Top 10 jocuri cu cărți de joc pentru copii

jocuri cu cărți de joc pentru copii

Jocul este una dintre metodele cele mai bune pentru copii pentru a învăța lucruri noi. În primii ani de viață, copiii descoperă lumea prin joacă și e modul lor natural prin care relaționează cu cei din jur. Astfel, multe abilități socio-emoționale și cognitive pot fi dezvoltate cu ajutorul acesteia, indiferent că e vorba de acasă, la școală sau în alte medii de învățare.

Cărțile de joc sunt un instrument excelent pentru a forma unele abilități, cât și pentru a petrece timpul împreună în mod distractiv. Cărțile de joc pot aduce membri familiei la aceeași masă și pot crea punți noi de comunicare. Beneficiile de a folosi jocuri cu cărți sunt multiple.

În primul rând, ele antrenează atenția și coordonarea ochi-mână. Adulților le este foarte ușor să își coordoneze acum privirea către cărțile de pe masă, cărțile din mână și mișcarea pe care vor să o facă, însă aceasta este o abilitate care se dobândește prin multă practică. De aceea, prin folosirea lor repetată copiii își exersează aceste două abilități care îi ajută pe durata întregii vieți.

În al doilea rând, copiii pot învăța despre cum să urmeze reguli, cum să celebreze câștigul sau să accepte pierderea și cum să comunice mai bine. Totodată, în funcție de vârsta copiilor ei pot învăța numerele, pot învăța să sorteze, să clasifice și să facă alte operații matematice. Cele mai multe jocuri cu cărți ajută la dezvoltarea memoriei, la dezvoltarea abilităților de gândire rapidă și de gândire strategică. Mai mult decât atât, ele sunt la îndemâna oricui și pot fi folosite în foarte multe feluri.

Pentru a vă ajuta în lărgirea exemplelor de jocuri cu cărți, mai jos am făcut un top 10 jocuri cu cărți de joc care să fie la îndemână pentru momentele când alegeți să petreceți timpul cu copiii într-un mod plăcut și educativ:

10 recomandări de jocuri cu cărți de joc pentru copii

Vecinul

Vecinul

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-10

Descriere: Acesta este unul dintre acele jocuri cu cărți foarte simplu, care poate fi jucat chiar și cu copii de 3-4 ani. Scopul jocului este să termini cât mai repede cărțile de joc.

Se împart câte 5 cărți fiecărui jucător și se lasă o carte în mijloc cu fața în sus. Jucătorul care începe va trebui să pună unul dintre vecinii cărții de jos. De exemplu, dacă cartea de jos este 3, se pot pune ori 4, ori 2. Dacă jucătorul nu are niciun vecin, atunci va extrage o carte din teanc. Se va juca până când doar unul dintre jucători mai are cărți. E un joc de cărți excelent pentru a învăța vecinii numerelor într-un mod distractiv.

Kemps

Kemps

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: Scopul acestui joc este să rămâi cu cea mai mică valoare în mână. Se împart câte 7 cărți fiecărui jucător, iar prima carte din teancul rămas se întoarce cu fața în jos și indiferent de ce carte este, ea valorează 0. Astfel, fiecare jucător, pe rând, pune întâi o carte jos și extrage apoi una din grămadă.

Dacă cărțile au aceeași valoare, ele se pot pune împreună jos și se extrage doar o singură carte. Jucătorii pot alege și să ia cartea celui de dinainte, cu condiția ca întâi să pună și apoi să o extragă.

În momentul în care cineva crede că are valoarea cea mai mică a totalului de cărți din mână, aceasta strigă Kemps. Dacă ea are într-adevăr cea mai mică sumă, atunci primește 0 puncte, iar ceilalți își notează suma cărților cu care au rămas. Se joacă până când cineva ajunge la un anumit punctaj, stabilit împreună. Cel care depășește punctajul iese din joc și jocul se termină când rămâne doar un jucător.

Război

Război

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-13

Descriere: Jocul acesta din seria de jocuri cu cărți este unul dintre cele mai populare și foarte potrivit chiar și pentru cei mai mici. Se împart toate cele 52 de cărți fiecărui jucător și toți păstrează teancul primit cu fața în jos, pe masă. Cărțile care au valoare mare în ordine crescătoare sunt: Valet, Damă, Popă și As. Fiecare jucător așează prima carte din teancul său în mijlocul mesei, iar cel care a avut valoarea cea mai mare ia toate cărțile și le pune sub grămada sa.

Când doi jucători au aceeași valoare a cărții, ei ajung la război. Astfel că, fiecare trebuie să mai întoarcă alte cărți indicate de acea valoare, iar ultima carte decide cine ia cărțile. Scopul este să aduni cât mai multe cărți în joc, iar câștigătorul e cel care le adună toate cărțile.

Macao

Macao

Vârsta: 6+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: Scopul acestui joc este să rămâi primul fără cărți în mână. Când se joacă în doi-patru, ultimul jucător care mai are cărți, pierde, iar dacă sunt mai mulți jucători, jocul se oprește când cel de-al treilea jucător termină.

Fiecare jucător primește 5 cărți, iar următoarea carte din teanc se pune în mijloc. Jucătorul care începe trebuie să pună o carte cu același semn sau cu același număr. În ordine, jucătorii respectă aceeași regulă. Dacă un jucător are mai multe mai cărți de același semn sau valoare, le poate pune pe toate jos. Dacă un jucător nu poate sau nu dorește să pună nicio carte jos, el va extrage una din teancul de cărți. Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână, el trebuie să spună ,,macao”. Dacă altcineva spune mai repede, el va trebui să extragă 5 cărți.

În acest joc sunt câteva cărți cu funcții speciale: 2 și 3 înseamnă că următorul jucător trebuie să ia valoarea de cărți pusă jos, 4 semnifică pierde rândul, astfel că jucătorul mai așteaptă o tură. Aceste funcții se pot contra-ataca, dacă următorul jucător pune o carte cu aceeași valoare.

Pescuiește

Pescuiește

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-5

Descriere: Scopul acestui joc din seria de jocuri cu cărți de joc este să aduni cât mai multe grupuri de patru cărți. Dacă sunt doi sau trei jucători, fiecare primește câte șapte cărți, iar dacă sunt mai mulți, fiecare primește cinci cărți.

Jucătorul care începe (cel care pescuiește) cere unui alt jucător o anumită carte. Cel căruia i s-a cerut, va trebui să dea toate cărțile pe care le are cu valoare cerută. Dacă nu are nicio carte, atunci îi adresează politicos ,,du-te, pescuiește!”, iar jucătorul va extrage o carte din teanc. În cazul în care a extras cartea cerută, el o arată tuturor celorlalți jucători și poate cere din nou. În caz contrar, jocul de cărți continuă. Când unul dintre jucători are toate cele patru cărți, le pune jos în teancul său propriu și încearcă să adune cât mai multe grupuri de cărți.

Mă îndoiesc

Mă îndoiesc

Vârsta: 13+

Număr de jucători: 2-5

Descriere: Acest joc este unul grozav pentru comunicarea non-verbală. Scopul este să termini cât mai repede cărțile din mână.

Se împart toate cărțile, tuturor jucătorilor. Primul jucător care începe trebuie să pună jos A, iar următorii cu 2, 3 și așa mai departe. Când un jucător pune jos, el poate pune una sau patru cărți cu fața în jos și trebuie să spună ce cărți a pus. Dacă un alt jucător se îndoiește că e adevărat, spune mă îndoiesc, iar atunci cărțile sunt întoarse cu fața în sus.

În cazul în care valoarea spusă coincide cu cea de jos, atunci cel care a strigat mă îndoiesc ia toate cărțile. În caz contrar, cel care le-a pus jos, le ia înapoi pe toate. Jocul se termină când rămâne doar un singur jucător cu cărți în mână.

Șeptică

Șeptică

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-4

Descriere: Pentru acest joc se aleg 32 de cărți, de la 7 în sus. În cazul în care sunt doar 3 jucători, se vor scoate și doi de opt, pentru a avea un total de 30 de cărți. Scopul acestui joc de cărți este să obții cât mai multe puncte.

Cărțile care valoarează puncte sunt 10 și A, iar 7 este considerat tăietură (și 8, în cazul celor trei jucători). Fiecare jucător primește câte 4 cărți. Primul pune jos o carte, iar dacă următorii jucători nu îl ,,taie” (punând 7 sau o carte identică), el ia cărțile de jos. Primul jucător poate lăsa cărțile celui care a tăiat ultimul sau poate tăia în continuare. După ce se iau cărțile de jos, se împart din nou câte patru cărți la fiecare. Câștigătorul este cel care reușește să adune cele mai multe cărți de 10 și A.

Prinde Jokerul

Prinde Jokerul

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-13

Descriere: Următoarea recomandare de jocuri cu cărți de joc este Prinde Jokerul este unul distractiv și presupune atenție. Scopul este să aduni toate cărțile, atingând cartea de joker atunci când este pusă jos.

Se împart toate cărțile de joc, tuturor jucătorilor și se păstrează cu fața în jos, fără să fie văzute. Pe rând, fiecare jucător întoarce o carte și o pune în mijloc. Dacă cartea pusă de asupra teancului este un joker, atunci persoana care atinge prima cartea ia toate cărțile și le amestecă din nou în teancul său.

În cazul în care cineva încearcă să prindă o altă carte decât jokerul, atunci ea trebuie să dea o carte de joc persoanei a cărei cărți a atins-o. Când cineva rămâne fără cărți, poate aștepta până la următorul Joker, iar dacă nu reușește să îl atingă, atunci iese din joc. Câștigă cel care adună toate cărțile în teancul său.

Joc de memorie

Joc de memorie

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-10

Descriere: Pentru acest joc e nevoie de cel puțin două pachete de cărți de joc. În funcție de numărul de jucători se pot alege 4 sau mai multe perechi de cărți și vor fi puse în mai multe rânduri, cu fața în jos. Scopul este să aduni cât mai multe cărți, prin formarea de perechi. O modalitate de a juca este ca fiecare jucător să întoarcă pe rând câte două cărți.

Dacă sunt identice, le pune în teancul său și poate întoarce următoarele două cărți. Dacă sunt diferite, le întoarce la loc și urmează următorul jucător. Ori, fiecare jucător poate avea perechile sale de cărți și se poate cronometra cine reușește să adune mai repede teancul său. Prin acest joc se exersează memoria și abilitatea de concentrare.

Joc de construit

Joc de construit

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: Cărțile de joc pot fi și piesele unor minunate construcții. Aceasta este o modalitate excelentă prin care astfel de jocuri cu cărți de joc pot fi introduse în lumea copiilor. În funcție de numărul de jucători se pot alege numeroase modalități de joacă.

Una dintre ele este ca fiecare jucător să aibă același număr de cărți și să construiască într-un anumit timp, ceva la alegere. Sau se pot da provocări pentru a fi construit cel mai lung pod, cel mai înalt turn, cea mai mare casă etc. Cel mai important este să creați o atmosferă de bucurie și astfel, cele mai creative construcții vor lua formă. Pentru alte activități creative, puteți găsi mai multe idei aici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin