Rutina de dimineață a copiilor în 5 pași

Ziua bună se cunoaște de dimineață – spune o vorbă din popor, iar rutina de dimineață poate transforma cu totul o zi, dacă ne străduim să o punem la punct cât mai adaptat atât la nevoile copiilor din familie, cât și a adulților din aceasta. De multe ori diminețile, mai ales în timpul săptămânii, pot deveni un haos dacă nu dezvoltăm rutina de dimineață ce să urmărească nu doar nevoile fizice ale copiilor, ci și pe cele emoționale.

Este important nu doar să ne asigurăm că cei mici au un mic dejun, ci și că aceștia dezvoltă o rutină de dimineață ce să-i pregătească și să-i motiveze pentru a reuși să îndeplinească diversele sarcini pe care le vor întâmpina pe parcursul zilei. O rutină de dimineață pozitivă poate produce schimbări majore în atitudinea celor mici față de școală și față de alte aspecte din viața lor. Exersarea celor 5 pași descriși mai jos, pot ajuta nu doar la îmbunătățirea dimineților copiilor, ci și la îmbunătățirea întregii atmosfere din familie.

Începeți cu o seară înainte

Înainte să ne uităm la ce am putea îmbunătăți dimineața și la cum să dezvoltăm o rutină de dimineață a copiilor, trebuie să vedem cum anume se desfășoară seara acestora și ce anume am putea pregăti cu o seară înainte pentru a ușura parcursul dimineții următoare.

În primul rând, este important să ne asigurăm că cei mici au parte de suficiente ore de somn – potrivit vârstei lor, astfel ca aceștia să fie odihniți și energici pentru cele ce au de făcut. În al doilea rând, putem alcătui o listă de sarcini ce pot fi pregătite deja cu o seară înainte pentru dimineața următoare, spre exemplu să alegem împreună cu cel mic hainele cu care ar dori să se îmbrace de dimineață, să ne gândim la micul dejun pe care ar dori să-l mănânce sau să pregătim ghiozdanul de școală.

O altă strategie utilă pentru acest prim pas este și aceea de a dezvolta un spațiu stabil în care cel mic să-și așeze toate cele necesare pentru ziua următoare, spre exemplu hainele, ghiozdanul sau alte obiecte pe care trebuie să le ia cu el, pentru a-i fi mai ușor de dimineață să le găsească și să nu uite de ele. Acest lucru ușurează cu mult dimineața întregii familii pentru că așa ne asigurăm că vom găsi foarte rapid și eficient tot ce avem nevoie pentru acea zi.

Reconectarea

Copiii vor fi mult mai dispuși să vă asculte și să vă urmeze instrucțiunile de dimineață dacă vă conectați mai întâi cu ei. Timpul petrecut pentru restabilirea legăturii cu aceștia, după o noapte lungă, poate face ca dimineața să decurgă fără probleme. Identificați limbajul de iubire al copilului dumneavoastră pentru a aprofunda și mai mult această conexiune. Spre exemplu, dacă cel mic apreciază atingerea fizică, mângâierile, gâdilatul sau îmbrățișarea pot fi activități ideale pentru a vă reconecta de dimineață.

Este important să creați timp pentru acest pas de reconectare și să vă treziți puțin mai devreme decât copiii. Astfel, vă dați șansa de a vă trezi pe deplin, de a vă bea cafeaua sau de a vă face exercițiile fizice, iar mai  apoi, odată ce copiii sunt treziți, atenția se poate muta a în a fi prezenți și conectați cu ei. Acest detaliu va reduce cu mult nivelul stresului și graba de dimineață, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra întregii zile.

Alcătuirea rutinei de dimineață

Ne putem gândi cu ușurință la o listă de lucruri pe care ca cel mic trebuie să le facă de dimineață, însă este important să discutăm această listă și cu acesta, să îi explicăm sarcinile respective și să vedem dacă am omis ceva sau dacă ar fi mai potrivită o altă ordine a lucrurilor. Astfel, copiii se vor simți implicați în proces și se pot gândi ei înșiși de ce anume au nevoie ca să înceapă ziua cu bine.

Pe tot parcursul dimineții, încurajați-vă copilul să își asume anumite sarcini și să încercați să nu faceți totul pentru ei. Spre exemplu, s-ar putea să fie mai rapid pe termen scurt să-l îmbrăcați dumneavoastră pe cel mic, dar astfel veți contribui doar la o luptă pentru putere a cărei efecte dăunătoare se vor vedea în timp. Încercați mai degrabă să alocați mai mult timp pentru a-i dezvolta o rutină de dimineață în care acesta să-și poată exersa abilitățile independent.

Rutina când…, atunci…

O abordare a rutinei de dimineață la copii sub forma dezvoltării unei rutine când.., atunci… poate reprezenta o cale eficientă în a-i determina pe cei mici să facă chiar și cele mai detestate sarcini. Această abordare înseamnă să le prezentăm copiilor ceea ce au de făcut printr-o exprimare la modul Când vei face x, atunci vom/vei putea face y. Astfel, le vom transmite celor mici sub o formă accesibilă că fiecare etapă sau sarcină este importantă și strâns legată de următoarea.

Este important să avem în vedere că pentru această abordare trebuie să legăm sarcini pe care aceștia le pot îndeplini eficient și care sunt puse în contrast în funcție de gradul de plăcere cu care acestea sunt realizate de către cei mici. Spre exemplu, dacă cel mic se spală cu greu pe dinți, în schimb îi place mult să vă luați micul dejun împreună, puteți să-l motivați spunându-i: Când vei termina cu spălatul pe dinți, vom putea să mâncăm cerealele împreună. Pentru această etapă este esențial să alegem sarcini de a căror respectare ne putem ține atât noi, cât și cel mic pe parcursul fiecărei dimineți.

Planificarea excepțiilor

Una dintre modalitățile prin care putem să-i determinăm și să-i motivăm pe cei mici să respecte rutina de dimineață este de a planifica anumite zile excepție de la rutină, spre exemplu cele de weekend sau zilele de vacanță. Oportunitatea unei dimineți mai leneșe le poate consolida și mai mult nevoia de rutină de dimineață și le poate da imboldul necesar pentru a o lua de la capăt următoarea zi.

Totuși, este important să nu ne îndepărtăm prea mult de rutina de dimineață din zilele așa zis obișnuite și să ne asigurăm în continuare că copiii au parte de suficient somn și respectă anumite sarcini atribuite lor.

Cu puțin efort și dezvoltarea unei rutine de dimineață pentru copii, diminețile agitate și pe fugă pot deveni un început calm și pozitiv al unei zile pline de reușite.

Alte articole ce v-ar putea inspira:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin