Parenting este un cuvânt englezesc care din păcate nu are un corespondent în limba română. Tradus mot-à-mot, este o știința care te învață cum să fii un părinte bun. În articolul de mai jos am încercat să sintetizăm câteva idei care sperăm să vă ajute în veți avea nevoie să știți despre parenting.
Ce este parentingul?
A fi părinte și a educa este o artă care a existat dintotdeauna, nu este nimic nou. Ce este, totuși diferit, este felul în care alegem să ne educăm copiii. Suntem o fostă generație de copii de la care s-a așteptat perfecțiunea, care a fost mereu comparată cu ceilalți și am crescut pe teama lui „ce-o să zică alții dacă…”. Cu toate astea, suntem și generația care și-a pus cele mai multe întrebări despre ce înseamnă să fii părinte. Suntem tot mai conștienți de faptul că nu punem semn de egalitate între disciplină și pedepse și că abuzul, verbal sau fizic, nu ajută la consolidarea respectului. Din contră.
Pe lângă toate astea, auzim peste tot termeni precum empatie, mindfulness sau conectare, care par a fi desprinși dintr-o carte mult prea grea de înțeles. Asta mai ales atunci când avem zeci de treburi de făcut în casă și pe lângă părinți mai suntem și parteneri, soți sau antreprenori și mai nou, profesori. Așa se face că presiunea societății, care ne vrea perfecți într-o lume imperfectă, este tot mai mare.
După cum vei citi mai jos, parentingul nu este despre copii. Pentru a fi părinți echilibrați emoțional și calmi, noi avem nevoie să facem o călătorie în timp, în copilăria noastră. Aici trebuie să găsim rănile care încă sunt deschise, chiar dacă reușim să le ascundem în cea mai mare parte a timpului. Trebuie să căutăm motivele unor comportamente pe care noi, adulții, am ajuns să le avem.
Tot ce nu este parentingul: 8 mituri
Parentingul este despre copii.
Fals. După cum spuneam și mai sus, parentingul este despre noi, adulții, despre rănile noastre, despre regulile în care am fost crescuți și modul în care am fost educați. „Și noi am fost crescuți cu câte-o palmă și cu pedepse și uite ce bine am ajuns!” Dacă această afirmație îți este cunoscută, atunci ai crescut într-o familie autoritară care de cele mai multe ori își motiva acțiunile cu „Că așa vreau eu!”.
Acum hai să fim sinceri. Vreau să te gândești dacă ai ajuns chiar atât de bine cum ar fi trebuit să ajungi. Sigur, unii dintre noi am învățat cum să ne supunem unor reguli și să ne adaptăm la diverse situații. Însă cei mai mulți dintre noi am crescut cu temeri: teama că nu suntem suficient de buni, teama de a avea inițiative și opinii, teama de a greși sau mai mult, lipsa încrederii în noi.
Așa am învățat să ne ascundem emoțiile, alegând să tăcem atunci când probabil ar fi trebuit să fim auziți.
Un lucru este singur. Atunci când ajungem să scoatem flăcări pe nas de furie, când avem tendința să ridicăm vocea sau mâna asupra ființei pe care o iubim cel mai mult pe lume, nu suntem deloc bine.
La tine se află cheia spre un nou bine. Un bine adevărat.
Dacă vrei să te informezi mai în amănunt despre dezvoltarea personală la copii, te invit să citești acest articol.
Parenting înseamnă să citești din cărți.
Sigur, cititul face bine și educă, însă parentingul este mult mai complex decât o citire. Înseamnă, pe lângă citire, să pui în aplicare ceea ce citești. Exact așa cum nici citirea unei diete nu te face să slăbești, nici citirea unei cărți nu te face un părinte mai bun.
Parenting înseamnă să lași copilul să facă ce vrea, când vrea, cu cine vrea.
Există părinți care consideră că a face parenting înseamnă a crește un copil fără nicio regluă impusă și a-l lăsa să facă ce vrea, atunci când vrea. Parenting înseamnă libertate emoțională, dar ghidată de niște reguli bine trasate și impuse copilului.
Dacă îți iubești copilul, nu mai ai nevoie de parenting.
Sigur că îți iubești copilul, doar că iubirea nu este suficientă. La fel ca și în viața de adult. Iubirea pe care o porți trebuie să fie auzită și simțită de către copil. Așadar, despre parenting înseamnă să îi transmiți copilului tău sentimentele pe care le ai față de el, mai ales atunci când acesta greșește. Este nevoie să simtă un aliat, un punct de sprijin în tine până în momentul în care se poate apăra și descurca de unul singur.
Un articol despre feedback-ul pozitiv și puterea pe care o are acesta în educarea copilului poți citi aici.
Parenting înseamnă participarea la conferințe.
La fel ca și lecturarea cărților de parenting, cursurile aduc multe plusuri de cunoaștere și un mediu în care cursanții se confruntă cu aceleași probleme, au aceleași interese și învață unii de la ceilalți. Însă din nou, este important să pui în aplicare ceea ce înveți.
Copiii sunt pe primul loc! Asta înseamnă să fii părinte, să sacrifici totul pentru ei!
Una dintre cele mai auzite sintagme din gura părinților este „Am sacrificat totul pentru tine, ca să fii tu bine”. Oricât ar fi de adevărată, ea transmite un mesaj extrem de toxic. Hai să facem puțină introspecție. Ce fel de copil vrei să crești? Vrei să fie unul generos? Dar independent? Sau poate responsabil? Dar fericit? Îți dorești să crești un copil fericit? Dacă îți dorești fericire pentru copilul tău, tu ești cel mai bun model pentru el. Și acum, hai să fim sinceri, cât de fericiți sunt acei părinți care mereu se sacrifică pentru copiii lor?
Nu-ți proiecta temerile tale asupra copilului, furia sau tristețea propriei nerealizări sau sentimentul că ei, copiii, ar fi responsabili de fericirea sau nefericirea ta.
Postezi multe poze pe rețelele de socializare.
Există părinți și părinți. Unii aleg să facă publică viața copiilor lor și a iubirii pe care o poartă copiilor, alții preferă să țină totul pentru ei. Un parenting sănătos nu înseamnă cât mai multe poze pe Internet.
Odată ce ai devenit părinte știi ce să faci instinctual. Nu mai ai nevoie de parenting.
Mai nou, toată lumea vorbește despre instinctul matern care se declanșează odată ce ai un copil, ba chiar și de cel patern. Dacă tot ceea ce ne transmite instinctul să facem ar fi benefic tuturor, lucrurile ar fi mult mai simple. Însă de multe ori, aceste instincte sunt bazate pe ceea ce am învățat noi, la rândul nostru, în copilărie. Alteori, instinctul nostru poate fi eclipsat de temerile noastre de care ne legăm și care nu ne lasă să oferim copilului nostru libertatea necesară.
Câteva adevăruri despre parenting
Parentingul te ajută să crești un copil cu o personalitate puternică.
Un copil care nu a fost pedepsit sau recompensat, va avea o personalitate puternică datorită faptului că părinții i-au oferit libertatea de a avea opinii proprii, de a lua decizii potrivite vârstei sale și a fost respectat.
Parentingul te ajută să ai un copil fericit.
Se știe că în viață lucrurile pot fi mult mai dure decât în teorie. Iar noi știm prea bine că uneori pierdem și alteori rezultatele nu încep să apară, oricât ne străduim noi de mult. Dacă un copil înțelege aceste lucruri, că în viață nu e totul așa cum se așteaptă, va fi un adult care va ști cum să fie recunoscător pentru lucrurile mărunte din viața lui.
Parentingul pregătește copiii pentru ziua de mâine.
„Copiii de azi trebuie să fie pregătiţi pentru lumea de mâine. Schimbările rapide în tehnologie şi cunoştinţele avansate au afectat modul în care gândim, simţim şi acţionăm. Tradiţia şi valorile sunt deseori pierdute. În aceste circumstanţe, părinţii au o şi mai mare obligaţie: Să ajute copii să înveţe să supravieţuiască şi să reuşească în această societate. Să-i pregătim să-şi găsească locul şi rolul, în lumea de mâine”, spunea Betty Lou Bettner.
Chiar dacă toți ne dorim să ne dezvoltăm și să fim independenți, cu toţii suntem dependenţi unii de alţii pentru a supravieţui. Alfred Adler a spus că această combinaţie de nevoi, sunt dorinţele de bază ale tuturor oamenilor. El spune că aceste nevoi sunt de fapt cei 4 C cruciali :
Să fii CONECTAT cu ceilalţi:
Această nevoie se poate satisface prin următoarele tehnici de relaționare:
- empatizarea cu copilul tău: Spre exemplu „înțeleg că acum îți dorești foarte mult să te joci, dar acum este ora mesei. După ce mâncăm, te poți juca”.
- întreabă, nu da comenzi: Spre exemplu „Ce facem noi înainte de fiecare masa pentru a avea mâinile curate?”
- iubirea necondiționată: „Eu te iubesc mereu, chiar și atunci când iei note mici.”
- pune accent pe unicitate, nu fă comparații: „Fiecare suntem diferiți. Toți avem unele lucruri la care ne pricepem mai bine și unele la care nu ne pricepem atât de bine.”
- implică-l în viața de familie: „Aș vrea ca astăzi să mă ajuți să spăl vasele.”
Să te simţi CAPABIL:
- creează spațiu copilului: tot ceea ce poate face un copil singur, lasă-l să facă singur . Ajută-l doar atunci când acest ajutor este realmente necesar.
- fii model pentru copilul tău.
Să știi că fiecare CONTEAZĂ și este valoros:
Poți să-i satisfaci această nevoie atunci când îi ceri sfatul și ții cont de el sau atunci când te invită să te joci cu el iar tu îi respecți regulile jocului.
În acest articol poți citi mai multe despre importanța jocului în viața copilului tău.
Să ai CURAJ:
Arată-i copilului tău că în viață va face și greșeli, iar ăsta e un lucru firesc. Însă greșelile se pot corecta iar cel mai important, noi putem învăța din ele.
Tehnici de parenting gratuite pe care să le aplici acasă
Oferă-i copilului tău libertate!
Parenting înseamnă să-i acorzi copilului tău libertatea de a-și alege activitățile în funcție de interesele sale. Orice activitate care ar însemna punerea sa sau a celorlalți în pericol, este un exemplu concret despre când să-i impui niște reguli.
Respectă-ți copilul!
Așa cum îți respecți un prieten, partenerul sau părinții, respectă-ți și copilul oricât ar fi de mic. Astfel el se va simți auzit și apreciat și va învăța, la rândul său, cum să respecte.
Încurajează-i libertatea și independența!
Instinctul de părinte și teama de a nu se răni îți spune des să intervii atunci când copilul tău se află în fața pericolelor. Însă această abordare îi poate afecta încrederea în sine și motivația. Spre exemplu, în loc să mergi tu cu el la baie să te asiguri că se spală pe mâini, încurajează-l pe el să facă asta de unul singur.
Îți recomandăm tabăra de antreprenoriat, care îți va ajuta copilul să-și dezvolte abilități personale și profesionale și despre care poți citi mai multe în acest articol.
Resurse necesare în parenting
În librăriile din România există sute de cărți despre parenting. Dintre toate acestea, noi am făcut un top al cărților din care te poți documenta, cu mențiunea că lista rămâne deschisă.
Nu există părinte perfect, de Isabelle Filliozat
Este o carte necesară tuturor adulților, care vorbește exact despre bagajul nostru de răni, regrete sau singurătate care ne stau în calea drumului nostru spre a fi niște părinți buni. Găsești cartea aici:
Copiii știu cel mai bine, de Deborah Solomon
„Copiii știu cel mai bine” este un ghid al celor care au preluat de curând ștafeta părintească. Ea detaliază într-un mod simplu și util principii pentru a oferi copilului condițiile ideale de a se dezvolta în confort emoțional în toate aspectele legate de hrană, joacă, somn, socializare sau îngrijire personală. Cartea o poți găsi aici:
Nu există copii răi, de Janet Lansbury
Aceasta carte te va ajuta să înțelegi că atunci când un copil nu se comportă așa cum am vrea noi, el are nevoie de ajutorul și ghidarea noastră. Găsești cartea aici.
Mama și sensul vieții, de Irvin Yalom
Este o culegere de poveşti captivante desprinse din experienţa de psihoterapeut a autorului, pentru a înțelege mai bine relația dintre mama și copil. O poți găsi aici.
Cele 3 Nevoi Psihologice de Bază ale Copiilor, de Urania Cremene
Este o carte utilă, scrisă cu multă pasiune care oferă răspunsuri la multe dintre întrebările noastre. Ea se poate comanda aici.
Parenting necondiționat, de Alfie Kohn
O carte pentru toți adulții din România, pentru a înțelege mai bine cum sunt și ce simt copiii. Îți va schimba felul de a privi relația părinte-copil și te va convinge că e mai bine să faci lucruri împreună cu copilul, decât copilului. Cartea poate fi găsită aici.
Pe lângă aceste cărți, în acest video Urania Cremene explică ce este și ce nu este parentingul, iar aici oferă 2 tehnici de parenting pe care le poți pune în aplicare cu ușurință.
Dacă vrei să participi la seminarii pe diferite teme de parenting, poți căuta aici un subiect potrivit pentru tine. Ele sunt live și sunt gratuite.
Pe site-ul nostru găsești o mulțime de articole care vin în sprijinul tău și te ajută să dezvolți o relație părinte-copil armonioasă.
Concluzie
În concluzie, atunci când te pregătești să devii părinte sau când ești deja părinte, este vital să te informezi din surse sigure, de la specialiști în domeniu. O informare corectă, împreună cu punerea în practică a informațiilor colectate și dragostea necondiționată pe care i-o oferi copilului duc la un parenting sănătos. Este șansa ta să crești un copil cu principii, cu încredere în el și echilibrat din toate punctele de vedere.