0752 822 373 | contact@didacto.ro

5 tehnici de mindfulness pentru copii care aduc fericire

Cuprins

Citind acest articol o să afli ce înseamnă mindfulness, ce sunt tehnicile de mindfulness, de ce ele sunt bune pentru copilul tău. Apoi, vei învăța 5 tehnici de mindfulness folositoare pentru el. Aplicând aceste tehnici de mindfulness te vei bucura de beneficiile pe care le aduce mindfulness-ul în viața ta și în viața copilului tău. În plus, dacă citești până la final, o să ai și un bonus distractiv.

Jon Kabat-Zinn este considerat părintele mindfulness-ului. În anul 1979 a publicat o lucrare intitulată Mindfulness-Based Stress Reduction (Reducerea Stresului prin Mindfulness). Practic, această lucrare este un curs de opt săptămâni care îi ajută pe clienți să managerieze durerea. Ulterior studiile au arătat că acest curs ajută și la tratarea depresiei, stărilor de anxietate și a mai multor boli asociate cu stresul.

 

Ce înseamnă mindfulnessCe înseamnă mindfulness?

Mindfulness poate fi descris ca și tehnica de a fi ancorat în momentul prezent” (Kabat-Zinn, Purser, 2015). Acest lucru se face conștient și este important să nu te judeci indiferent de ceea ce gândești sau simți. Este nevoie să te accepți. Meditația mindfulness se referă la observarea deliberată a gândurilor tale, a emoților și a corpului tău. Meditația nu face parte din categoria tehnici de mindfulness.

Alte tehnici  de mindfulness sunt: să fi conștient atunci când mănânci, să fi conștient atunci când vorbești, să îți dai seamna ce spui și când spui, să fi conștient de toate stările pe care le ai.

ce sunt tehnicile mindfulness

Ce sunt tehnicile mindfulness?

Tehnici de mindfulness sunt predate de câțiva ani și în România. Ele sunt o serie de exerciții care te fac să fii ancorat în momentul prezent, să fii conștient de ceea ce simți, de corpul tău și de locul în care te afli. Simplul fapt că petreci timp cu tine, îți aduce o serie de beneficii. Te face te simți mai liniștit, mai bucuros și să îți găsești pacea interioară.

Aceste tehnici de mindfulness cer antrenament, este nevoie de o practică regulată. La fel precum un sportiv are nevoie de antrenament pentru a ajunge bun într-un anumit domeniu și tu ai nevoie de constanță pentru a simți beneficiile tehnicilor mindfulness.

De ce să folosim tehnici mindfulness pentru copii

De ce să folosim tehnici mindfulness pentru copii?

Tehnicile de mindfulness îți ajută copilul deoarece practicarea lor:

  • crește încrederea în sine și starea de spirit a copilului
  • încurajează comportamentul pozitiv precum empatia, controlul emoțiilor și îl face să gândească pozitiv
  • îl ajută să învețe mai ușor
  • reduce stările de anxietate, depresie și crește sănătatea mentală
  • reduce agresivitatea și promovează găsirea de soluții pentru conflictele apărute

Cum poți să-i înveți pe copii tehnici mindfulness

Cum poți să-i înveți tehnici de mindfulness pe copii?

Cel mai important mod este cel de a începe cu tine. Fă-ți un program de mindfulness, iar după ce practici o perioadă, include în programul tău și copilul. Tu ești un model pentru copilul tău și din acest motiv trebuie să dai un exemplu pozitiv pentru ca el să te urmeze.

Tehnicile de mindfulness trebuie să fie adaptate vârstei copilului tău și tipului acestuia de personalitate.

Ce tehnici de mindfulness pentru copii poți să folosești

Ce tehnici de mindfulness pentru copii poți să folosești?

Începe cu câteva minute de meditație ghidată de tine

Câteva minute în care copilul să fie concentrat pe momentul prezent este bine pentru început. Meditația este bine să fie simplă și distractivă pentru copilul tău. După câteva săptămâni poți să crești timpul petrecut în meditație. Copilul tău este deja familiarizat cu această tehnică.

Folosește simplitatea când îl înveți. Nu îi explica complex ce este mindfulness, ci explică-i că trebuie să fie conștient de ceea ce îl înconjoară, de corpul lui și să simtă senzațiile pe care le trăiește.

Practică recunoștința

Practică recunoștința

Este important să îl înveți cât mai devreme pe copilul tău această tehnică. Ea îl ajută să se simtă bine și să aprecieze ce are. Poți să îl înveți cum să practice recunoștința incluzând-o în obiceiurile zilnice.

O modalitate este ca, înainte de luarea mesei, fiecare membru al familiei să spună pentru ce este recunoscător în acel moment. Este important ca părinții să înceapă pentru a da un exemplu inițial copilului, iar după ce s-au obișnuit poate să înceapă și el.

Poți să fii recunoscător pentru lucruri simple. De exemplu: Sunt recunoscător pentru această masă, pentru familia mea, pentru că sunt sănătos, pentru că am o locuință, etc. De asemenea pot să fie și afirmații mai complexe.

Încurajează-ți copilul să se exprime liber. Spune-i că orice spune este bine. Oferă-i un mediu sigur în care să se dezvolte. Asigură-l că nu îl judecă sau critică nimeni.

Folosește jocuri pentru a-l învăța mindfulness

Folosește jocuri pentru a-l învăța mindfulness

Folosește jocuri precum desenatul, lucrul manual, puzzle, leggo. Construiți lucruri împreună folosind hârtie, lemn, ață, lipici, foarfecă. Pe Youtube găsești o mulțime de video-uri despre lucruri simple pe care le puteți face împreună. Întreabă-l cum se simte lemnul în mana lui, cum miroase hârtia? Cum se simte în momentul său de creație? Ce senzații îi provoacă? Este încântat de ceea ce a făcut?

Folosește jocuri active. Încurajează-l să sară ținând mâna la inimă. Întreabă-l cum s-a simțit inima? Cât de tare a bătut ea? Fă-l să fie conștient de corpul său.

Ajută-l să învețe să asculte. Sună dintr-un clopoțel. Roagă-l pe copil să asculte cum se aude, cât timp se aude. Spune-i să ridice mâna când nu mai aude sunetul clopoțelului.

Tehnicile de mindfulness pot fi practicate zilnic acasă

Tehnicile de mindfulness pot fi practicate zilnic acasă

Una dintre cele mai folositoare este atingerea. Vorbește-i despre lucrurile zilnice pe care copilul tău nu le observă. Cum se simte la atingere jucăria preferată? Cum se simte păturica pe care stai sau cea cu care te acoperi? Poți să îi oferi activități precum desenatul cu degetul pentru a realiza cum se simte. Sau poți experimenta nisipul și puteți să faceți diferite forme împreună.

În momenul în care mâncați diferite fructe și legume împreună, întreabă-ți copilul ce formă, culoare, miros și textură are mărul pe care îl va mânca.

Înainte să vă puneți la culcare puteți să faceți un joc de relaxare. Stați întinși în pat, închideți ochii. Începeți din creștetul capului și relaxați-vă fiecare mușchi al corpului. Relaxați fața, apoi ochii, buzele, nasul. Treceți la umeri, apoi mâinele, degetele mâinilor. Relaxați-vă trunchiul, apoi șoldurile, picioarele, degetele picioarelor. Deschideți ochii și întrebați-vă copilul cum se simte? Ce senzații are în corp? Este relaxat?

Apoi vă concentrați asupra respirației. Puteți să îi puneți o jucărie pe burtică. Și cereți copilului să urmărească jucăria. Cum merge în sus, în jos. Încurajați-l să facă jucăria să se miște cât mai puțin prin a respira cât mai rar. Întrebați-l cum se simte acum. Este gata de mers la somnic?

Tehnicile de mindfulness pot fi practicate și afară

Tehnicile de mindfulness pot fi practicate și afară

Când mergeți la plimbare opriți-vă un minut pentru a vă concentra pe simțuri. Ascultați sunetele. Ce se aude? Cântă păsărelele? Priviți cerul. Ce culori are? Cum îl face să se simtă pe copilul tău? Miroase a ceva în aer? Încurajează-ți copilul să descrie mirosul. Cu ce se aseamănă? Întrebă-l pe copil ce miros are iarba, florile?

Aceste lucruri îl ajută pe copilul tău să se dezvolte armonios.

Te felicit pentru că ai ajuns până aici. Mă bucur că ai citit aceste tehnici de mindfulness. După cum am promis aici ai și bonusul. Testează-l!

BONUS: Tehnici de mindfulness – meditație ghidată pentru copilul tău 

Intrând aici o să ai parte de un video în care este o meditație ghidată pe care o poți face împreună cu copilul tău, sperăm să vă placă și să o găsiți folositoare.

Concluzie

Sunt multe moduri prin care poți integra în viața ta și a copilului tău tehnici de mindfulness . Făcând acest lucru copilul tău va învăța să fie mai calm, mai bucuros și mai alert. De asemenea, mindufulness-ul produce beneficii și în relațiile sociale ale copilului tău, în capacitatea de învățare și în mai buna conștientizare a emoțiilor și sentimentelor.

Aceste beneficii sunt majore și o să îți îmbunătățească viața familială. Aplică-le! Ne-am bucura enorm ca aceste informații să aducă valoare în viața ta.

Tot pe acest blog o să găsești și alte articole care o să îți fie folositoare. Găsești o lista completă aici.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză