în viața de zi cu zi.

 

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză