0752 822 373 | contact@didacto.ro

Școala de vară Gutenberg – unică în sud-estul Europei

Cuprins

Hei, ai auzit de Școala de vară Gutenberg? Nu?! Atunci, pregătește-te să afli despre, probabil, cea mai mare tabără în limba germană din sud-estul Europei! Citește mai departe pentru a afla ce este Școala de vară Gutenberg și de ce ar trebui să participi la următoarea ediție. Vei afla și ce oportunități ai după această tabără și, cel mai important, cum te poți înscrie!

Ce este Școala de vară Gutenberg?

Asociația Gutenberg este singura asociație de studenți vorbitori de limba germană din România. Noi organizăm, încă din anul 2009, Școala de vară Gutenberg, care are loc în fiecare an în luna iulie, în Cluj-Napoca. Aceasta se adresează liceenilor dornici să își îmbunătățească nivelul de germană și are ca temă principală managementul de proiect. Învățarea are loc prin workshopuri interactive, iar informațiile sunt transmise prin jocuri. La final, participanții au ocazia de a-și folosi cunoștințele și creativitatea pentru a realiza propriile mini-proiecte.

De-ce-ar-trebui-să-vii-la-Scoala-de-vara

De ce ar trebui să vii la Școala de vară Gutenberg?

Înveți germană într-un mod interactiv

Vorbești germană la nivel avansat sau știi să spui doar „Guten Tag!”, „Kartoffel” și „Kaufland”? Indiferent de nivel, la Școala de vară Gutenberg îți îmbunătățești și consolidezi cunoștințele deja acumulate. Știi și tu cât de greu îți reamintești ce ai învățat la școală, după o vară de relaxare.
Atunci, de ce să ratezi ocazia de a-ți reaminti câte ceva, dar și de a învăța lucruri noi? Nu te teme, nu e ca la școala! Vei învăța prin jocuri, provocări și lucru în echipă. De asemenea, nu va trebui să te mai gândești la pix, caiet și stresul de a obține o notă cât mai bună. Nu în ultimul rând, vei face parte dintr-o grupă de 20 de elevi care au același nivel de limbă ca tine. Astfel, la Școala de vară Gutenberg, poți uita de frica de a vorbi în germană!

Te dezvolți personal

Managementul de proiect nu se referă doar la organizarea unor evenimente cu sute de participanți. Acesta poate fi aplicat și în situații cotidiene: planificarea unei călătorii, stabilirea unui program de învățat pentru testele și examenele importante din timpul liceului etc.
În plus, poți afla cum poți să fii un bun lider, înveți să îți exprimi punctul de vedere în mod asertiv, să coordonezi un grup și să vorbești în public. De asemenea, îți arătăm cum să lucrezi eficient într-o echipă, cum să îți organizezi timpul și cum să-ți transformi ideile bune în acțiuni concrete.

La Școala de vară Gutenberg, chiar facem lucrurile să se întâmple!

Probabil te-ai întrebat de multe ori, la școală: „Bine, dar când voi folosi asta în viața reală?” Școala de vară Gutenberg îți oferă șansa de a pune în practică cele învățate, momentul realizării proiectelor fiind unul plin de suspans și entuziasm. La sfârșitul săptămânii, fiecare grupă va organiza un mini-proiect, cu ajutorul cunoștințelor acumulate la workshopuri.
Vânătoare de comori, concert, concurs de cultură generală sau de limba germană, degustare de mâncare specifică bucătăriei germane – acestea sunt doar câteva din zecile de proiecte care au fost organizate, de-a lungul anilor, în cadrul Școlii de Vară.

Înveți de la formatori tineri, dar cu experiență

Workshopurile sunt ținute de studenți, membri și Alumni Gutenberg și chiar de profesori universitari. Un aspect special este faptul că formatorii Asociației Gutenberg sunt formați în cadrul celui mai important program de formare a lucrătorilor de tineret din Germania. Această formare se numește Juleica (Jugendleiter/in Card), deținătorii acestui card fiind acreditați să desfășoare workshopuri pentru tineri.

Programul de seară

Desigur, de la Școala de vară Gutenberg nu poate lipsi un program de seară divers. Acesta îți oferă oportunitatea de a afla mai multe despre cele mai importante locuri din orașul universitar Cluj-Napoca, dar și de a te distra la petrecerile organizate special pentru participanții la tabără. De asemenea, vor exista și ocazii de a-ți demonstra creativitatea și talentul, însă nu fără o răsplată.
La cea de-a 10-a ediție a proiectului, liceenii au câștigat premii „dulci” și reduceri la Gutenberg Wintercamp. Nu în ultimul rând, le-a plăcut în mod deosebit că au putut alege între diferite activități la care să participe în timpul liber. Printre acestea se numără: escape room, laser tag, Uzina de Filme TIFF și atelierul de ceramică. Fiecare ediție vine cu propriile surprize – de ce să nu vii și tu?

Experimentezi viața de student

„Când voi fi mare, vreau să…” – fiecare dintre noi a spus, la un moment dat, aceste cuvinte, gândindu-se cu nerăbdare la momentul în care va termina școala și va începe o nouă viață. Ei bine, tu nu trebuie să aștepți 12 ani pentru a „gusta” din viața de student, întrucât Școala de vară Gutenberg este ocazia perfectă de a face acest lucru.
Participând, vei fi cazat în campusul studențesc Hașdeu și vei vedea cum este să împarți o cameră cu alți colegi, vei lua parte la workshopuri în sălile de curs ale Universității Babeș-Bolyai și vei avea o primă interacțiune cu profesorii și studenții Universității. Bineînțeles, vei ajunge și să cunoști destul de bine locul preferat al studenților din Cluj: strada Piezișă.

Cunoști elevi din diferite țări

Fiind între puținele proiecte de acest gen din sud-estul Europei, Școala de vară Gutenberg reunește elevi de liceu din majoritatea județelor din România, dar și din câteva țări vecine. La edițiile trecute, am avut plăcerea de a avea înscriși din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și Ucraina. Așadar, dacă dorești să iei parte la un proiect intercultural și să îți faci prieteni din alte țări (fără a fi nevoie să te deplasezi foarte mult), aceasta este tabăra potrivita!

De-ce-ar-trebui-să-vii-la-Scoala-de-vara

Ce se întâmplă după Școala de vară Gutenberg?

Rețeaua Gutenberg

Am învățat, am implementat, ne-am distrat – ce urmează? După o săptămână în care au învățat cum să își concretizeze ideile, participanții devin din ce în ce mai entuziasmați, dorind să își dezvolte abilitățile proaspăt dobândite. Această dorință stă la baza inițiativei Rețeaua Gutenberg, formată din 3 organizații studențești (Cluj-Napoca, București și Iași) și 17 organizații de tineret, la nivel național.
Astfel, după încheierea Școlii de Vară, liceenii au posibilitatea de a-și forma propriile organizații în orașele din care provin. Acolo, ei organizează proiecte la nivel local, în limba germană – seară de film, seară de jocuri etc. Deși este un proiect relativ nou, Rețeaua Gutenberg a crescut rapid în ultimii 3 ani. Ea reunește aproximativ 300 de tineri pasionați de limba germană și dornici să facă o schimbare în comunitățile lor.

Poți veni la proiectele Gutenberg ca voluntar

În ultima zi de tabără, înainte de plecare, cuvintele „La revedere!” sunt înlocuite cu „Ne vedem la Wintercamp!” Tabăra din decembrie este un bun prilej de a-ți întâlni prietenii de la Școala de vară Gutenberg. În plus, devii eligibil pentru a participa, în viitor, ca voluntar Gutenberg. În urma participării la minim 2 proiecte (de exemplu, Școala de vară și Tabăra de Iarnă), mulți elevi își doresc să facă parte din echipa de organizare. Astfel, ei pot da mai departe cunoștințele acumulate, iar noi le oferim posibilitatea de a ni se alătura.

Te așteptăm ca student la Universitatea Babeș-Bolyai

Unul dintre motivele pentru care liceenii aleg să participe la Școala de vară Gutenberg este dorința de a studia la Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare și diversă universitate din România, în ceea ce privește studiul în limba germană. De asemenea, este între puținele universități din Europa de sud-est cu 3 linii de studiu în limbi diferite: română, germană și maghiară. Dacă îți dorești să studiezi în limba germană, în România, cele 7 facultăți de la linia germană îți pun la dispoziție 9 specializări. În plus, poți studia un semestru sau un an la o universitate din Germania/Austria, în cadrul programului Erasmus.

Cum-mă-înscriu-la-Scoala-de-vara

Cum mă înscriu la Școala de vară Gutenberg?

Înscrierea la Școala de vară Gutenberg este foarte simplă și este deschisă tuturor elevilor de liceu, indiferent de nivelul de limba germană (A1-C2). Pentru început, va trebui să completezi un formular cu datele tale personale. Ulterior, un membru Gutenberg te va contacta pentru un scurt interviu. Nu îți face griji, acesta nu este eliminatoriu, scopul său fiind de a te cunoaște mai bine și de a-ți oferi mai multe informații despre proiect. După aceea, vei primi un e-mail cu detaliile de plată și toate informațiile de care ai nevoie.
Cu puțin timp înainte de proiect, vei fi repartizat într-o grupă de aproximativ 20 de elevi, în funcție de nivelul tău de germană. Coordonatorul grupei, Gruppenleiter-ul, se va asigura că tu și colegii tăi veți avea o săptămână de neuitat!

Acum că ai aflat ce este Școala de vară Gutenberg, de ce ar trebui să vii și ce poți face după participare, te invităm să ni te alături! Pe scurt:

  • Înveți germană, afli cum se organizează un proiect, te dezvolți personal și participi la workshopuri interactive!
  • Cunoști tineri din alte țări, descoperi viața de student, vizitezi Clujul!
  • Îți petreci timpul liber din vacanța de vară într-un mod unic!
  • Ai șansa de a face parte din cea mai mare rețea de tineri vorbitori de limba germană din România!

Poți afla mai multe detalii despre edițiile anterioare, cazare și traineri aici. Iar pentru frații și surorile mai mici, oferim tabere pentru începători și avansați, pe diferite teme, atât pentru clasele 0-4, cât și pentru gimnaziu, în Cluj-Napoca, București și Iași.
Iar pentru mai multe resurse și recomandări pentru activități educative pentru copii și tineri, recomandă să urmărești blogul TabaraDeVara.ro.
Pentru a fi întotdeauna la curent cu proiectele noastre și pentru a afla când încep înscrierile, urmărește-ne pe Facebook: Gutenberg Studentenverein. Ne vedem la Școala de vară Gutenberg!

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză