0752 822 373 | contact@didacto.ro

Sporturi pentru copii – 10 avantaje fizice și psihosociale

Cuprins

Pentru copii, sportul reprezintă o evadare din cotidian, o provocare sau pur și simplu, o dorință. De mici sunt îndrumați pe această cale de către profesorii de educație fizică, cei care joacă un rol esențial în motivarea acestora. De asemenea, la fel de importante sunt și vedetele din sport care devin modele ce nasc dorința de a ajunge cât mai sus pe podium. Indiferent că vorbim despre gimnastică sau atletism, toate aceste sporturi pentru copii vin la pachet cu o serie de avantaje care își vor pune amprenta asupra dezvoltării fizice și psihosociale, făcând din copilul de azi adultul responsabil de mâine.

Sporturi pentru copii: socializare

Sporturi pentru copii: socializare

În primul rând, toate sporturile introduc noțiunea de echipă. La antrenamente, copiii vor avea ocazia să socializeze și să iasă din zona lor de confort, interacționând cu persoane de vârsta lor. În acest mod vor învăța să empatizeze, să fie altruiști și își vor contura cu siguranță un caracter sănătos. În al doilea rând, în special pentru copiii singuri la părinți, practicarea unui sport poate să reprezinte locul în care se leagă primele prietenii care au la bază o pasiune comună. Prin urmare, în orice situație s-ar afla, socializarea este esențială atât în dezvoltarea psihosocială a celui mic, cât și în dezvoltarea unei echipe unite și de succes.

Sporturi pentru copii: fair play

Sporturi pentru copii: fair play

În strânsă legătură cu socializarea, nu puteam să nu amintim de noțiunea de fair play. Este o componentă regăsită și în viața de zi cu zi și care vizează respectarea normelor, cutumelor sociale, respectiv regulilor unor jocuri. În cazul de față, doza de fair play se regăsește în cadrul oricăror sporturi pentru copii și are drept rol să îi responsabilizeze pe cei mici, dezvoltându-le răbdarea și încrederea. Acest videoclip prezintă pe înțelesul copiilor ce înseamnă fair play, fiind doar la un click distanță.

Sporturi pentru copii: munca în echipă

Sporturi pentru copii: munca în echipă

În aceeași sferă a dezvoltării psihosociale putem să încadrăm munca în echipă. Pentru a ajunge la victorie, la cea mai înaltă treaptă a podiumului, copilul va înțelege cât de importanți sunt și colegii lui din jur. Va mai înțelege și faptul că la victorie se poate ajunge doar prin efort comun, muncă și o bună comunicare. În acest mod, copilul poate să își dezvolte spiritul de echipă care va face diferența, peste câțiva ani, la job.

Sporturi pentru copii: încredere

Sporturi pentru copii: încredere

Tenis, volei, atletism sau gimnastică, toate sunt sporturi pentru copii care vor contura încrederea pe care aceștia o au față de sine sau față de cei din jur. Sportul oferă tot timpul lecții pentru cei mici, îi transpune în diverse situații și oferă provocări. Prin toate mijloacele enumerate mai sus, practicarea unui sport de la vârste fragede contribuie la dezvoltarea unor caractere puternice, în care încrederea este un punct forte.

Sporturi pentru copii: disciplină

Sporturi pentru copii: disciplină

În cadrul unui sport, copilul o să realizeze cât de importantă este disciplina în îndeplinirea țelurilor. Fie că vorbim despre antrenamente riguroase sau despre o dietă specifică înaintea unei competiții, disciplina va fi tot timpul cea care îi va ghida. De asemenea, în tandem cu disciplina se dezvoltă și asumarea responsabilității, care este primordială atunci când micuțul va fi pus față în față cu luarea unor decizii.

Sporturi pentru copii: acceptarea înfrângerilor

Sporturi pentru copii: acceptarea înfrângerilor

Nu tot timpul lucrurile se vor așeza așa cum au fost proiectate, iar copiii vor învăța să gestioneze astfel de situații încă din momentul în care pășesc într-o sală de sport. Orice competiție va aduce la final în lumina reflectoarelor un câștigător, iar cel tocmai a pierdut trebuie să accepte înfrângerea. Cu cât se dezvoltă mai repede această putere de acceptare a eșecului, cu atât îi va fi mai ușor celui mic să treacă și peste alte momente de cădere din viață.

Sporturi pentru copii: rezistență

Sporturi pentru copii: rezistență

Fie că vorbim despre rezistența fizică sau psihică, în unele sporturi pentru copii se împletesc ambele constante. Rezultatul apare după ore de muncă și implicare, după situații stresante traversate cu brio și după eliminarea emoțiilor negative din timpul competițiilor. Sportul îi învață pe cei mici că trebuie să fie perseverenți și să dea tot ce e mai bun din ei pentru a ajunge pe pozițiile fruntașe din clasament.

Sporturi pentru copii: stil de viață sănătos

Sporturi pentru copii: stil de viață sănătos

Indiferent despre ce sporturi pentru copii vorbim, toate îl vor ajuta pe cel mic să aibă un stil de viață sănătos. Mișcarea este importantă mai ales după orele petrecute în bancă la școală sau în fața calculatorului. De asemenea, sportul reduce semnificativ șansele de apariție a bolilor asociate sedentarismului, cât și a depresiilor și a traumelor de la nivel psihic.

Sporturi pentru copii: dedicare

Sporturi pentru copii: dedicare

Pentru a face peformanță este nevoie de multă ambiție și dedicare, timp investit și dorința de a amplifica o pasiune. Dedicarea se află în strânsă legătură și cu răbdarea, iar cele două aspecte se vor împleti și ne vor urma pe tot parcursul vieții. De aceea este important ca cei mici să își creioneze aceste două trăsături încă din primele etape ale dezvoltării caracterului. În plus, dedicarea este crucială și în ceea ce privește școala, iar sportul poate veni în ajutorul copiilor, eficientizând în acest mod tot procesul academic.

Sporturi pentru copii: gestionarea emoțiilor

Sporturi pentru copii: gestionarea emoțiilor

Nu în cele din urmă, controlul emoțiilor pare a fi o provocare, mai ales pentru copii. Adesea sunt puși față în față cu un val de sentimente negative ca urmare a unei înfrângeri sau a lipsei de încredere în sine, iar antrenorul este cel care va pune bazele gestionării emoțiilor. Este un proces care necesită timp, însă roadele vor fi culese de-a lungul tuturor provocărilor care nu vor înceta să apară pe tot parcursul vieții.

Pentru copii, practicarea unui sport nu asigură doar un stil de viață sănătos sau o formă de petrecere a timpului liber. Sportul este mai mult de atât și prezintă nenumărate avantaje care nu sunt vizibile ochiului liber. Răbdarea, dedicarea, spiritual de echipă și fair play sunt doar câteva elemente care vor contura o personalitate puternică și care se pot dobândi și dezvolta ca urmare a sportului.

Așadar, nu contează despre ce sporturi pentru copii vorbim, întrucât toate aduc o serie de beneficii care contribuie la dezvoltarea fizică și psihosocială, pregătindu-l pe cel mic pentru provocările de mai târziu. Mai multe despre dezvoltarea personală a celor mici găsiți pe site, chiar aici.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză