0752 822 373 | contact@didacto.ro

YouTube Kids – ce fel de canale și materiale video pentru copii găsim

Cuprins

YouTube-ul, după cum știm majoritatea dintre noi a devenit printre cele mai utilizate platforme online de către noi ca adulți, dar și de generațiile mai tinere. Din punct de vedere tehnologic, acest spațiu online a luat amploare în ultimii ani, mai ales de când Internet-ul poate fi accesat și de pe telefoane/tablete. Astfel, pentru a delimita conținutul adulților și pe cel al copiilor a fost creată platforma YouTube Kids.

Generația părințiilor noștri este net diferită de cea de azi. Copiii din ziua de azi, s-au născut într-un mediu digital și utilizează tehnologia care le este pusă la dispoziție ca o extensie naturală a lor. Ei folosesc tehnologia pentru aproape orice, în special pentru a se exprima, colabora, a-și împărtăși creațiile și pentru a ține pasul cu curiozitatea lor. Ceea ce poate nu era natural și era perceput ca ceva atipic acuma 15/20 de ani, copiii din generațiile actuale, folosesc tablete, telefoane chiar și de la vârste fragede, precum 3 ani.

Având în vedere timpul petrecut de către aceștia în mediul online, putem presupune că mulți dintre ei au devenit navigatori profesioniști, dând clasă multor adulți. Această lume a Internet-ului le oferă copiilor multe avantaje și oportunități, ei având posibilitatea să acceseze video-uri educationale, dar în același timp, să intre în contact cu noi concepte și idei la doar un click/link distanță.

Această expunere, încă din primii ani de viață, poate crea păreri diferite în rândul părinților, educatorilor sau profesorilor, unii chiar fiind împotriva acestei lume a online-ului. Însă pentru această generație, platformele online, Internet-ul au devenit un mijloc de exprimare socială, creativitate și de a-și satisface curiozitatea. Internet-ul poate oferi copilului modalitatea de a-și concentra atenția pe ariile de interes, dar în același timp oferindu-i o modalitate de a se relaxa.

Despre YouTube KidsDespre YouTube Kids

Printre cele mai cunoscute platforme ale copiilor se numără și YouTube-ul, respectiv YouTube Kids. O mare parte dintre noi, am crescut cu povești citite înainte de culcare sau ascultând casete cu povești spuse de un narator. Acest lucru se mai practică și azi, însă o mare parte din lumea poveștilor s-a mutat în mediul online. Ca prim utilizator al acestei platforme, am observat că este un loc adecvat atât pentru copil cât și pentru familie. Aplicația include conținuturi diverse care pot fi utilizate de copii de toate vârstele.

YouTube Kids încurajează părinții să creeze un profil separat pentru fiecare copil din familie, dându-le opțiunea să seteze un set de preferințe și recomandări de vizionare, pe categorie de vârstă ( preșcolari- până în 4 ani; copii mai mici- 5-7 ani; copii mai mari – 8-12 ani).

De asemenea, permite părinților să monitorizeze timpul petrecut de către copii pe această aplicație dar și setarea unui interval în care copiii pot sa acceseze aplicația.Conținutul video din aplicație e selectat manual de YouTube sau adăugat pe baza recomandărilor părinților, iar părinții pot opta să blocheze videoclipuri, pe care nu le consideră potrivite pentru copii lor.

Categorii canal YouTube copii

Emisiuni

Emisiuni

În cadrul secțiunii Emisiuni, copiii pot găsi de la emisiuni precum: Bobiță și Buburuză, Elefantul Cici până la clasicele povești: Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani etc. 

Muzică

Muzică

În cea de-a doua secțiune, Muzică, copiii și părinții se pot bucura de binele cunoscute melodii ale Găștii Zurli sau ”Un elefant se legăna”, copiii mai pot să găsească cântecele cu scop educativ,  precum ”Mâinile ni le spălăm”. Acest de gen de cântece sunt ideale pentru copii, deoarece îi învață de mici, importanța acestor obiceiuri precum spălatul pe mâini sau spălatul pe dinții.

Aceste videoclipuri îi ajută pe cei mici să își formeze deprinderi de la vârste fragede, dar și ajută părintele în interacțiune cu copilul și oferă un model personal din punct de vedere social. Genul acesta de videoclipuri este foarte important deoarece atrage atenția asupra puterii exemplului, iar copiii văzând alți copii făcând aceste gesturi, ajung mai repede să înțeleagă utilitatea lor. 

Învață

Învață

La categoria Învață, sunt prezente numeroase clipuri, care îi ajută pe copii să învețe concepte precum: alfabetul, numerele, animalele, formele geometrice dar și lucruri simple ca și învățarea fructelor și a legumelor. De asemenea, am remarcat și o emisiune ”Cine face muuu”, iar în fiecare episod este prezentat câte un animal, și diferite particularități despre el.

Tot în această secțiune, am remarcat diferite video-uri cu desene în care le sunt prezentate forme geometrice și diverse fructe și legume. Sunt de părere că această secțiune este probabil cea mai accesată, atât de copii cât și de părinți, deoarece conferă o noua modalitate copiilor de a descoperi lumea înconjurătoare. Originalitatea acestor secțiuni conferă copiilor posibilitatea de a interacționa creativ și original în descoperirea universului propriu și social iar joaca amuzantă din aceste secțiuni asigură părinților o participare activă și prezentă.

Un exemplu bun ar fi un video pe care l-am vizionat cu o fetiță care învață să numere prin intermediul fructelor și al legumelor fiind ghidată de mama ei, amândouă fiind angajate în acest proces de învățare. Pe lângă scopul educativ, am remarcat și o componentă emoțională și anume acest tip de activități.  îi ajută nu doar pe copii cât și pe părinți și au ca scop întărirea legături emoționale dintre ei.  

Explorează

Explorează

Ultima secțiune intitulată ”Explorează” acoperă o plajă variată de filmulețe de la povestiri, la cântecele dar și episoade oferite de The FuZees care creează diferite filmulețe în care abordează subiecte socio-emoționale, ajutându-i pe copii să înțelegă, astfel conceptul de emoție, diverse emoții.

Concluzie

Cu ajutorul acestei platforme online, YouYube Kids, copiii au oportunitatea de a fi expuși la numeroase videoclipuri nu doar cu caracter educativ, ci și cu videoclipuri, care abordează subiecte precum empatia, înțelegerea sentimentelor celor din jur și faptul că fiecare om percepe o situație în felul său.

După vizionarea a câtorva filmulețe, din cadrul fiecare secțiuni, am rămas plăcut surprinsă să observ concentrarea personajelor pe aspecte cum ar dezvoltarea inteligenței emoționale, creativității.Un exemplu bun ar fi cei de la Gașca Zurli care prin intermediul cântecelor îi învață pe copii importanța cuvintelor ”mulțumesc”, ”te rog” ”te iubesc mami”, insuflându-le cele mai de bază, solide valori. Pe lângă acest fapt, deși spațiul online poate fi un mediu nociv mai ales pentru cei aflați în creștere, această platformă nu doar că e kid-friendly, îi îndeamnă pe cei mici să exploreze și le sporește curiozitatea. 

Recomandări

YouTube Kids este o platformă special creată pentru filtrarea materialului care ajunge la copilul dumneavoastră. Astfel de informații filtrate în funcție de nevoile și specificul grupei de vârstă copii, puteți găsi și răsfoind mai multe articole cu informații și recomandări de pe blogul TabăraDeVară.ro.
Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să-și aprofundeze cunoștințele pe care le are de germană sau poate doriți să înceapă să o învețe, vă recomandăm să vizitați și site-ul TabăraDeGermană.ro. Acolo veți găsi, nu doar resurse educaționale pentru asimilarea limbii, dar și activități care presupun însușirea ei mai rapidă, de exemplu activități în germană, în cadrul taberelor și activităților organizate.

Tabere pentru copii

Tabere în limba română, germană și engelză