Școala de vară Gutenberg,

Tabăra în limba germană pentru elevi de liceu 20 - 27 Iulie 2020, Cluj-Napoca

Temele de anul acesta sunt:

Tabara pe antreprenoriat si startups in germana

Starts up și antreprenoriat

Tabara pe media si comunicare in limba germana

Democrație și educație civică

Curs de germana pentru copii, elevi de liceu

Sprachkurs - Curs de germană începători

Tabara de teatru in limba germana

Teatru și improvizație

Tabara de programare si IT in limba germana

Programare & IT

Tabara pe media si comunicare in limba germana

Editare foto & video

Tabere de vară pentru cei mici, în Cluj-Napoca.
Școala de vară Gutenberg a adunat la cea de a 10-a ediție peste 200 de liceeni participanți, vorbitori de limba germană din peste 40 de orașe din România. Mai jos puteți vedea cele două filmulețe realizate dupa ediția de anul trecut și cea de acum 2 ani.

Cuprins:

Cazare la scoala de vara Gutenberg
Mancare la scoala de vara Gutenberg
Costuri scoala de vara Gutenebrg
Trainerii si formatorii de limba germana
Competente dovedite prin participarea la scoala de vara Gutenberg
Ce zic participanții de Scoala de Vara Gutenberg

Cum a fost la edițiile anterioare

Aici puteți urmări două filmulețe care prezintă pe scurt ediția de anul trecut:

Descriere generală a Școlii de vară Gutenberg

Școala de vară Gutenberg este o tabără de o săptămână dedicată elevilor de liceu vorbitori de limba germană din România. Tabăra are loc intre 17 si 24 iulie în Cluj-Napoca.  

Tema ”Sommerschule” este managementul de proiect, iar cei de la Gutenberg cred că doar astfel pot schimba România într-o țară mai bună.

Mai concret, prin educarea tinerilor și condiționarea acestora să gândească în proiecte care pot contribui la ameliorarea problemelor identificate. Adică să schimbe țara în bine, făcând proiecte pe ce îi nemulțumește.

După primele 6 ediții ale proiectului Școala de vară, tinerii de la Gutenberg, au decis să ducă managementul de proiect din acea săptămână din cadrul școlii de vară, în școli și facultăți, astfel s-a născut rețeaua Gutenberg. Așa a ajuns școala de vară să se extindă într-un proiect național cu 15 organizații de elevi vorbitori de limba germană și 2 organizații studențești.

Asemenea tuturor proiectelor noastre, Școala de vară își propune în primul rând să stimuleze dezvoltarea personală a participanților prin crearea unui cadru relaxat și prietenos în care limba germană nu este doar un canal unic de comunicare, ci și unul dintre principalele puncte comune ale tinerilor prezenți la proiect. Tabăra are ca temă managementul de proiect în fiecare an, obiectivul programului nostru fiind acela de a aduce informațiile relevante pentru acest subiect în sfera familiarului pentru toți elevii de liceu interesați. Considerăm că prin puterea exemplului și prin procese de mentorat direct vom reuși să încurajăm tinerii să inițieze propriile proiecte după modelul Gutenberg în orașele de proveniență. Cultivăm astfel și spiritul de inițiativă și responsabilitate în rândul participanților noștri.

Câteva date statistice despre proiect și organizatori

Vă prezentăm câteva cifre pentru a vă da seama de amploarea Școlii de vară Gutenberg. O mare parte din aceste date reprezintă munca depusa de Asociația Gutenberg (informații în limba germană) pe parcursul unui an de zile. Aici puteți consulta întregul raport anual al asociației în limba română pentru anul 2016 și pentru anul 2017.

1. Cazarea

Cazare la scoala de vara Gutenberg
Participanții vor fi cazați în căminele studențești ale Universității Babeș-Bolyai. În fiecare an tabăra are loc într-unul din căminele 1 – 6. În aceste cămine camere sunt de câte 5 locuri pe cameră. În cadrul proiectului vor fi etaje separate pentru  fete și pentru băieți. Baia participanților este la comun, separată pentru fete și băieți.

Împărțirea pe camere a participanților se face cât mai aleatoriu cu putință, iar scopul nostru e ca tinerii să se cunoască între ei. Vom încerca să nu punem participanți din același oraș în aceeași cameră. Am primit multe plângeri pentru această activitate, dar noi credem că e unul din cele mai bune lucruri de la Sommerschule și anume că poți cunoaște oameni noi din cât mai multe oraș.

Pozele de mai jos sigur sunt reprezentative:

2. Masa

Mancare la scoala de vara Gutenberg
Teoretic la școala de vară oferim doar două mese pe zi. În realitate sunt 2 jumate.

De ce zicem acest lucru? Adevărul este că prânzul și cina sunt sfinte pentru noi și foarte bine programate în planul zilinc. Dificultatea noastră este la micul de jun, la care cea mai mare parte a participanților nu se trezeste. Astfel oferim în fiecare dimineață un bufet cu fructe, croissante și cafea.
Masa este oferită la
 cantina universității Babeș-Bolyai. Aveți aici câteva poze pentru a vă putea face o părere mai bună:

3. Costuri

Costuri scoala de vara Gutenebrg
Taxa de participare: 745 Lei
Se vor acorda reduceri ale taxei în valoare de 100 lei pentru participanți în următoarele cazuri:

Posibilități de reducere (te rugăm sa bifezi în formularul de mai jos):
– 100 RON dacă ești în clasa a 9-a și ai participat la Olimpiada Națională de Germană Modernă sau Maternă
– 150 RON dacă ești membru activ in Netzwerk si particip alaturi de alti 4 membri, toti luand parte la Workshop-ul de pe caravana. Voi trimite numele membrilor pe mail.
– 100 RON dacă ai strâns cinci formulare de 3,5%.
Atenție: aceste oferte nu se pot cumula și se adresează exclusiv participanților! De exemplu: un elev care este și participant în Rețeaua Gutenberg, dar a reușit să strângă și 5 formulare de 2%, va beneficia doar de reducerea aferentă participării la Rețeaua Gutenberg.

Înscrierea constă în completarea formularului acesta. Există un formular de înscriere special pentru participanți, precum și unul pentru voluntari.

Programul școlii de vară Gutenberg

Programul școlii de vară este realizat pe 3 direcții de dezvoltare.
Experiențe faine, legare de prietenii și livrarea înformațiilor interesante, utile și acționabile.
Proiectul se bazează pe metodele educației non-formale ca principii și implementare.

Anul acesta, pentru prima dată avem mai multe teme și anume 6.
Design video și editare foto

Programul acestei teme va fi împărțită în două direcții mari. Editare Imagini și Editare Video. Participanții vor învăța să lucreze în programe de editare grafică și video. Vor face afișe, vor filma și vor edita filmulețe pe care le vor încărca pe Youtube. În cadrul acestei grupe se vor face 2 sub grupe, de începători care nu au mai avut de a face cu astfel de programe și de intermediari.

Program: Se va lucra pe foarte cunoscutele programe de editare Adobe Photoshop și Adobe Illustrator. Acestea se pot descărca pentru 7 zile gratuite, fiind în perioada de încercare (trial version). Editarea și principiile de editare video se vor învăța cu ajutorul programului Adobe Premiere. Obiectivul este să trecem participanții prinr-un proces de creare a unui Vlog, cap – coadă.

Beneficiile alegerii acestei teme: Aceste abilități sunt foarte importante în ziua de azi. În orice firmă va fi nevoie de un afiș, de o felicitare, de o campanie de promovare sau chiar de a vinde online produse.

Cine va preda materia/programul: Avem norocul să avem în rândul organizației membrii care folosesc programele amintite mai sus de peste 10 ani, având experiența de a lucra în agenții de publicitate sau de a vinde produse online. Toate aceste abilități dublate de sigur de limba germană.

*La acest program, participanții sunt rugați (dacă se poate) să vină cu laptopul. Vom avea și câteva de rezervă.

Antreprenoriat și Startups

Într-o lume în care tinerii devin din ce în ce mai îndrăgostiți de ideea de a fi antreprenor, adică de a fi propriul stăpân asupra timpului și a resurselor (inclusiv a banilor), noi ne dorim să dăm o mână de ajutor și să venim cu o serie de informații utile pe care aceștia le vor putea folosi ulterior în viață. Conceptul de INTRAprenor (adică, antreprenor în interiorul unei firme) devine și el din ce în ce mai promovat, încurajânduse inițiativa, deschiderea și inovația în companiile mari.

Conținutul workshopurilor: Până la urmă Business-ul este înțelegerea unui sistem funcțional care generează de regulă resurse financiare. Ne propunem să livrăm informațiile și experiențele prin care tinerii pot să înțeleagă și să construiască și ei un plan de afaceri. Poate că sună plictisitor, dar orice afacere fără un plan e sortită eșecului. Ca model de discuție și realizare a planului, vom avea în vedere Business Model Canvas. Vom discuta despre etica muncii, leadership, atitudinea față de dezvoltare personală, cum să îți dezvolți abilitățile și de unde să faci bani pentru ați începe un posibil business.

Beneficiile alegerii acestei teme: Fie că vrei să fi antreprenor sau intraprenor, e nevoie de multă educație, disciplină (mai puțin snap, netflix, insta, etc), să fi rezilient, să poți să reiterezi produsul sau serviciul dacă nu merge conform așteptărilor să nu renunți când e greu și multe altele. Vom discuta cu exemple concrete cum poți să faci pașii necesari să mergi pe acest drum.

Cine va preda materia/programul: Vom avea invitați antreprenori care vorbesc limba germană și care ne vor povesti din experiența lor lucrurile învățate cu greu. De asemenea membrii mai vechi ai organizației au experiență în acest domeniu și vor ghida programul spre o experiență de învățare optimă.

Teatru și improvizație

Teatrul nu mai are nevoie de prezentare, dar cu siguranță cele învățate la acest program vor fi foarte utile liceenilor. Fie că e vorba despre a ține o prezentare în fața clasei în liceu sau pe viitor pentru a ține prezentări la universitate, aceste metode folosite îi vor scoate pe participanți din zona lor de confort. Creativitatea și viteza de reacție a tinerilor în situații în care ei prezintă ceva pe o scenă, în fața celorlalți participanți îi vor ajuta să gândească ”out of the box”

Beneficiile alegerii acestei teme: Creativitatea, vorbitul în public, prezentat o scenetă, interacționat cu alți tineri din alte zone ale țării și nu numai ajută la dezvoltarea personală și pe viitor la cea profesională.

Cine va preda materia/programul: Universitatea Babeș-Bolyai, parteneră al acestei școli de vară, are un Masterat în limba germană pe Pedagogie prin teatru. Persoanele care coordonează acest studiu de Masterat vor fi implicate în elaborarea planului. Workshopurile vor fi susținute de persoane care au făcut ani de zile de teatru și vorbesc, desigur, limba germană

Democrație și educație civică

Demorcația și educația civică sau mai bine spus (după părerea noastră) educația politică, joacă un rol foarte important în construirea oricărei societăți. România spre deosebire de Germania, fiind și o democrație tânără sta foarte prost la acest capitol. Acest plan este inspirat și dezvoltat exact din dorința de a acoperi aceste găuri în educația românească.

Conținutul workshopurilor: Vom discuta despre bazele sistemelor politice, vom discuta despre gândire critică și modul de analiză al informațiilor, dar și despre cum ar reacționa fiecare participant dacă ar fi pus în anumite situații.

Beneficiile alegerii acestei teme: Fie ca vrei să înțelegi mediul politic mai bine, așa cum ar fi ideal să fie sau doar vrei să înțelegi mai bine ce se întâmplă în România și în lume.

Cine va preda materia/programul: Studenți, sau absolvenți ai secției germane din cadrul facultății de Studii Europene, care au participat la numeroase burse și programe de formare, alături de profesori ai aceleiași facultăți vor dezvolta și livra programul pentru participanții la această temă

Programare și IT

IT-ul și programarea joacă un rol important în ziua de azi. Toată lumea zice că acest domeniu este prezentul și viitorul. Cu un ritm extraordinar de creștere al acestei industrii la nivel global prin firmele a căror valoare trec de multe miliarde de dolari, dar și la nivel național acest domeniu aduce peste 6% din PIB-ul țării putem zice că resursele sunt prezente, întrebarea e dacă putem noi să le accesăm

Conținutul workshopurilor: 

Beneficiile alegerii acestei teme: Bazele domeniului Informatic, intrarea în contact cu studenți și absolvenți facultății de „Mate-Info germană”, discuții cu persoane cu experiență din domeniul IT.

Cine va preda materia/programul: Studenți și absolvenți ai secției germane a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB vor elabora și preda workshopurile. De asemenea vor fi și discuții cu oameni care lucrează în domeniul IT.

Sprachkurs - Curs de germană pt. începători

Pentru participanții care sunt începători în ale limbii germane, avem un program realizat special pentru nevoile lor. Va fi un curs de limbă germană pentru începători. Acest program va fi foarte interactiv, informal și plin de joculețe.

Conținutul workshopurilor: 

Beneficiile alegerii acestei teme: Învățarea și exersarea limbii germane.

Cine va preda materia/programul: Centrul de limba germană Gutenberg este unul din proiectele Asociației Gutenberg, care oferă cursuri de limba germană pentru adulți. Având experiențe anterioare de muncă cu tineri și elevi, membrii Centrului Gutenberg vor planifica și livra sesiunile de învățare a limbii germane pentru participanți.

De asemenea, ne angajăm să stimulăm munca în echipă ca mod de lucru în rândul participanților. Ne-am propus aceste lucruri pentru a-i încuraja să socializeze și să își însușească abilități de comunicare precum negocierea, compromisul sau spiritul de lider.

Activitatea din cadrul atelierelor se concretizează la finalul săptămânii de proiect într-o simulare. Simularea ia câte o formă diferită în fiecare ediție a Școlii de vară și presupune aplicarea cunoștințelor acumulate prin participarea la activitățile interactive și informative din timpul săptămânii.

Dorim să profităm de timpul petrecut împreună în totalitate. Astfel că programul taberei include și activități de seară sau de timp liber, informale, de tipul serilor dansante sau al concursurilor pe echipe.

4. Echipa organizatorică și formatorii

Trainerii si formatorii de limba germana

Oamenii din spatele Școlii de vară sunt membrii Asociației Gutenberg, studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea face parte din echipa de organizare și Asociația Gutenberg din București. Cele 15 organizații de elevi vorbitori de limba germană trimit și ele atât participanți cât și organizatori. Apoi, nu în ultimul rând vin voluntari din toată țara. elevi de liceu vorbitori de limba germană și care au participat la minimum două proiecte Gutenberg și sunt familiari cu modul de lucru al echipei Gutenberg.

Aceștia alcătuiesc împreună echipa organizatorică a taberei. Ei se asigură de bunul mers al lucrurilor pe toată durata scolii de vara. Aici aparțin și coordonatorii de grup, mai exact persoanele care se vor ocupa individual de grupurile formate. 

Cine sunt formatorii și profesorii de la Școala de Vară Gutenberg

Formatorilor și ”profesorilor” din cadrul taberei noi le zicem ”Workshopleiteri”. Asociația Gutenberg are un departament de formare pentru Training și Workshop. Membrii asociației se dezvoltă pe parcursul anului pentru a putea livra cursuri și workshop-uri calitative.

În fiecare an au fost invitate persoane și personalități să țină cursurile. Au fost de la foști membrii ai Bundestag (Parlamentul Germaniei), la antreprenori din Germania, reprezentați ai ambasadei Germaniei, profesori universitari de la universități din Germania, profesori ai Universității Babeș-Bolyai, foști membrii ai Asociației Gutenberg care au ajuns în câmpul muncii și au dobândit experiență.

5. Competențe dobândite și beneficiile participării la tabără

Competente dovedite prin participarea la scoala de vara Gutenberg

Participarea la Școala de vară Gutenberg aduce beneficii atât pe plan personal, cât și profesional. Prin utilizarea constantă a limbii germane, elevii își vor dezvolta încrederea în abilitățile lor lingvistice. Prin asimilarea informațiilor referitoare la organizarea de proiecte, vor intra în contact cu noi oportunități de ordin profesional și nu numai. Susținem și interacțiunea între participanți și chiar menținerea prieteniilor la distanță care se creează în timpul proiectului. Facem acest lucru deoarece ne dorim ca tineretul vorbitor de germană să formeze o comunitate deschisă și extinsă. Nu în ultimul rând, elevii vor putea experimenta timp de o săptămână stilul de viață al studenților. Aceștia vor fi cazați în cămine studențești, având masa în cantina universității și aflându-se constant în contact cu studenți care își pot împărtăși experiențele cu ei.

Înscrieri la Școala de vară Gutenberg

Completează formularul de mai jos, iar ulterior alege una din cele 3 opțiuni de plată. Dacă mai ai întrebări, nu ezita să ne suni la 0755 039 661 – Miriam

Transfer bancar sau prin aplicații (în cont IBAN)

Nume: Asociația Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană

IBAN: RO47 BTRL 0130 1205 W212 79XX

6. Poze de la edițiile anterioare ale Școlii de vară Gutenberg. Cea mai mare tabără pentru elevi vorbitori de limba germană din România.

Ce zic participanții de Scoala de Vara Gutenberg