0752 822 373 | contact@didacto.ro

Stresul la copii – 10 pași esențiali prin care îi puteți proteja

Cuprins

Acest articol este esențial pentru părinți și cadre didactice, deoarece oferă informații utile despre factorii care cauzează stresul la copii, simptome, dar și despre metode de gestionare a stresului, prin care îi puteți proteja.

Stresul se referă la un eveniment sau oricare alt stimul care cauzează persoanei senzația de tensiune sau agitație. Acesta este o problema pentru orice vârstă, chiar și în cazul copiilor, de cele mai multe ori, fiind ușor ignorat. Stresul la copii afectează in funcţie de durată şi intensitate, starea lor.

Stresul poate fi:

Stres pozitiv: de scurtă durata, atunci când persoana poate face față provocărilor. Te poate menține în alertă și are scopul de a rezolva o anumită problema, putând gestiona situația.

Stres negativ: atunci când o persoană se simte amenințată de anumite probleme, care în mintea ei sunt nerezolvabile. O situaţie scăpată de sub control, în care persoana nu este sprijinită de familie sau prieteni.

Stresul la copii se poate manifesta la început prin schimbarea comportamentului.

Ce simptome definesc stresul la copii?

Ce simptome definesc stresul la copii?

Bebelușii și copiii cu vârste preșcolare, au abilitatea de a se adapta. Aceștia cresc și depășesc fiecare obstacol sau schimbare. În schimb, stresul la copiii de vârstă școlară mică sau la adolescenți, se poate manifesta într-un mod apăsător. Iată cateva simptome care ar trebui evaluate pentru a diagnostica această problemă:

 • Iritabilitate, încăpățânare și plâns fară motiv, manifestate printr-un comportament ușor agresiv.
 • Performanță scăzută la școală, în timpul activităților zilnice și lipsă de motivație.
 • Oboseală, stare de lene sau nepăsare.
 • Dureri de cap și disconfort fizic.
 • Tulburări ale somnului și coșmaruri.
 • Schimbări în obiceiurile de studiu și note mici.
 • Schimbări sau probleme ale obiceiurilor alimentare.
 • Stări frecvente de supărare și de negativism.
 • Dificultate la concentrare.
 • Izolarea și lipsa dorinței de socializare, împreună cu comportamentul apatic sau respingerea.

Dacă observi la copilul tău câteva, sau toate simptomele descrise mai sus, atunci, cel mai probabil este stresat, iar stresul este cauzat de cele mai multe ori, de următorii factori:

 • Mediul familial și cerințele părinților pot afecta starea emoțională a copilului. Părinții stresați cresc copii care au același nivel de stres ca ei.
 • Stilul de viață: alimentația neadecvată, lipsa activităților sportive sau cu familia.
 • Diferite boli repetate sau pe termen lung.
 • Schimbările de colectiv școlar sau de prieteni.
 • Schimbările bruște din cadrul familiei: divorț, mutarea în alt oraș sau într-o altă locuința.
 • Știri negative pe care le poate vedea copilul la televizor.
 • Societatea, un alt factor care poate participa la neliniștea copilului tău, prin plecarea unuia sau a ambilor părinți în străinătate la muncă. Condițiile economiei contemporane impun ambilor părinți să lucreze, iar copilul când se întoarce de la școală vede o casă goală și tristă. Acest stres produce copilului “maturizarea grăbită”, astfel încât copilăria se termină la o vârstă fragedă, copilul fiind nevoit să se descurce singur în diferite situații din cauza lipsei părinților.
 • Lipsa banilor: familiile sărace au o viață mult mai stresantă, în primul rând din lipsa banilor pentru mâncare. Din punct de vedere medical, copiii crescuți cu nesiguranță financiară au un risc mult mai mare de îmbolnăvire.
 • Școala este un factor care cauzează stresul la copii: numărul mare de teme, sarcini greu de îndeplinit pentru acasă, note mici, apoi urmate de pedeapsa dată de părinți. Consecința acestor cauze, este blocajul copilului în evoluarea pe plan școlar. Programul încărcat, distanța lungă parcursă de acasă până la școală, hărțuirea sau bullying-ul, așteptările ridicate ale părinților, sunt factori care influenţează stresul la copii.

Stresul la copii trebuie evitat astfel încât, să îl ajute pe cel mic să își menţină sănătatea mentală și fizică. Există numeroase soluții pentru reducerea acestuia pe care le poți aborda.

Iată 10 pași esențiali prin care îl poți proteja pe copilul tău de stres:

pași esențiali prin care îl poți proteja pe copilul tău de stres

1.Tu ești exemplul lui!

Afișează o atitudine calmă, fii răbdătoare cu el, nu lua decizii pripite, iar copilul tău te va urma. Gestionarea propriului tău stres, poate scădea stresul pe care îl simte copilul tău.

2. Petrece cât mai mult timp cu copilul tău!

Fă cât mai multe activități cu el și asigura-i un un stil de viață sănătos, făcând activități sportive pentru o minte sănătoasă. Vezi importanţa sportului la copii aici.

3. Ascultă-l!

Ține cont de opiniile copilului tău și ascultă-l întotdeauna când are ceva de zis.

4. Nu îl compară cu alți copii!

Evita să îl compari cu ceilalți colegi sau prieteni. Ai încredere în aptitudinile lui și merită încurajarea ta. Nu cere mai mult decât poate el oferi, deoarece vei fi o sursă de stres.

5. Încurajează-l!

Încurajează-l să facă cât mai multe lucruri care îi plac, astfel i se va elibera mintea și va duce la o “curățenie mentală”. Oferă-i feedback-uri pozitive de fiecare dată cand ai ocazia. Află care sunt beneficiile unui feedback aici.

6. Creează-i un mediu liniștit și sigur!

Creează-i un mediu curat, sigur și liniștit pentru pregătirea temelor sau pentru joacă. Jocul ajută la dezvoltarea psihică, a eului și personalității copilului, astfel el va fi mult mai sigur pe el.

7. Vorbește deschis cu el!

Comunicarea deschisă despre emoții: nevoia de singurătate, plâns, furie, râs, nemulțumire etc. îi va crește încrederea.

8. Abordează disciplina de tip non-autoritară!

Explică-i cu răbdare copilului, de ce nu are voie să facă un anumit lucru și nu spune direct “NU”. Prin acest fel, altfel va înțelege diferența dintre bine și rău.

9. Acordă-i atenție și dragoste necondiționată!

Dacă ai treabă și copilul îți cere ajutorul, nu îl ignora, oferă-i atenția de care are nevoie.

10. Nevoia de prieteni!

Relațiile interpersonale au un rol foarte important în sănătatea socială a copilului. Are nevoie de prieteni, tabere școlare, excursii cu colegii.

Când cerem ajutorul unui psiholog?

Când cerem ajutorul unui psiholog?

Atunci când simți că ai făcut tot posibilul, iar copilul tău prezintă simptome care cauzează stres, atunci trebuie să apelezi la un specialist, pentru a putea trece peste astfel de momente cu adevărat neplăcute.

Orice situație scăpată de sub control este contraindicată, din cauza efectelor care dăunează grav stării psihice a copilului, pe termen lung. Poți apela oricând la ajutorul unei persoane specializate, astfel încât să te ajute să îți protejezi copilul.

Ajută-l să crească în armonie și oferă-i dragostea ta în orice situație. Copilul are nevoie de părinții și prietenii lui să îi fie alături, pentru a-l ajuta să se dezvolte frumos.

Copilul este mult mai vulnerabil în fața stresului decât adultul, deoarece nu are un mecanism de apărare bine dezvoltat. De aceea este important să îl ferești cât mai mult de situațiile stresante și sperăm că acest articol să îți fie de folos.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză