Tabere pentru copii – Top 10 sfaturi utile pentru când îți trimiți copilul în tabără

Tabere pentru copii si elevi

Tabere pentru copii – ce să faci înainte de a trimite copilul la o tabără?

Tabere pentru copii – îți prezentăm în continuare un top 10 sfaturi utile, pentru când îți trimiți copilul în tabără, departe de casă.

Una dintre cele mai educative și importante experiențe pentru copii sunt taberele. Pe lângă faptul că reușesc să-i deconecteze de la rutina zilnică și de la tehnologie, copiii devin mai responsabili, își fac noi prieteni, se reconectează cu natura și dobândesc o mulțime de abilități.  

Pentru părinți însă, chiar dacă taberele pot însemna mai mult timp liber, ele vin la pachet și cu multe griji. Ele aduc și stres sau întrebări, începând cu gândul de a alege o tabără perfectă și până când ne vedem copilul acasă, în brațele noastre. 

Așadar, pentru a-ți ușura munca, venim în ajutorul tău cu Top 10 recomandări când vine vorba de tabere pentru copii, care cu siguranță îți vor fi de folos! 

Pregătește-te din timp

Cu atât de multe opțiuni existente, nu e ușor să alegi cea mai bună tabără. Nu te grăbi să îți înscrii copilul în prima tabără pe care ai găsit-o. Dacă poți vizitează locul în care urmează să se desfășoare tabăra, pentru a-ți face o imagine de ansamblu. Dacă vizitarea nu este posibilă, caută pe internet fotografii sau videoclipuri despre locul în care se va desfășura tabăra și uită-te la ele împreună cu copilul tău. Cu cât sunteți mai familiarizați cu locul, cu atât veți fi și mai puțin nervoși. Frica de necunoscut creează anxietate.

Tot din timp, caută informații sau întreabă organizatorii despre locurile de cazare, mâncare, și orice alte detalii legate de organizare. Verifică și atestarea profesională a organizatorilor și a însoțitorilor. Încearcă să afli cât mai multe păreri despre edițiile anterioare pentru acele tabere pentru copii pe care le iei în calcul pentru participare.

Include-ți copilul în procesul decizional

Încă de la primele discuții din familie, referitoare la tabără, este important să îți asculți copilul și să ții cont și de interesele lui. Este mulțumit și încântat de ideea de a pleca în tabără? Are temeri? Cum vede el tabăra? Ce așteptări are de la tabără? Ce pasiuni are? Sunt câteva dintre subiectele pe care ar trebui să le discutați împreună.

Petrecerea unei perioade de timp departe de familie, într-un loc care nu îi face plăcere, se poate transforma foarte ușor într-o experiență neplăcută. Asigură-te că înțelege ce înseamnă să fie înconjurat de oameni noi și ce înseamnă să fie departe de casă.

Asigură-ți căi de comunicare cu organizatorii

Unele tabere pentru copii au diferite politici de comunicare pe toată durata desfășurării lor. Unele tabere pentru copii permit apeluri telefonice, altele recomanda folosirea mailului. Așadar, îți recomandăm să te informezi și să stabilești o modalitate de comunicare cu organizatorii taberei. Și dacă se poate, intră în legătură cu părinții celorlalți copii care vor merge în tabără.

Pregătește-i haine potrivite 

Oferă-i copilului tău haine corespunzătoare și practice. Taberele pentru copii înseamnă ploaie, noroi, iarbă, apă, mâncare. Cel mai bun sfat pentru tine ar fi să cumperi 5-6 ținute pentru tabără, chiar dintr-un magazin second-hand. Așa nu vei mai avea griji că își înverzește pantalonii sau că își rupe bluza. Și nu uita nici de încălțămintea potrivită: pantofi cu catarame sau șireturi. 

Verificați împreună lista de obiecte necesare 

Majoritatea taberelor oferă părinților o listă cu obiecte necesare, cum ar fi săpun, șampon sau pastă de dinți, care nu ar trebui să lipsească din niciun rucsac. Notează-i numele, cu un marker permanent, pe fiecare obiect, pentru a nu și le amesteca cu obiectele celorlați copii.

De asemenea, îți recomand ca obiectele de valoare cum ar fi cercei, lănțișoare, telefon sau alte jucării scumpe să rămână acasă, pentru a nu fi pierdute sau deteriorate.

Fă o simulare a taberei 

Este copilul tău obișnuit să stea departe de tine? Fă un test de probă și lasă-l câteva nopți la un prieten sau chiar la bunici,  înainte să plece în tabără. Este o „încălzire bună pentru a se obișnui cu dormitul în locuri noi și cu ideea de a fi departe de tine. Mai mult, îi va arăta că se poate descurca și distra chiar și fără tine. 

Încurajează-ți copilul să încerce activități noi

Astfel de tabere pentru copii sunt oportunități excelente pentru dezvoltare personală: practici diferite sporturi, arte, jocuri sau creezi relații de prietenie. Cu alte cuvinte, copiii pot să-și asume riscuri și să facă greșeli, fără să fie nevoiți să-și facă griji de repercusiuni. Încurajează-l să încerce activități noi pentru a-i dezvolta încredere în sine și fă-l să se simtă apreciat. Doar așa, ieșind din mediul lor obișnuit, copiii își dezvoltă gândirea creativă. 

Fă cumpărăturile împreună cu copilul tău 

Pe lângă faptul că integrarea copilului în pregătirile pentru tabără îl ajută să se entuziasmeze, îi și antrenează simțul responsabilității. Stabiliți împreună obiectele necesare pentru a fi luate în tabără și pe cele care pot rămâne acasă. 

Fă-i o surpriză

Chiar și cei mai independenți copii pot experimenta supărare și dor de casă, mai ales atunci când se confruntă cu o situație nouă și cu oameni noi. Fă-i o surpriză și pune-i în bagaj o scrisoare cu câteva cuvinte încurajatoare, sau chiar o jucărie de pluș care să-i creeze puțin din confortul de acasă. Este foarte important să nu se simtă abandonat, ci din contră, iubit și susținut, chiar și de la distanță. Cărui copil nu îi place să audă cât de mult îl iubesc și îl apreciază părinții lui?

Oferă feedback organizatorilor taberei pentru copii

După încheierea taberei, oferirea de feedback este crucială. Chiar dacă nu va îmbunătăți neapărat experiența actuală, cu cât organizatorii află mai multe, cu atât vor putea îmbunătăți și mai bine experiența următoare. Fă cunoscută orice laudă, sugestie sau îngrijorare. Așa poți ajuta și alți părinți în luarea unei decizii corecte. 

În concluzie, amintește-ți că o perioadă scurtă de timp în care copiii sunt dezlipiți de părinți este benefică tuturor și face minuni. Gândește-te la conversațiile, poveștile și abilitățile pe care le va dobândi copilul tău în diverse tabere pentru copii. Și totodată, bucură-te de timpul liber pe care ți-l aloci și citește o carte sau fă orice alt lucru pe care l-ai tot amânat. Nu uita, copilul tău își face prieteni noi, se confruntă cu situații noi și cel mai important, este în siguranță.

Pentru cei care doresc să participe la tabere de învățare a limbilor străine pentru copii, recomandăm vizitarea site-ului TabaraDeGermana.ro pentru mai multe detalii despre taberele organizate de Asociația Gutenberg.
Iar pentru perioadele mai ploioase sau perioadele în care contextul ne obligă să petrecem mai mult timp în casă, recomandăm utilizarea acestui timp în mod cât mai benefic. Pentru idei, resurse și recomandări, vă invităm să parcurgeți mai multe articole pe blogul TabaraDeVara.ro, de folos atât copii și tineri, cât și pentru părinți și educatori.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin